logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zamiana faz w ESAB Origo Mig C250 mogła uszkodzić posuw drutu?

bocianRR 04 Sty 2011 22:51 6034 10
REKLAMA
  • #1 8958962
    bocianRR
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    zakupiłem migomat wraz z przewodem przedłużającym, oryginalną wtykę 5-bolcową zamieniłem na 4 (ta 5 była i tak niepotrzebna bo z miga wychodzą 4 przewody). Przewody podpiąłem właściwie i włączyłem maszynę: chwilami chodził nierówno (jakby miał spadki napięcia) a spawać się nie dało bo był strasznie słaby. Okazało się że to wina zamienionych faz w przewodzie-przedłużaczu (taki kupiłem i nie sprawdziłem). Po wpięciu na swoje miejsca migomat działa dobrze - chyba. Czy przez taką pomyłkę/zamianę mogłem coś uszkodzić bo np. posuw drutu startuje od ok 2,5 (na skali) a chyba zaraz po włączeniu regulacja była od początku. Proszę o pomoc

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8973663
    jozek_d
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Może więcej informacji jak było podłączone ?
  • REKLAMA
  • #3 8973929
    bocianRR
    Poziom 10  
    Po prostu miałem zamienione fazy, z tego co wyczytałem na forum można nie trafić tylko z jedną i ja tak miałem, kabel żółto-ziel był wpięty właściwie (0). Czy taka pomyłka może zaszkodzić maszynie ?
  • #4 8973938
    jozek_d
    Poziom 17  
    Zamiana faz nie ma żadnego znaczenia, więc nie wiem w czym problem ?
  • REKLAMA
  • #5 8973957
    bocianRR
    Poziom 10  
    w tym wypadku ma, o ile pierwsza jest umowna to kolejne dwie mogę zamienić miejscami (we wtyczce) i wtedy maszyna nie chce spawać.
  • REKLAMA
  • #6 8973977
    jozek_d
    Poziom 17  
    To jest totalna bzdura

Dodano po 1 [minuty]:

Może mieszasz coś z fazą i zerem roboczym (N)
  • #7 8973994
    bocianRR
    Poziom 10  
    ja elektrykiem nie jestem piszę to co wyczytałem na tym forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1635433.html i co się działo w moim przypadku.
    Jeżeli mam 4 przewody to chyba nie ma tam zera roboczego (a jeżeli jest to jak to sprawdzić ?)
  • #8 8974125
    jozek_d
    Poziom 17  
    Jeżeli masz wtyczkę 5-bolcową to "N" musi być pusty
  • #9 8974235
    bocianRR
    Poziom 10  
    w pierwszym poście napisałem że oryginalną wtykę 5-bolcową wymieniłem na 4
  • #10 8975628
    jozek_d
    Poziom 17  
    Jest jeden niezaprzeczalny fakt: w Origo Mig C250 kolejność faz w wtyczce nie ma żadnego znaczenia.
    Problem który miałeś musiał tkwić gdzie indziej np. nie dokręcony przewód w wtyczce.
  • #11 8978286
    bocianRR
    Poziom 10  
    Cytat:
    Problem który miałeś musiał tkwić gdzie indziej np. nie dokręcony przewód w wtyczce.

mogło tak być bo rozkręciłem wtyczki i pozmieniałem miejscami fazy bo myślałem że to był powód złej pracy, sam już nie wiem. Męczy mnie tylko ten posuw drutu bo wydaje mi się że zaraz po włączeniu startował od 1 (i tak powinno być ?) a teraz startuje od 2,5 i nie wiem jak sprawdzić co nawaliło i dlaczego, może zadzwonię do serwisu ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił spawarkę ESAB Origo Mig C250 i po zamianie wtyczki 5-bolcowej na 4-bolcową zauważył problemy z posuwem drutu oraz nierówną pracę urządzenia. Po poprawnym podłączeniu faz, spawarka zaczęła działać lepiej, jednak posuw drutu startuje od 2,5, co budzi wątpliwości, czy mogło to uszkodzić maszynę. Uczestnicy dyskusji wskazują, że zamiana faz nie powinna wpływać na działanie urządzenia, a problem może leżeć w innym miejscu, np. w niedokręconych przewodach. Użytkownik rozważa kontakt z serwisem w celu dalszej diagnostyki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA