logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soft Start (miękki start) silnika o napięciu 12 V.

1986roki 10 Sty 2011 13:05 1154 3
REKLAMA
  • #1 8985714
    1986roki
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie.
    Posiadam zabawkowe auto dla dziecka z silnikami elektrycznym 2 X 28W, napędzane akumulatorami 2 X 6V 10Ah. Auto jest uruchamiane włącznikiem chwilowym NO/NC, umieszczonym pod pedałem gazu. Problem w tym, że po naciśnięciu włącznika zabawka natychmiast przechodzi w maksymalne obroty. Jest to skutkiem mocnych szarpnięć przy ruszaniu.
    Myślę, że dobrym rozwiązaniem jest soft start tj. stopniowy wzrost obrotów silnika DC 12 V od minimalnej do maksymalnej mocy . Problem w tym, że nigdzie nie mogę znaleźć gotowego układu lub schematu soft start o podanym powyżej napięciu prądu stałego. Moje fundusze na taki układ to około 20 zł.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 8985821
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1697
    Witam!
    Tu masz schemat regulatora PWM:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Potencjometr musisz sprząc mechanicznie z podałem gazu - uzyskasz płynne przyspieszanie i zwalnianie, proporcjonalne do wciśnięcia pedału.
    Diody możesz dać jakiekolwiek, najtańsze. Pozostałe elementy - jak na schemacie. Dla tranzystora możesz dać niewielki radiator (100cm2).
    Z 20.- złotych zostanie Ci jeszcze nadwyżka na zakup piwa, które wypijesz w moim imieniu ...
  • REKLAMA
  • #3 8986189
    1986roki
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dziękuję za pomoc Rzuuf. W najbliższym czasie wypije piwo za Pana zdrowie, a następnie spróbuje zrobić układ według powyższego schematu.
    Niestety nie wiem w jaki sposób mam sprząc mechanicznie potencjometr z podałem gazu. Czy ten układ samoczynnie zmieni napięcie od wartości minimalnej do maksymalnej, czy raczej napięcie regulowane jest potencjometrem ?
    Pozdrawiam...
  • #4 8986476
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    Regulamin p.10.1, p.10.5, p.14 i p.16 => kosz. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Różne układy regulatorów PWM (w tym płynnie zmieniające wypełnienie po włączeniu) były opisywane na forum. Ponowne zamieszczenie tematu z kosza i będzie ostrzeżenie.
REKLAMA