logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrealizować miękki start w dziecięcym samochodziku na 12V DC?

Tomasz Golemba 09 Mar 2009 16:28 4134 5
REKLAMA
  • #1 6258281
    Tomasz Golemba
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, problem leży w dziecinnym samochodziku na akumulator.
    Auto to miało zbyt mało siły by poruszać się po nierównych powierzchniach poza tym szybko siadał akumulator.Wymieniłem więc akumulator na dużo większy jednocześnie zwiększając napięcie.Wszystko było pięknie auto miało siłę i było troszkę szybsze z jednym ale przy ruszaniu następuje znaczne szarpnięcie co po kilku dniach użytkowania uszkadza przekładnie.Mam taką prośbę może ktoś ma jakiś prosty układzik do miękkiego uruchamiania tego silniczka tak żeby obroty wzrastały powoli do maximum napięcie 12V DC. Z góry dziekuje .Sezon się zbliża przekładnia zamówiona tylko potrzebujemy jeszcze coś co ją zabezpieczy przed zniszczeniem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6259259
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1161
    Klasyczny problem przy silnikach prądu stałego: przekładnia "dostaje po zębach".
    Łagodny rozruch takich silników odbywa się za pomocą przełączanych szeregowych rezystorów np. za pomocą przekażników/styczników, dokładnie tak, jak biegi w samochodzie. Cały proces, kolejność przełączania można zautomatyzować. Włączenie szregowego rezystora nie zmniejszy siły napędowej na kołach, będzie mniejsza prędkość, a tym samym i mniejsze uderzenie w zęby przekładni.
    W przypadku takiego samochodziku, wystarczy jeden rezystor, przekażnik większej mocy (lub stycznik), odpowiedni przełącznik, i będą dwa biegi. Jeden do ruszania i wolnej jazdy, i drugi, do jazdy z maksymalną prędkością.
  • REKLAMA
  • #3 6260658
    Tomasz Golemba
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Myślałem o tym i to chyba jedyne wyjście miałem nadzieje że ktoś ma patent na automatyczną(elektroniczną) regulacje np zwiększaniem napięcia w czasie 5 sekund.No nic dzięki za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 6261425
    dste5
    Poziom 17  
    Ocena: 46
    Trzeba zrobić łagodny start PWM. Na przykład na SG3525 lub SG 3524. Jaki prad pobiera ten silnik? Czy jest wzbudzany magnesami trwałymi czy elektromagnetycznie?
  • REKLAMA
  • #6 6284287
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    Jaką moc ma ten silnik ?

Oryginalny układ jest tylko włącz-wyłącz ? może warto wykonać sterowanie "gazem" na PWM.

Najlepiej w oparciu o uP, można wtedy kontrolować zmiany prędkości silnika, nawet przy nerwowym operowaniu "gazem"
REKLAMA