logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać muzykę z komputera na kasetę z dobrą jakością?

logos2000 11 Mar 2006 09:04 2079 13
REKLAMA
  • #1 2400686
    logos2000
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    witam!

otóz chcialbym nagyrwac muzyke z komputera na kasete.

radio magnetofon ma 2 wejscia na kasety, oraz mikrofon do nagrywania (wewnetrzny).

myslalem zeby podlaczyc wyjscie z karty dzwiekowej zamiast mikrofonu ale wiem ze jakosc tego bedzie fatalna :( raczej wszelkie filtry odpadaja.

w tym radyjku moge nagrywac na kasete z radyjka, i tu widze jakas nadzieje bo dzwiek jest czysciejszy niz nagrywaac wejsciem od mikrofonu (nagralem kawalek kasety z odlutowanym mikrofonem i pozniej poscilem, szumy byly :(

prosze o pomoc, jakis schemat, nakierowanie
  • REKLAMA
  • #2 2400714
    buri147
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Jakie jest to radyjko (najlepiej zapodaj fotkę)?? Jakie ma wyjścia z tyłu??

Dodano po 1 [minuty]:

jak podłaczysz wejście karty dzwiekowej do kabli od mic to będziesz miał za duzy sygnał.
  • #3 2400916
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    mozna sprobować odpiąć radio i zamiast radia podłączyć sygnał z kompa, byle nie był za duży, musisz uważać z głośnością.
  • REKLAMA
  • #4 2401048
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Przypuszczalnie nagrywanie z wejścia mikrofonu jest monofoniczne. Jeżeli jest przełącznik źródła radio/mikrofon, to podłącz przewód do niego najlepiej poprzez potencjometr 2x47kΩ. Będziesz mógł kontrolować wtedy poziom sygnału.
  • REKLAMA
  • #5 2401114
    logos2000
    Poziom 21  
    buri147 to taki boom-box , niema zadnych wejsc ;]
    jedynie wyjscie na glosniki (sluchawki).

cos takiego

http://allegro.pl/item89909997_radio_jamnik_magnetofon_dwukasetowy_osaka_.html

tez mam Osaka, wlasciwie to samo ale wersja mniej kolorowa.

wiec zebym cos zrobil to musze grzebac w srodku.

macio8888 a jak mam poznac niby gdzie sie konczy to radio?? musi byc jakis punkt lączenia, wiem ale pewnie wszedzie wyglada on tak samo (lub bardzo podobnie) wiec?
  • REKLAMA
  • #7 2401400
    macio8888
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Tak jak napisał kolega bratek58, do przełącznika, lub tak jak kolega buri147 kupić ten adapter, wtedy przynajmniej jest mniej roboty i niepotrzebnego kombinowania.
    Pozdrawiam macio8888
  • #8 2401460
    logos2000
    Poziom 21  
    akurat z tym adapterem nie uzyskam dobrego dzieku :( pozatym jakos nie satysfakcjonuje mnie to rozwiazanie.

zaczynam interesowac sie elektronika i wole jednak cos podlutowac :)

oki przyjrze sie bardziej jak to tam idzie i dam znac
  • #9 2406957
    logos2000
    Poziom 21  
    hmm, wejscie przez mikrofon daje za duzo szumu, po roznych hardcorowych testach :) doszedlem do wnisoku ze moge podlaczyc zrodlo zamiast pierwszej głowicy odczytujacec (z kasety). trzeba by jedynie zastosowac jakis rezystor. co sądzicie o tym pomyśle??
  • #10 2407009
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 649
    Zły pomysł. Wejście przedwzmacniacza głowicy ma dużą czułość i charakterystykę przenoszenia dopasowaną do parametrów głowicy. Dźwięk będzie przesterowany nie mówiąc już o groteskowej barwie. Wepnij sie albo za wzmacniaczem wstępnym (głowicy) albo do przełącznika radio/magnetofon.
  • #11 2407247
    logos2000
    Poziom 21  
    w sumie dziwna sprawa, bo jak wycisze bardzo mocno sygnał i podlacze pod glowice to gra z glosnikow, jak nagrywam to nie nagrywa sie nic (??????).

thereminator jak moge w prosty sposob znalesc gdzie sie zaczyna wzmacniacz??
  • #12 2407472
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Bez schematu to nie jest łatwe dla początkującego. Radzę raczej podpiąć się pod przełącznik, zresztą podejrzewam, że przełącznik znaduje sie właśnie pomiędzy przedwzmacniaczem odczytu, a wzmacniaczem.
    To, że nic ci się nie nagrało moze wynikać z tego, że podczas nagrywania wzmacniacz odczytu służy jako wzmacniacz zapisu.

edit. Dopiero teraz zajrzałem do linka. Miałem kiedyś podobne dziadostwo. Szkoda zachodu na przerabiane w nim czegokolwiek - jakość nagrania woła o pomstę do nieba. Lepszym rozwiązaniem byłoby pożyczenie od kogoś decka i nagranie na nim.
  • #13 2408075
    logos2000
    Poziom 21  
    thereminator głowice zawsze mozna zmienic, mam jakas inna jeszcze :) - jesli to oto chodzi.

tak jestem początkujący, ale chcem to zrobic.
    nie musi być na tacy, tylko nakierowanie. oznaczenia częsci juz mam opanowane (podstawa).

część od radia łatwo rozpoznac (zalana jest woskiem). jednak jak rozpoznac gdzie jest wzmazniacz? czy potencjanometr z glosnoci powinien byc podlaczony pod niego fazą? (tak mi sie bynajiej wydaje ze powinno byc).
  • #14 2410468
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Nie chodzi o głowicę, a o to, że ten sprzęt nie trzyma żadnych norm jeśli chodzi o parametry dźwięku, chyba że norm dla dyktafonów, a i jak na nie ma za duże szumy w nagraniu.

Wzmacniacz na 90% jest na 14 albo 16 nóżkowym układzie scalonym. Potencjometr głośności połączony jest suwakiem z jednym z wyprowadzeń wzmacniacza. Sygnał do potencjometra dochodzi przez przełacznik radio/tape/mic. Wystarczy tylko zidentyfikować które styki są załączone w pozycji tape i do nich się podpiąć. Niestety nie mam w domu swojego złoma (tego podobnego jak twój), oddałem matce do pracy i nic więcej nie mogę ci na odległosć poradzić, poza tym co napisałem i sugeruję zajrzeć do literatury i zapoznać się z budową blokową i schematami różnych magnetofonów.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nagrywania muzyki z komputera na kasetę magnetofonową z zachowaniem dobrej jakości dźwięku. Problemem jest podłączenie wyjścia karty dźwiękowej do magnetofonu typu boom-box (model Osaka lub podobny), który nie posiada dedykowanych wejść liniowych, a jedynie mikrofonowe i radio. Nagrywanie przez wejście mikrofonowe generuje duże szumy i niską jakość, a bezpośrednie podłączenie sygnału z komputera do głowicy odczytującej kasetę jest nieefektywne ze względu na wysoką czułość i specyficzną charakterystykę wzmacniacza głowicy, co powoduje przesterowanie i zniekształcenia. Proponowane rozwiązania to podłączenie sygnału z komputera do przełącznika źródła (radio/magnetofon) przez potencjometr (np. 2x47kΩ) w celu regulacji poziomu sygnału lub użycie adaptera kasetowego, choć autor preferuje modyfikację elektroniczną urządzenia. Wskazano, że wzmacniacz sygnału w magnetofonie jest najczęściej realizowany na układzie scalonym (14 lub 16 nóżkowym), a potencjometr głośności jest połączony z jego wejściem. Ze względu na brak schematu i specyfikacji urządzenia, zaleca się identyfikację styków przełącznika i podłączenie sygnału do toru magnetofonu, unikając wejścia mikrofonowego i głowicy odczytu. Ostatecznie sugerowano, że dla lepszej jakości nagrań warto użyć dedykowanego decku kasetowego zamiast przerabiania boom-boxa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA