logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Netia słabe parametry linii. - Częste problemy z rozłączaniem.

wyso 07 Lut 2013 15:52 1560 6
  • #1 11901190
    wyso
    Poziom 9  
    Witajcie.
    Zacznę od tego, że mam podpisaną umowę z netią na internet 8 mb, po kablach tp.
    Przy zakładaniu powiedziano mi, że 8mb nie będzie stabilne i podłączono mi 4mb(router synchronizuje się na 4959 kbps)
    Parametry linii w tym momencie (ADSL2+)
    SNR margin:
    downstream: 16.5
    upstream: 27.5

Tłumienie:
    down:44.5
    up:22.4

Mimo to, że parametry aktualnie są w miarę ok parę razy dziennie następuje rozłączenie i router synchronizuje się od nowa.
    Według mnie ma to miejsce wtedy gdy SNR margin drastycznie spada w okolice 7.0-8.0.
    Czy to normalne, że SNR może tak falować, chyba powinien być stały ?

Wczoraj byli technicy z tp którzy "podobno" przepieli mnie na inną linię czy coś takiego, lecz parametry dalej pozostały bez zmian.
    Sprawdzili też, czy gdzieś w domu nie ma jakiegoś problemu, parametry na słupie i w gniazdu w domu są prawie identyczne.

Wiecie czy mogę coś na to poradzić?
    Testowałem już na dwóch routerach, na tym od netii oraz na TP-Linku i o dziwo router z netii lepiej trzyma synchronizację.

Aktualnie jestem zmuszony pracować na modulacji G.LITE gdzie router synchronizuje się na 1.5mb i trzyma stały SNR ponad 20.0 i tłumienie w okolicach 37.0. Wtedy nie gubi synchronizacji praktycznie w ogóle.

Jest jakieś rozwiązanie aby zostać przy 4mb i aby nie rozłączało internetu?
    Jeżeli nie, to jaka maksymalna prędkość powinna chodzić stabilnie?
  • #2 11901381
    Jacq88
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Cytat:
    Czy to normalne, że SNR może tak falować, chyba powinien być stały ?

Oczywiście, że może. Wpływ na poziom sygnału ma wiele czynników zewnętrznych wpływających na linie. Jeśli ulegają one pogorszeniu pogarsza się również SNR.
  • #3 11901408
    PeteSh
    Poziom 30  
    Ocena: 71
    Jeśli wartość szumów osiąga 7-8dB to sorki ale oznacza to poważne problemy z linią i dopóki ich przyczyna nie zostanie wyeliminowana, to nie osiągniesz sensownych prędkości.
  • #4 11901478
    wyso
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedzi.
    Własnie o to chodzi, technicy powiedzieli, że linia jest w złym stanie i nic się z tym nie da zrobić.
    Czyli pozostaje zadzwonić do Netii i poprosić o zmniejszenie prędkości ?

Jak to wygląda, oni mogą ustawić prędkość dokładnie taką jaką chcą, czy tylko w formie 1mb,2mb,4mb,8,16 itd ?
  • #5 11901774
    sp5-4013
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    A jak wygląda twoja instalacja w mieszkaniu?-- do modemu.
  • #6 11901960
    wyso
    Poziom 9  
    W jakim sensie?
    Ze skrzynki z dworu ida dwa kable jeden do telefonow drugi do routera.
    Przy kazdym telefonie filtr.
    Tak jak mowiem, na slupie jak i w domu parametry sa takie same wiec w domu wszystko jest dobrze podlaczaczone i nie zakloca, przynajmniej tak powiedzial "technik"
  • #7 11904403
    wads
    Poziom 2  
    Nie chciałem zakładać nowego tematu, ale jeśli admin tak zdecyduje to proszę przenieść.

Tez mam internet z Netii i po kilku perypetiach okazało się, że jedynym rozwiązaniem było nadanie mi stałych adresów i muszę za każdym razem po uruchomieniu kompa klikać funkcję "Napraw". Wpisanie na stałe uzyskanych parametrów niestety nie pomaga.
    W związku z tym mam takie krótkie pytanie: czy można w folderze Autostart umieścić skrót do funkcji "Napraw" w połączeniach sieciowych? jak się nazywa plik uruchamiający tę funkcję?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z internetem od Netii, który powinien mieć prędkość 8 Mb, ale synchronizuje się na 4 Mb. Parametry linii ADSL2+ wskazują na SNR margin 16.5 dB (downstream) i 27.5 dB (upstream), jednak SNR spada do 7-8 dB, co prowadzi do częstych rozłączeń. Technicy z TP potwierdzili zły stan linii, co sugeruje, że nie ma możliwości poprawy. Użytkownik rozważa obniżenie prędkości usługi. Inni uczestnicy dyskusji wskazują, że zmiany w SNR mogą być spowodowane czynnikami zewnętrznymi oraz sugerują sprawdzenie instalacji domowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA