logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

slican/nct1248.2 - zwarcie na liniach portów miejkich, brak wyjscia na miasto

artie84 12 Paź 2012 19:07 1806 11
REKLAMA
  • #1 11404696
    artie84
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    W firmie posiadam centrale nct 1248.2
    Centrala do momentu przenosin działała poprawnie.
    Obecnie nie mam możliwości wyjścia na miasto, wszystkie 8 linii miejskich jest zwartych. Czy to normalne?
    Po wdzwonieniu się na kolejne linie miejskie lub wybór zera dostaje sygnał zajętości.
    Do NT doprowadzone są 2 numery miejskie analogowe, one działają poprawnie.
    Ale po podłączeniu do centrali nie wdzwaniam się na żaden.
    Na LCD centrali mam komunikat testowania lm 1-8 co interpretuje jako brak podłączenia linii miejskich.
    Proszę o pomoc i wskazanie jakiejś opcji uruchomienia.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11404788
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11405736
    artie84
    Poziom 11  
    sprawdzam miernikiem linie portu miejskiego np. lm0 bn i n
    pozdrawiam
  • #4 11406307
    telwisalfa
    Poziom 21  
    Ocena: 86
    W związku z przenosinami z pewnością było robione coś z kablami. Czy to nie powód złego rozszycia kabla i przez to są rozbite pary tych linii miejskich?
  • #5 11406902
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 11407011
    mich-tel
    Poziom 25  
    Ocena: 45
    Jakie masz linie miejskie? Analogowe czy ISDN. W jednym miejscu wspominasz o analogach w drugim o NT. Jak mierzysz rezystancję na samym wyposażeniu ISDN w centrali to jest prawie zwarcie.
  • #7 11407069
    artie84
    Poziom 11  
    mierze to na testerze zwarcia pomiedzy liniami (polami) np lm0.
    linie są analogowe a NT to puszka na ścianie (przyłącze TP.
    złe rozszycie nie wchodzi tu w grę kable przeniesione w całości z centralą, jedynie przyłącze linii miejskich zostało odłączone.
    Pozdrawiam
  • #8 11407219
    mich-tel
    Poziom 25  
    Odłączałeś linie z przyłącznicy centrali (jeżeli tak to czy w dobre miejsce podłączyłeś)? W którym slocie masz kartę linii miejskiej a na jakie zaciski podłączyłes? Zobacz jeszcze czy przypadkiem nie wysunęła się karta linii miejskich ze slotów, sprawdź też tasiemkę połączeniową z karty na przyłącznicę.
  • #9 11409477
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 11412995
    artie84
    Poziom 11  
    Przepraszam za zwłokę ale nie mogłem wcześniej.
    Otóż kabelki są na 100% dobrze rozszyte. Karty sprawdzałem 2 razy,wypiąłem taśmy z kart i wtedy nie było zwarcia.
    Sygnał zajętości jest na każdym z portów gdy wdzwaniam się na nie bezpośrednio przez 101-108 lub wybór 0
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • slican/nct1248.2 - zwarcie na liniach portów miejkich, brak wyjscia na miasto SNC00412.jpg (799 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 11413058
    mich-tel
    Poziom 25  
    To są karty ISDN!!!!!!!!!! Wpinasz wyjście cyfrowe z NT a nie analogowe!!!!!!!! Pytałem się jakie masz linie! Podłącz pod NT (wyjście cyfrowe) kabel 2 parowy wtyczka (RJ-45) a w centrali rozszyj parę środkową na 07 a skrajną na 08 i pewnie zadziała.
  • #12 11413256
    artie84
    Poziom 11  
    Ok
    Dziękuję bardzo za pomoc
    Temat zamykam.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z centralą NCT 1248.2, która po przenosinach nie umożliwia wyjścia na miasto, a wszystkie 8 linii miejskich jest zwartych. Połączenia na liniach miejskich dają sygnał zajętości, mimo że dwa numery miejskie analogowe działają poprawnie. Użytkownik podejrzewa brak podłączenia linii miejskich, co potwierdza komunikat na LCD centrali. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, takie jak błędne podłączenie kabli, uszkodzone zabezpieczenia, czy niewłaściwe ustawienia centrali. Po sprawdzeniu kabli i kart, użytkownik otrzymuje wskazówki dotyczące podłączenia linii ISDN do centrali, co może rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA