logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[USBasp][Linux] Burn-o-mat nie daje się uruchomić.

wojtek8-7 09 Sty 2011 15:09 4774 13
REKLAMA
  • #1 8981702
    wojtek8-7
    Poziom 13  
    Witam!

Mam Ubunut 10.10 64bit (Gnome) i programator usbasp, programowanie w trybie tekstowym avrdude działa bez problemu. Problem zaczyna się gdy chcę zainstalować nakładkę graficzną na avrdude Burn-o-mat wyskakuje błąd:

Wygląda to na błąd oprogramowania w aptdeamon, oprogramowaniu pozwalającym na instalowanie/usuwanie oprogramowania i przeprowadzania innych zadań związanych z zarządzaniem pakietami. Proszę zgłosić ten błąd na stronie http://launchpad.net/aptdaemon/+filebug i spróbować ponownie.

Znacię jakąś inna nakładkę graficzną na avrdude na ubuntu?
    W jakim progamie można pisać i kompilować programy w assemblerze dla AVR-ów? (oczywiście też Ubuntu) Chciał bym coś takiego jak Eclipse gdzie można w jednym narzędziu pisać program, kompilować i przesyłać program do uC, lecz Eclipse z nieznanych przyczyn taż nie działa (instaluje się bez problemu ale się nie uruchamia).

inventco.eu - Regulamin p.15. Proszę poprawić post. Temat (Regulamin p.11.1) poprawiłem.
  • REKLAMA
  • #2 8982003
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8982385
    wojtek8-7
    Poziom 13  
    Wyniki otrzymałem trochę dziwne. Używam przeglądarkę Opera i na jednej karcie otrzymałem coś takiego:

Natomiast w nowej karcie otwiera się coś takiego:

Po zaktualizowaniu javy dalej jest tak samo.
    Po w pisaniu w terminalu java -version otrzymałem:
    java version "1.6.0_20"
    OpenJDK Runtime Environment (IcedTea6 1.9.2) (6b20-1.9.2-0ubuntu2)
    OpenJDK 64-Bit Server VM (build 19.0-b09, mixed mode)
  • #4 8982882
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 8982993
    wojtek8-7
    Poziom 13  
    Mam te pakiety, niestety. Możliwe jest, że mam zainstalowane kilka wersji Javy, które przeszkadzają sobie na wzajem powodując niedziałanie programów?

Package: sun-java6-bin
    Versions:
    6.22-0ubuntu1~10.10 (/var/lib/apt/lists/archive.canonical.com_ubuntu_dists_maverick_partner_binary-amd64_Packages) (/var/lib/dpkg/status)
    Description Language:
    File: /var/lib/apt/lists/archive.canonical.com_ubuntu_dists_maverick_partner_binary-amd64_Packages
    MD5: 026bcd0fe69901775823d7dfb9da4a5a

Reverse Depends:
    sun-java6-jdk,sun-java6-bin 6.22-0ubuntu1~10.10
    sun-java6-plugin,sun-java6-bin 6.22-0ubuntu1~10.10
    sun-java6-jre,sun-java6-bin
    sun-java6-jre,sun-java6-bin 6.22-0ubuntu1~10.10
    Dependencies:
    6.22-0ubuntu1~10.10 - sun-java6-jre (2 6.22-0ubuntu1~10.10) unixodbc (0 (null)) libc6 (0 (null)) debconf (18 0.5) debconf-2.0 (0 (null)) binfmt-support (0 (null)) libasound2 (0 (null)) libx11-6 (0 (null)) libxext6 (0 (null)) libxi6 (0 (null)) libxt6 (0 (null)) libxtst6 (0 (null)) libnss-mdns (0 (null)) binfmt-support (3 1.1.2)
    Provides:
    6.22-0ubuntu1~10.10 -
    Reverse Provides:
  • #6 8983108
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8983173
    john2377
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Na to bym stawiał. Ja tak miałem i dopiero po wyrzuceniu wszystkich, restarcie i zainstalowaniu powtórnym zadziałało.
  • #8 8987729
    wojtek8-7
    Poziom 13  
    Dzięki za zainteresowanie i pomoc.

Stała się dziwna rzecz, nie zmieniałem nic w systemie a Eclipse się uruchomił. Wiecie jak to skonfigurować z avrdude, usbasp i assemblerem, czy w ogóle jest taka możliwość?

Macie jeszcze jakieś pomysły dlaczego burn-o-mat nie działa?
  • #9 8989544
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    Zainstaluj w Eclipse plugina od AVR-ów. Z tego co pamiętam, obejmuje on również obsługę avrdude.

Burn-o-mat nie działa prawdopodobnie z powodu niezgodności wersji Javy - 32-bitowe aplikacje często nie chodzą na 64-bitowej Javie. Zobacz co Burn-o-mat wypluwa na konsolę przy próbie odpalenia - to może sporo wyjaśnić.
  • #10 8991854
    wojtek8-7
    Poziom 13  
    O w tyczkach zaraz poczytam, a po próbie instalacji burn-o-mat dostaje coś takiego:

sudo dpkg -i avr8-burn-o-mat-2.1.2-all.deb
    dpkg: błąd przetwarzania avr8-burn-o-mat-2.1.2-all.deb (--install):
    błąd parsowania, w pliku "/var/lib/dpkg/tmp.ci/control" niedaleko linii 2 pakiet "avr8-burn-o-mat":
    error in Version string 'REPLACE_PROG_VERSION': invalid character in version number
    Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
    avr8-burn-o-mat-2.1.2-all.deb
  • #11 8993198
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 9376912
    sparagus
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Cześć.

Rozwiązałem problem w ten sposób:

1. Wchodzisz do folderu gdzie masz paczkę avr8-burn-o-mat-2.1.2-all.deb oraz tworzysz folder tymczasowy(jako root):

mkdir debinhalt

2. Następnie rozpakowujesz pobraną paczkę avr8-burn-o-mat-2.1.2-all.deb:

dpkg-deb --extract avr8-burn-o-mat-2.1.2-all.deb debinhalt

3. Rozpakowujesz plik kontrolny bo z nim związany jest problem:

dpkg-deb --control avr8-burn-o-mat-2.1.2-all.deb debinhalt/DEBIAN

4. Otwierasz plik przez gedit lub inny edytor:

gedit debinhalt/DEBIAN/control

5. W środku jest dużo powtarzającej się treści więc usuń wszystko i wklej oraz zapisz :

Cytat:

Package: AVR8-Burn-O-Mat
    Version: 2.1.2
    Section: developement
    Priority: optional
    Architecture: all
    Essential: no
    Depends: java-runtime, avrdude
    Installed-Size: 1900
    Maintainer: Patrick Klampfl <info@bulme.eu>
    Description: GUI for avrdude written in Java. A java-runtime 1.6 or newer has to be installed

6. Zamknij edytor i następnie budujesz paczki:

dpkg --build debinhalt avr8-burn-o-mat-2.1.2-all.deb 

7. Teraz masz nowo utworzoną paczkę którą można zainstalować:

dpkg -i avr8-burn-o-mat-2.1.2-all.deb 

Dla leniwych załączam zmodyfikowaną paczkę .deb (usuń rozszerzenie.mp3)
    Załączniki:
    • avr8-burn-o-mat-2.1.2-all.deb.mp3 (1.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 10559144
    smfi
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    sparagus napisał:
    Cześć.

Rozwiązałem problem w ten sposób:

Ciach...

Dziękuję, oszczędziłeś mi wiele nerwów.

Pozdrawiam!
  • #14 10572466
    kamil1cos7
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Kiedyś też próbowałem zmusić eclipse do asemblera Atmel, ale się nie udało... Możesz pisać w asemblerze ale tym rozumianym przez kompilator gcc, a on się różni od wcześniej wspomnianego.
    Świetnym wyjściem jak dla mnie było zainstalowane programu GEANY, po drobnej konfiguracji kompiluje jednym kliknięciem, program ma zintegrowany terminal więc jednym ruchem przesyłam program do uP. Po zamianie jednego pliku GEANY koloruje składnie asemblera (ATMEL).
    Pozdrawiam;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z systemem Ubuntu 10.10 64-bit napotkał problemy z uruchomieniem graficznej nakładki Burn-o-mat dla avrdude, mimo że programowanie w trybie tekstowym działa poprawnie. Problemy związane są z wersją Javy, ponieważ aplikacje 32-bitowe mogą nie działać na 64-bitowej wersji Javy. Użytkownik zainstalował pakiety sun-java6-bin oraz sun-java6-jre, ale podejrzewał, że zainstalowane wersje Javy mogą kolidować. Po kilku próbach, w tym rozpakowaniu i modyfikacji paczki .deb Burn-o-mat, udało się zainstalować program. Użytkownik poszukiwał również alternatywnych narzędzi do programowania w assemblerze dla AVR-ów, takich jak Eclipse, które ostatecznie zaczęło działać, oraz GEANY, które oferuje prostą konfigurację i integrację z terminalem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA