logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rduch ZP-1 - buczenie przy użyciu nieoryginalnego zasilacza 12V

bmw-slawa 06 Sty 2011 15:22 3674 6
REKLAMA
  • #1 8966600
    bmw-slawa
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam.Podpinając zestaw przenośny Rduch ZP-1 pod nie oryginalny zasilacz 12V- pojawiło się buczenie.Poprzedni zasilacz dziełał idealnie.Zero niepotrzebnych dźwięków,zero szumów,idealnie ładował aku umieszczony wewnątrz.Zagubiłem jednak ten oryginalny zasilacz,a ten którego teraz używam nie ładyje akumulatorka no i co najważniejsze pojawiło się te " buczenie" w głośniku.Dzie może tkwić problem?Czy winny może być zasilacz?Mam również kolumny aktywne 20w rms zasilane zasilaczem +-15V które działały idealnie,ale w nich również pojawiło się takie same buczenie!!!W obydwu przypadkach te buczenie występuje nawet jeśli nie podpinam żadnego sygnału.Podpięte czy nie-i tak buczy.Jakieś fatum?
  • REKLAMA
  • #2 8966634
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8966671
    bmw-slawa
    Poziom 9  
    Tak właśnie pomyślałem.Szybko zorganizowałem stos innych zasilaczy prądu stałego od ok.9V do ok.14V.na wszystkich tak samo się zachowuje-fakt,na jednych bardziej,na drugich mniej,ale buczy na prawdę głośno.Kiedyś stosowałem ten zestawik Rduch jako "domowy wzmacniacz gitarowy" ale teraz przez te buczenie nie można nic pograć.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 8966818
    themichal
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Dodaj więcej kondensatorów filtrujących w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #5 8967470
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 8969341
    bmw-slawa
    Poziom 9  
    Zasilacze to m.in.Apple (japan) output:13,2V- max.1,5A 15VA i inny (china) output:12V- 1000mA,12VA.Może po prostu poszukam jakiegoś małego,taniego piecyka gitarowego.A co do tych głośników aktywnych,to zasilacz oryginalny +-15V- 1000mA który kiedyś działał dobrze i nagle również zaczął buczeć.I to w każdym gniazdku prądowym w całym domu,bo sprawdzałem myśląc,że może coś zakłuca...A co do podpięcia kondensatorów dodatkowych,to jak miałoby to wyglądać?Równolegle do zasilania?Jaki wstawić tam kondensator?
    Pozdrawiam
  • #7 10860867
    jaroslaw_raczek
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    w zestawie ZP1 jest skonstruowane odwrotne zasilanie - czyli w środku minus a na zewnątrz plus.

Prawdopodobnie podłączyłeś zasilacz z odwrotną polaryzacją i się spaliło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z buczeniem w zestawie przenośnym Rduch ZP-1 po podłączeniu do nieoryginalnego zasilacza 12V. Oryginalny zasilacz działał bez zakłóceń, jednak po jego zagubieniu, nowy zasilacz powoduje niepożądane dźwięki. Użytkownik testował różne zasilacze o napięciach od 9V do 14V, ale buczenie występuje w każdym przypadku. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z zakłóceń zasilacza, a także proponują dodanie kondensatorów filtrujących. Użytkownik wspomina, że zasilacze to modele Apple i inny z Chin, a także porusza kwestię odwrotnej polaryzacji w zasilaniu ZP-1, co mogło spalić urządzenie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA