logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy magnetofon Finezja lub M531S za 50 zł nada się do zgrywania kaset na PC?

Speedy 12 Paź 2004 14:20 2003 8
REKLAMA
  • #1 907849
    Speedy
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Hej
    Zastanawiam sie nad zagadnieniem zrzucania muzyki z kaset do kompa, w celach raczej "domowych" (nieprofesjonalnych). Jak bardzo kiepski sprzęt będzie do tego wystarczający? Widze ze na allegro mozna dostać czasami magnetofony w rodzaju Finezja czy M531S w granicach 50 zł - czy cos takiego bedzie sie nadawało? Czy raczej trzeba sie wykosztowac na nieco lepszy sprzecik w rodzaju miniwieży z A8040+M80xx lub tez 3015 ? Czy moze w ogóle nie ma sensu zaczynac z takimi starociami? Jaka jest wasza opinia?

Pozdr.
    Speedy
  • REKLAMA
  • #2 907933
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Jeszcze zależy na jakiej jakości Ci zależy.
    1. Finezja z tego co pamiętam miała pasmo tylko do 12500 Hz ale była całkiem przyzwoitym magnetofonem początku lat 80. Poza tym dziś to klamot.
    2. Jak masz słaba kartę muzyczną to i tak będziesz miał kichę.
    3. Jakbym miał wybierać, to lepiej dołożyć do jakichś magnetofoników nowszych od wież. Jakbyś miał do wyboru to z Dolbym B a nie CRNS - nie wiem czy nie pomyliłem kolejnosci liter (polski wynalazek-zamiennik). Pasmo do 15000.
    4. No i jeszcze zależy jak były nagrane taśmy.
  • #3 907989
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 725
    lepiej lepszy bo te gorsze bardziej szumią i mają większe zniekształcenia
  • REKLAMA
  • #4 908071
    Speedy
    Poziom 11  
    000andrzej napisał:
    Jeszcze zależy na jakiej jakości Ci zależy.
    1. Finezja z tego co pamiętam miała pasmo tylko do 12500 Hz ale była całkiem przyzwoitym magnetofonem początku lat 80. Poza tym dziś to klamot.
    2. Jak masz słaba kartę muzyczną to i tak będziesz miał kichę.
    3. Jakbym miał wybierać, to lepiej dołożyć do jakichś magnetofoników nowszych od wież. Jakbyś miał do wyboru to z Dolbym B a nie CRNS - nie wiem czy nie pomyliłem kolejnosci liter (polski wynalazek-zamiennik). Pasmo do 15000.
    4. No i jeszcze zależy jak były nagrane taśmy.

Ad 1 czyli nie jest tak zle, jesli sprzedający pisze ze sprzet chodzi OK itp.?
    Ad 2 owszem w tym kompie o którym mowa jest wbudowana (zintegrowana) na VIA 1616 o ile pamietam - czyli nie warto sie wysilac itaka Finezja czy 531 styknie?
    Ad 3 mogłbys polecic jakis konkretny model?
    Ad 4 wiekszosc slaba, na Grundigu RMS 451
  • #5 908076
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    jakiś deck kasprzaka. tanie i niezle gra stare kasety. ale musi być sprawny, na zachodnim silniku i głowicy. ma fajne prki w środku do zmiany poziomów dźwieku i podkręcania sopranów.
  • REKLAMA
  • #6 908172
    000andrzej
    Poziom 37  
    Ocena: 238
    Te z serii 9..., 8... (różniły się praktycznie tylko wielkością) albo Diory "szufladę" MDS442 lub podobne z tym, że trochę droższe. Myślę, że za 50 - 80 PLN coś dobierzesz.
    Jak już masz takie kasety nagrywane na radiomagnetofonie + wbudowana karta do daruj sobie zakup i przegraj na tym RMS-onie. :wink: Nie odczujesz różnicy. Moja karta (sama) jak nagrywałem w cooledit wprowadzała około 40db szumów na 100db sygnał. Najlepiej, jak już takie taśmy masz to przegrać i wyfiltrować szumy taśmy.
  • #7 908654
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 913245
    slamis
    Poziom 11  
    Mozesz także wykozystać walkmana. Ja tak zgrywałem kasety na płyty ( program nazywa się AudioRack32). Później obrabiałem wszystko w programie Nero Wawe Editor. Proste rozwiazanie ale pewne i skuteczne no i oczywiście tanie.
  • #9 916159
    livekiller
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    polecam własnie magnetofony ZRK z serii 8..9.., bardzo dobry jest M9115, tylko jest jeden warunek: musi być na 100% sprawny, niezuzyte paski i głowica . Tylko czy jest sens, bo Jesli kasety były nagrywane na gorszym magnetofonie to na lepszym i tak ebda miały ta sama jakosc, mozna jedynie zmniejszyć szumy właczając Dolby NR, ale jesli kasety były nagrywane bez Dolby to wysokie tony beda dodatkowo stłumione.

Podsumowanie tematu

✨ Do zgrywania muzyki z kaset na komputer w warunkach domowych można użyć magnetofonów takich jak Finezja czy M531S, jednak ich jakość pasma jest ograniczona (np. Finezja do około 12,5 kHz), co wpływa na ostateczną jakość nagrania. Wbudowana karta dźwiękowa, zwłaszcza zintegrowana na chipie VIA 1616, może dodatkowo obniżyć jakość zgrywania z powodu szumów i ograniczeń sprzętowych. Lepszym rozwiązaniem są magnetofony nowsze lub z wyższej półki, np. z serii ZRK 8.., 9.., modele takie jak M9115, które oferują szersze pasmo i możliwość korekcji dźwięku (np. Dolby B). Ważne jest, aby urządzenie było w pełni sprawne, z dobrym stanem pasków i głowicy. Alternatywnie można wykorzystać walkmana z odpowiednim oprogramowaniem do nagrywania i edycji dźwięku. Jakość nagrania zależy także od jakości oryginalnych taśm i sposobu ich nagrania (np. obecność Dolby NR). Przy budżecie około 50 zł można znaleźć używane magnetofony dobrej klasy, ale często wymagają one serwisu. Ostatecznie, jeśli kasety były nagrywane na słabszym sprzęcie, nawet lepszy magnetofon nie poprawi znacząco jakości, choć może zmniejszyć szumy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA