logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najtańszy internet 2-6 Mb/s - który operator wybrać? Opinie i alternatywy

Sound3D 26 Sty 2010 09:51 5555 15
REKLAMA
  • #1 7593312
    Sound3D
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam. U jakiego operatora wziąć internet? Gdzie jest najtaniej?
    Interesuje mnie 2 Mb ew. do 6 Mb.

Wiem, że:
    TP: 2 Mb ~65zł
    Netia: 2 Mb ~56zł / Netia 4 Mb ~56zł (w tej samej cenie 2 i 4 Mb jakiś haczyk?)
    UPC: odpada, bo jest od 8 Mb.
    Aster: 2 Mb/4Mb Abonenci korzystający z pakietu Basic=84 zł, Abonenci nie korzystający z pakietu Basic 107 zł - Co to jest ten pakiet Basic?

W sumie Netia wychodzi najszybciej/najtaniej, ale wiele osób narzeka, jest dużo problemów i obsługa zła i na podłączenie trzeba czekać z miesiąc, więc mam uprzedzenia do Netii... Są jeszcze jacyś inni operatorzy na łączu TP? Może jest coś tańszego bezprzewodowo?
  • REKLAMA
  • #2 7593319
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    gdzienet.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 7593388
    as-max
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Sound3D napisał:
    Witam. U jakiego operatora wziąć internet? Gdzie jest najtaniej?
    Interesuje mnie 2 Mb ew. do 6 Mb.

Wiem, że:
    TP: 2 Mb ~65zł
    Aster: 2 Mb/4Mb Abonenci korzystający z pakietu Basic=84 zł, Abonenci nie korzystający z pakietu Basic 107 zł - Co to jest ten pakiet Basic?

W sumie Netia wychodzi najszybciej/najtaniej, ale wiele osób narzeka, jest dużo problemów i obsługa zła i na podłączenie trzeba czekać z miesiąc, więc mam uprzedzenia do Netii... Są jeszcze jacyś inni operatorzy na łączu TP? Może jest coś tańszego bezprzewodowo?

W netii 2 Mb w cenie 56 zł ale na łączach tpsa a 4 Mb są ale na ich łączach.
    Możesz również zerknąć na:
    http://www.multimo.pl/
    http://dialog.pl/
    http://www.multimedia.pl/
    http://netka.pl/
    i wiele innych dostawców. Zazwyczaj lokalni dostawcy są najtańsi.
  • #5 7594892
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 7
    Sound3D napisał:
    Dlaczego? Bo za szybko? UPC jest szybkie i tanie, a odpada zwykle dlatego, że mało kto ma do tego dostęp.
    Co do Netii to samo: 2 Mb/s to jest łącze BSA kupione drogo w TP (dostępne niemal wszędzie), zaś 4 Mb/s LLU to własna oferta Netii (na "wykupionych" kablach z TP) dostępna podobnie jak UPC w niewielu miejscach.

Dodatkowo sprawa tematu: "Jaki internet na łączu TP od 2 Mb wzwyż najtaniej? Ew. bezpr" - więc UPC i Aster tu nie pasują.
  • #6 7595183
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 7595734
    solon23
    Poziom 10  
    Najlepsze jest TP ja mam od 5 lat neta i raz nie miałem neta przez 1h zadzwoniłem i odrazu za ten miesiąc miałem niższy rachunek. Z Neti też czasem nie ma neta ale na bank jest lepsza niż osiedlówki jakies. Na UPC z tego co słyszałem czasem się wirusy wplątują:)

Bez przewodwe niby dobre ale w niektórych miejscach neta nie ma i są limity na pobieranie danych
  • #8 7595876
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7596581
    GladiroR
    Poziom 26  
    Ocena: 35
    solon23 napisał:
    Najlepsze jest TP ja mam od 5 lat neta i raz nie miałem neta przez 1h zadzwoniłem i odrazu za ten miesiąc miałem niższy rachunek. Z Neti też czasem nie ma neta ale na bank jest lepsza niż osiedlówki jakies. Na UPC z tego co słyszałem czasem się wirusy wplątują:)

Bez przewodwe niby dobre ale w niektórych miejscach neta nie ma i są limity na pobieranie danych

Dawno nie czytałem podobnych bzdur...
  • #10 7597347
    Sound3D
    Poziom 15  
    :D

Hm w sumie kalkulując w TP 2Mb mam za 56zł. A nic tańszego znacznie nie ma. 2zł taniej u innych to trochę mało. Chyba zostaje mi TP.

A mając Neo w TP nie mogę korzystać np. z telefonii stacj. Era etc.? Muszę wtedy płacić 30 zł za dzierżawę, tak? Czy coś się może zmieniło już?
  • #11 7598076
    BlackD
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Tak czy siak ja bym wolał dołożył kilka złotych i kupić w UPC, 8 MB za 75 zł, niż bulić kilka złotych mniej za gorszy.
  • #13 7598301
    IT-Gemini
    Poziom 12  
    Proponuję poszukać lokalnego operatora, który świadczy usługi w częstotliwości 5GHz i ma w swojej ofercie łącza symetryczne. Jeśli takiego nie znajdziesz pozostają łącza ADSL. Sam osobiście używam łącz od TP oraz GTS. Łącze prywatne w domu, które posiadam to Multimo 6Mb. Prędkość zawsze praktycznie maksymalna 750KB nawet do 800KB. W moim przypadku linie mam bardzo dobre i takie łącza pracują bez problemu. Nie wiemy skąd jesteś, jakie masz warunki. Nie wiadomo też, czy te 2Mb będziesz mógł u siebie wziąć. Linia nie jest równa linii. Czasami warto dopłacić te parę złotych i mieć spokój. Pamiętaj - oszczędny dwa razy więcej płaci :) Powodzenia!
  • #14 7598869
    Sound3D
    Poziom 15  
    BlackD napisał:
    Tak czy siak ja bym wolał dołożył kilka złotych i kupić w UPC, 8 MB za 75 zł, niż bulić kilka złotych mniej za gorszy.

Nie mogę, bo "linie" nie uciągną tyle.
    Cytat:

A gdzie Ty to znalazłeś te 56 zł za 2Mb w tp?, bo patrzyłem to jest średnio 65 zł (3x50 i 9x70 licząc na rok)

No średnio czy 12 24 czy 36m wychodzi 65 zł. Ale załóżmy podpiszę umowę na 24m - 200 zł za GPS = +- 56 zł miesięcznie. GPS miałem zamiar kupić a tu dostanę za free. Wiem, wiem jaki to jest GPS, ale mi wystarczy :)

Cytat:
    W moim przypadku linie mam bardzo dobre i takie łącza pracują bez problemu. Nie wiemy skąd jesteś, jakie masz warunki. Nie wiadomo też, czy te 2Mb będziesz mógł u siebie wziąć. Linia nie jest równa linii.

2Mb chodzi spokojnie w mojej okolicy, 6Mb zależy od szczęścia.

A jeśli chciałbym np. neta od Netii 4Mb na ich łączu to jak to wygląda? Jak miałbym to załatwić?

Są może jacyś operatorzy, którzy udostępniają przy 2Mb upload 64KB? Czy wszyscy po 32KB?
  • REKLAMA
  • #15 7600388
    terrade
    Poziom 36  
    Ocena: 7
    Sound3D napisał:
    Nie mogę, bo "linie" nie uciągną tyle. (...)
    2Mb chodzi spokojnie w mojej okolicy, 6Mb zależy od szczęścia.
    Powtarzam: UPC nie oferuje netu na liniach TP i na pewno tyle uciągną (ich kable). Ale na 99% nie masz dostępu do UPC, a na 95-98% nie masz do LLU.

Sound3D napisał:
    A jeśli chciałbym np. neta od Netii 4Mb na ich łączu to jak to wygląda? Jak miałbym to załatwić?
    Wchodzisz na stronę Netii, wpisujesz swój adres, a tam się okazuje że nie jesteś w zasięgu (co widzisz po braku tej prędkości do wyboru, zamiast tego masz 1,2,6). A jak masz dostęp jak ja to zamawiasz przez net lub przez infolinię, przysyłają papiery, podpisujesz, odsyłasz i czekasz, jeśli zrobisz to z dużym zapasem (np.1,5-3 miesiące) to problemów zwykle nie ma.

Zaś większy upload można zamówić w DSL TP (droga sprawa). Ale też jest w neostradzie 6 Mb/s (jeśli linia nie daje rady to zadziałają widełki i dostaniesz np. niestabilne 3 Mb/s z uploadem 64 KB/s, bo zwykle po stronie uploadu linie wyrabiają, wyjątek to 1 Mb/s).
  • #16 7600977
    pacio20
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Warto przyjrzeć się ofercie Orange Freedom. 2Mb/s - 24m-ce - 59zł. Cena stała przez cały czas trwania umowy. Transmisja na liniach TP. Możliwość wykupienia routera za 49 zł (wartość rynkowa: ponad 200zł). Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru najtańszego dostawcy internetu o prędkości 2-6 Mb/s. Użytkownicy wskazali na oferty różnych operatorów, w tym TP (Neostrada), Netia, UPC, Aster oraz lokalnych dostawców. Netia oferuje 2 Mb za około 56 zł, ale użytkownicy zgłaszają problemy z obsługą i długim czasem oczekiwania na podłączenie. UPC, mimo że oferuje szybsze łącza, nie jest dostępne w wielu lokalizacjach. Użytkownicy sugerują również sprawdzenie lokalnych operatorów, którzy mogą oferować korzystniejsze warunki. Wspomniano także o Orange Freedom, który oferuje 2 Mb za 59 zł na liniach TP. Wiele osób podkreśla, że warto dopłacić do lepszej jakości usług.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA