logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet z netii na łączach TP - częste rozłączanie.

xxwigixx 05 Sty 2011 15:46 5364 18
REKLAMA
  • #1 8961265
    xxwigixx
    Poziom 10  
    Zmieniłem internet z neti na łączach TP z 1mb na 6mb. Po tej zmianie internet bardzo często się rozłącza, parametry wyglądaja tak;

Albo tak;

Czy te ustawienia parametów mogą mieć znaczenie w rozłączaniu łącza??
    Jak można to usprawnić?
  • REKLAMA
  • #2 8961363
    Elprofesional
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Bardzo dobre druty i dobrze na szafie okolice 10db , zatem to nie problem łącza fizycznego .

Zmień tryby automatyczne bo tutaj może być problem na :

Modulation : ADSL2 PLUS

Nie pamiętam jaka dla tepsy jest annex zobacz ten :
    Annex Mode : ANNEX_A

Na tym routerze masz zakladkę logów , wrzuć tutaj logi zobaczymy co się dzieje .

Moderowany przez DriverMSG:

Regulamin pkt. 8.2.

• #3 8961523
    xxwigixx
    Poziom 10  
    Po zmianie na adsl2+ nie chce sie połączyć, dioda na routerze adsl mruga na zielona a internet na czerwono jak klikne conect w ustawieniach routera. Logi przesle jutro bo po zmienie nie ma żadnych. A mam jedno pytanie dlaczego ten downstream jest niekiedy taki duży? Dodam jeszcze ze terazm mam odłączony telefon stacjonarny i mikrofiltr, bo tak kazała netia...
  • #4 8961612
    Elprofesional
    Poziom 17  
    xxwigixx napisał:
    Po zmianie na adsl2+ nie chce sie połączyć, dioda na routerze adsl mruga na zielona a internet na czerwono jak klikne conect w ustawieniach routera. Logi przesle jutro bo po zmienie nie ma żadnych. A mam jedno pytanie dlaczego ten downstream jest niekiedy taki duży? Dodam jeszcze ze terazm mam odłączony telefon stacjonarny i mikrofiltr, bo tak kazała netia...

Jakie masz łaczę taki masz downstream , im szybsze łącze tym większy down .

Ja pisałem o samych parametrach szumu , masz bardzo dobrą linie . Netia jak ma 10-12 db to sama kwiczy z zachwytu :))

Ogólnie netia jest popi...... podstawową procedura netia dla klienta indywidualnego jest to pan zresetuje router do ustawień fabrycznych :)

Nie wiem czy twój router nie ma domyślnie ustawionych kilku usług , i stąd problemy .

W niektórych TP linkach jest np 8 fabrycznie skonfigurowanych ustawień .
    Trzeba wywalić wszystkie i zostawić tylko twój .

Podstawowym problemem netia na kablu TPSA jest brak informacji do jakiej prędkości pójdzie połączenie .

ustaw router na loginie serwisowym :

user : netia(_at_)netia.pl
    pass : wakacje2010

Wtedy uzyskujesz połączenie serwisowe w trybie 1 mb , jeżeli w tym trybie nie będzie zrywało tzn że netia mogła ci sprzedać usługe która nie jest obsługiwana na tej linii .
  • #5 8961636
    xxwigixx
    Poziom 10  
    Na tej lini, czyli gdybym zmienił kabel od skrzynki do mojego domu to były by szanse zeby to zadziałało bez zrywania połączenie? Czy to nie będzie miało znaczenia?
  • #6 8961681
    Elprofesional
    Poziom 17  
    xxwigixx napisał:
    Na tej lini, czyli gdybym zmienił kabel od skrzynki do mojego domu to były by szanse zeby to zadziałało bez zrywania połączenie? Czy to nie będzie miało znaczenia?

To nie jest kwestia kabelka ze skrzynki do domu , to kabelek i wszystko co po drodze z centrali do twojego domu .

Wymiana kabelka z czegoś co ładnie się nazywa :
    Digital Subscriber Line Access Multiplexer / DSLAM

• REKLAMA
  • #7 8961726
    xxwigixx
    Poziom 10  
    Twoje ustawienia nie działają, dioda dsl pali sie na zielono a internet nie. Jakieś inne propozycje?? Netia stwierdziła że przyślą monterów, a jak nic nie zrobią to zmienią prędkośc spowrotem na 1mb...
  • #8 8961790
    Mexit
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Elprofesional napisał:
    Bardzo dobre druty i dobrze na szafie okolice 10db , zatem to nie problem łącza fizycznego .

Najwyraźniej nie masz pojęcia o czym mówisz. Raczej na pewno jest to wina łącza. Po za tym przy 6Mb synchronizacja powinna wynosić grubo ponad 7000Kb

Jak często występują problemy? Czy jest duża różnica (statystyki) po podłączeniu filtrów i telefonu? Czy przy 1Mb też były problemy?

Po zmianie na ADSL2+ zrestartowałeś router?
    Co pokazuje skantarek?
  • #9 8961824
    xxwigixx
    Poziom 10  
    Przy 1mb nie było żadnych problemów. Po podłączeniu telefonu i filtra wygladaja tak samo, nadal downstream jest tak kosmicznie wysoki. Problem występuje bardzo często potrafi nawet co kilka minut rozłączać albo kilka razy na minute... Jakieś pomysły??
  • #10 8961837
    Mexit
    Poziom 25  
    xxwigixx napisał:
    Twoje ustawienia nie działają, dioda dsl pali sie na zielono a internet nie. Jakieś inne propozycje?? Netia stwierdziła że przyślą monterów, a jak nic nie zrobią to zmienią prędkośc spowrotem na 1mb...

Jeśli dsl świeci to router się zsynchronizował, pokaż parametry i szczegółowe logi - na Twoim loginie i haśle!
  • #11 8961883
    xxwigixx
    Poziom 10  
    Chwile po rozłączeniu jest tak;

A potem downstream znowu robi sie kosmiczny. W logach nic nie ma bo zmieniałem ustawienia (jeśli to od tego zależy)
  • REKLAMA
  • #12 8962366
    Mexit
    Poziom 25  
    Mexit napisał:
    Co pokazuje skantarek?
    Raczej powinno byc ustawione na adsl2+, napisz co pokazuje skantarek

xxwigixx napisał:
    A potem downstream znowu robi sie kosmiczny.
    Synchronizacja?, margines?, tłumienie?
  • REKLAMA
  • #13 8962480
    xxwigixx
    Poziom 10  
    Pokazuje to;

Router zrestartowałem i nadal nie chciał się połączyć.
    A skantarek pokazuje to;

Telefon i internet w pakiecie : LLU(i)+LLU(t): Usługa dostępna - LLU2 (numer routingowy C6785). Maks. prędkość ściągania 3000 kbit/s
    Tylko telefon : WLR: Usługa dostępna wyłącznie na linii TP
    Tylko internet : LLU: Usługa dostępna - LLU1. Maks. prędkość ściągania 3000 kbit/s
    OneOffice : Usługa niedostępna
    Usługi mobilne : Netia Mobile: Usługa dostępna
    Mobilny Internet: Adres poza zasięgiem, ale miasto w zasięgu sieci.
    IPTV : ETTH: Usługa niedostępna
  • #14 8963124
    Mexit
    Poziom 25  
    Jak klikniesz na skantarku "Pełne informacje" to będziesz miał szczegółowe dane. Co do prędkości to sam widzisz. Ewentualnie możesz sprawdzić jeszcze innym routerem

Jeśli masz w routerze takie opcje to włącz je (w ustawieniach ADSL): SRA, Bitswap
  • #15 8963546
    Elprofesional
    Poziom 17  
    Mexit napisał:
    Elprofesional napisał:

Najwyraźniej nie masz pojęcia o czym mówisz. Raczej na pewno jest to wina łącza. Po za tym przy 6Mb synchronizacja powinna wynosić grubo ponad 7000Kb

Jak często występują problemy? Czy jest duża różnica (statystyki) po podłączeniu filtrów i telefonu? Czy przy 1Mb też były problemy?

Co pokazuje skantarek?

Napisałem wyraźnie db , jeżeli tłumienie wyraża sie w Kb gratuluje .
    Tlumienie i marginesy wyraża się w db .
    Problemem w tym przypadku moze być karta. w Dislamie .To łacze powinno działać w Adsl 2 plus .Nie działa to znaczy że linia nie została przygotowana poprawnie

Podstawowym problemem netii jest fakt braku korelacji handlowców i techników (podwykonawcy ) handlowiec sprzedaje coś co nie jest do wykonania przez technikow albo zostało wykonane źle .

Dodano po 5 [minuty]:

xxwigixx napisał:
    Przy 1mb nie było żadnych problemów. Po podłączeniu telefonu i filtra wygladaja tak samo, nadal downstream jest tak kosmicznie wysoki. Problem występuje bardzo często potrafi nawet co kilka minut rozłączać albo kilka razy na minute... Jakieś pomysły??

Router masz poprawnie , zgłoś awarie liniowa problemy z synchronizacją przy zmianie z 1 mb na 4 .Zajmie to do 48 godzin .

Ostatnie hasło serwisowe wakacje2010 mogło się zmienić , login netia(_at_)netia.pl . Na infolinii dostaniesz nowe hasło tymczasowe jest dla całej netii takie samo .
    Połączysz sie wtedy z 1mb i będzie działać .
  • #16 8963683
    Mexit
    Poziom 25  
    Elprofesional napisał:
    Napisałem wyraźnie db , jeżeli tłumienie wyraża sie w Kb gratuluje .
    Tlumienie i marginesy wyraża się w db .

Wyraźnie nie pisałem o tłumieniu, tylko prędkości.
  • #17 8964680
    xxwigixx
    Poziom 10  
    To masz w pełnych info na skanterku;
    BROADBAND = TAK
    PORT_AVAILABILITY = TAK
    WIRE_LENGTH = 2.64
    DSLAM_TYPE = IP,ATM
    ADSL_TYPE = ADSL2+
    THROUGHPUT = 6144/512
    GENERATE_DATE = 2011-01-06 08:30:16
  • #18 8966356
    terrade
    Poziom 36  
    Elprofesional napisał:
    O czym Ty piszesz? 1 dB jest blisko 10 dB? A może 2147483647? Piszesz slangiem więc podejrzewam, że możesz być monterem.

Linia po prostu TRAGICZNA, oba te Marginy są bliskie 0, a ta ogromna liczba to błąd Linksysa który powstaje blisko 0. Synchronizacja mocno niepełna 5120, 5024, 4096 (pełna to 7456, trudna do osiągnięcia w ADSL1 przy tym tłumieniu 37 dB). To jest synchronizacja na widełkach, linia jest bardzo niestabilna, następuje synchronizacja dla Target Margin 6 dB, no ale niestabilność powoduje, że spada on sobie potem do zera i oczywiście synchronizacja jest zrywana (a nawet wcześniej).

Trzeba składać reklamację, może to coś da, zwykle nic, a wtedy trzeba migrować w dół (za darmo z powodu BMT - braku możliwości technicznych), tutaj 2 Mb/s powinno być w miarę stabilne.
  • #19 8967232
    xxwigixx
    Poziom 10  
    Musiałem wrucić do 1mb, temat do zamknięcia...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z częstym rozłączaniem internetu po zmianie z usługi Netii na łączach TP, z prędkości 1 Mb/s na 6 Mb/s. Pomimo dobrych parametrów linii, występują problemy z synchronizacją, co może być spowodowane niewłaściwymi ustawieniami routera lub problemami z infrastrukturą TP. Użytkownicy sugerowali zmianę trybu na ADSL2+, resetowanie routera do ustawień fabrycznych oraz sprawdzenie filtrów i połączeń. Wskazano również na możliwość, że Netia mogła sprzedać usługę, która nie jest obsługiwana na danej linii. Ostatecznie użytkownik zdecydował się wrócić do prędkości 1 Mb/s z powodu braku stabilności łącza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA