Pokażę tutaj jak przegrać muzykę/audio ze starej kasety magnetofonowej na komputer. Wykorzystam do tego starą wieżę audio (do odtworzenia kasety), przewód męsko-męski mini jack, oraz komputer bądź laptop z wejściem Line In (ewentualnie wejściem mikrofonu). Na samym komputerze użyjemy dodatkowo darmowego Audacity.
A więc na początek potrzebny nam będzie sprzęt mogący odtworzyć naszą kasetę. Najpierw sprawdzimy jego działanie z głośnikami:
Oczywiście taką kasetę trzeba przewinąć najpierw na początek, to nie jest cyfrowy format, gdzie operacja 'seek' trwa ułamki sekundy.
Jeśli odtwarza poprawnie, to pora podłączyć kabel do wyjścia Line Out (jeśli dostępne) lub Phones:
Nie powinno być problemu z zakupem takiego kabla, zawsze można też poszukać czy przypadkiem już go nie mamy:
Drugą końcówkę podłączamy do komputera do LINE IN, ewentualnie pod mikrofon. Potem można z poziomu Windowsa sprawdzić, czy jest coś odbierane:
Przewijamy do "Wejście" i wybieramy odpowiednie urządzenie do nagrywania.
UWAGA - dla jasności, na zrzutach ekranu wybieramy w pierwszej kolejności wejście liniowe, u mnie jest tam wejście mikrofonowe ale to tylko poglądowo, bo screeny robiłem na laptopie.
Dźwięk powinien być wykrywany:
Jak już to mamy sprawdzone, to można przejść do Audacity:
W Audacity, pod "Audio Setup" też trzeba wybrać odpowiednie urządzenie wejścia (jeśli mamy ich kilka):
Również może być potrzeba dobrania poziomu nagrywania, u mnie był przesunięty do 0:
Potem przewijamy kasetę na początek, włączamy nagrywanie i startujemy kasetę:
Nagrywanie odbywa się w czasie rzeczywistym, więc jak nagranie trwa 30 minut, to będziemy czekali 30 minut. Odradzam dokonywania operacji w tym czasie na komputerze, u mnie np. podłączenie monitora przez hub USB skutkowało sekundową przerwą w nagrywaniu.
Po wszystkim zatrzymujemy nagrywanie i możemy je jeszcze obrobić, chociażby ustawić kursor na jego początku i użyć opcji "Split" by je podzielić i usunąć zbędną ciszę:
Można również dokonać odszumiania.
Tak obrobione nagranie można zapisać do jednego z wielu formatów wspieranych przez Audacity:
Jak widać, procedura jest naprawdę prosta, choć rzeczywiście trzeba mieć czym tę kasetę odtworzyć. Z tego też powodu w osobnym temacie pokażę proste uruchamianie właśnie takiej uszkodzonej wieży audio aby zademonstrować że to wcale nie jest takie trudne.
Czy też zgrywaliście Wasze kasety magnetofonowe na komputer? W przypadku muzyki nie zawsze jest to aż tak istotne, ale my też mamy inne, indywidualne nagrania które zdecydowanie warto zachować.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.