logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

brak informacji z centrali nct 1248 na telefonie ats 20

phowiec 05 Sty 2011 09:18 1936 9
REKLAMA
  • #1 8959881
    phowiec
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jak w temacie. Posiadam w firmie Slicana NCT 1248.2 i 3 telefony systemowe ATS 20. Od jakiegoś czasu na wyświetlaczach pokazuje się tylko i wyłącznie "Telefon Systemowy wer:4.00". Kiedyś pokazywało kto dzwoni, ewentualnie numer zewnętrzny, koszy połączenie wychodzącego itp.
    Może jakiś związek ma to, że musiałem jeden telefon przenieść do innego pomieszczenia i przedłużałem kabel przy pomocy żelowych szybkozłączek i drugiego kabla. Ale telefon dalej działa ...
    Moja przygoda z telefonami dzieje się od niedawna, ciągle uczę się tej centrali.

Może ktoś ma jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 8960900
    macmm
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Być może przy przedłużaniu kabla zrobiłeś zwarcie pomiędzy parą sygnalizacyjną, a rozmówną lub zasilającą. Ta centrala jest na to bardzo wrażliwa. Jeśli na żadnym telefonie nie masz zegara ani sygnalizacji na lampkach to chyba padła karta telefonów systemowych.
  • REKLAMA
  • #3 8961647
    phowiec
    Poziom 10  
    Możliwe, ale przecież telefony działają, można prowadzić i przełączać rozmowy. Tylko ten wyświetlacz...
  • REKLAMA
  • #4 8963822
    macmm
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    ATS jest telefonem dziwnym. Podłączenie jest trzema parami przewodów. Środkowa to para telefoniczna. Zwykła linia analogowa. Można podłączyć normalny telefon i będzie działał. Druga od środka to sygnalizacyjna. Przesyła szeregowo informacje na wyświetlacz i zapala lampki. Trzecia to zasilanie telefonu. Druga i trzecia para podłączona jest do karty NCTAWI a środkowa oczywiście do karty abonenckiej. Para sygnalizacyjna jak pisałem jest bardzo wrażliwa. Przy zwarciu do zasilania lub linii analogowej leci. Jeśli masz kilka telefonów i wszystkie nie działają to raczej karta NCTAWI leży. A skoro telefon ma zasilanie i linię abonencką to działa tylko nie ma danych z centrali. Jest jeszcze jeden powód kiedy może nie wyświetlać. W ustawieniach telefonu brak wpisanego numeru własnego. Nie pamiętam czy zegar wtedy działa ale lampki na pewno nie. Przy dobrym zwarciu oprócz uwalenia się karty może też polecieć wejście sygnalizacyjne telefonu
  • #5 8964634
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8965057
    phowiec
    Poziom 10  
    R-MIK napisał:

Transoptor CNY-17, groszowa sprawa. Karta awiz dla telefonów ATS też nie jest zbyt droga - nówka 60zł netto.

A wiesz może gdzie taką kupić? Na Allegro nie bardzo...
  • REKLAMA
  • #7 8967413
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8970033
    phowiec
    Poziom 10  
    Czemu nie, daj znać jak się mogę z Tobą skontaktować.
  • #9 8985141
    Zdzishard
    Poziom 12  
    prosze sprawdzic poprawnosc biegunowosci par sygnalizacyjnej. Jezeli na ktorejkolwiek parze wystapi awaria typu. zanizone parametry to komunikaty nie dochodza. innym problemem moze byc uszkodzenie ktoregokolwiek aparatu lub komuniklatora RS232 centrali
  • #10 9421417
    phowiec
    Poziom 10  
    Przelutowałem elementy na karcie - czyli odlutowałem i w te same miejsca przylutowałem i wszystko ruszyło. Telefony znów pokazują informację z centrali :).

Można zamknąć temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z centralą Slicana NCT 1248.2 oraz telefonami ATS 20, które przestały wyświetlać informacje o połączeniach, pokazując jedynie "Telefon Systemowy wer:4.00". Problemy zaczęły się po przeniesieniu jednego z telefonów i przedłużeniu kabla. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, że mogło dojść do zwarcia w kablu sygnalizacyjnym, co mogło uszkodzić kartę NCTAWI. Wskazano również na możliwość braku wpisanego numeru własnego w ustawieniach telefonu. Ostatecznie, po przelutowaniu elementów na karcie, problem został rozwiązany, a telefony ponownie zaczęły wyświetlać informacje z centrali.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA