logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór dostawcy internetu w Warszawie z publicznym IP i gwarantowaną przepustowością

karbon 13 Paź 2004 17:08 1412 11
REKLAMA
  • #1 910287
    karbon
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Witam :!:
    Obecnie mam neo+ 640 i chciałbym zmienić łącze na jakieś, które ma:
    -stały adres IP
    -publiczny adres IP
    -gwarantowana przepustowość (minimum 512Kb/s, może być synchronicznie :wink: )
    -rozsądną cenę
    Co polecacie (mieszkam w warszawie) :?:
  • REKLAMA
  • #2 910785
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    karbon napisał:
    -gwarantowana przepustowość (minimum 512Kb/s, może być synchronicznie :wink: )
    -rozsądną cenę
    Nie wiem czy gdziekolwiek w polsce znajdziesz firme z tymi dwoma warunkami.
  • #3 910910
    deliberabundus
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    zalezy co rozumiec przez "rozsadna cene" ?:roll:
  • REKLAMA
  • #4 910928
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    A świstak siedzi....

Proste wytłumaczenie: tylko prawdziwy samurai/kamikaze da Ci gwarancję przepustowości na sieci opartej na CSMA/CD - czyli ethernecie, Wi-Fi WLAN-ie. Po prostu nie da się tu nic takiego gwarantować. A z w/w warunkiem to jak dla mnie nie pasuje już "rozsądność" ceny.
  • #5 910941
    karbon
    Poziom 21  
    cena < 180zł/miesiąc
  • REKLAMA
  • #6 910952
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Jak dodasz jedno 0, wtedy jest to możliwe
  • #7 910960
    karbon
    Poziom 21  
    dobra, to dlaczego w adsl jest gwarantowana przepustowość niezależnie od pory dnia i nocy, a w stałce nie? :roll:
  • #8 911217
    Deepone
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    jak mnie nie myli to adsl to neo i net24 i nie ma gwarantowanej prędkości (chyba). W większości umów pisze wyraźnie "do" i prędkość podana a do to jest przedział od 0 do podanej prędkości.
    Moge się mylić.

A w polsce nie sądze iż znajdzie się takie łącze w rozsądnej cenie.
  • #9 911409
    karbon
    Poziom 21  
    Widziałem ofertę tele2 - stałe łącze radiowe.
    Przepustowość 512/512 cena 149zł/miesiąc.
    Zaniepokoiła mnie informacja, że przepustowość jest zależna od obciążenia sieci :?
    Na neostradzie o każdej poże, kiedy ściągałem pliki z szybkich serwerów, miałem maksymalną przepustowość łącza :o
    Czy ktoś może ma internet w tele2 i mókłby się podzielić wrażeniami, bo ja nie chciał bym, mieć niespodzianki w stylu marne 20KB/s w dzień, a w nocy z 30KB/s, bo przecież jak nie ma gwarantowanej przepustowości, to w tele2 mogą robić, co chcą :roll:
  • #10 926193
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    karbon napisał:
    dobra, to dlaczego w adsl jest gwarantowana przepustowość niezależnie od pory dnia i nocy, a w stałce nie? :roll:
    To jest przepustowość między Twoim modemem a drugim modemem w firmie. Coś co się określa gwarantowaną przepustowością jest to gwarantowany transfer między Twoim komputerem, a bramką do internetu Twojego dostawcy (czyli inaczej, dostawca gwarantuje że jak sprzeda Ci 2Mb/s to wszystkie jego łącza internetowe mają przepustowość conajmniej 2Mb/s (musi jeszcze coś być dla innych).
  • REKLAMA
  • #11 927749
    karbon
    Poziom 21  
    ale w neoostradzie o każdej porze miałem maksymalną przepustowość :?
  • #12 1209717
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru dostawcy internetu w Warszawie oferującego stały, publiczny adres IP oraz gwarantowaną przepustowość minimum 512 Kb/s, najlepiej synchroniczną, w rozsądnej cenie (do 180 zł/miesiąc). Uczestnicy wskazują, że w Polsce trudno znaleźć operatora spełniającego jednocześnie warunki gwarancji przepustowości i stałego publicznego IP w niskiej cenie. Podkreślono techniczne ograniczenia sieci opartych na CSMA/CD (Ethernet, Wi-Fi), które uniemożliwiają gwarancję przepustowości. Wątpliwości budzi oferta Tele2 na stałe łącze radiowe 512/512 Kb/s za 149 zł, gdzie przepustowość zależy od obciążenia sieci, co może skutkować zmienną prędkością w ciągu dnia. Zwrócono uwagę, że w umowach ADSL (np. Neostrada, Net24) prędkość jest określana jako "do" wartości maksymalnej, bez gwarancji stałej przepustowości. Krytycznie oceniono Tele2, wskazując na liczne negatywne opinie klientów. Wyjaśniono, że gwarantowana przepustowość dotyczy transferu między komputerem użytkownika a bramką dostawcy, a nie tylko między modemami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA