logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio Juwel 2 RFT – dym z transformatora zasilającego po włączeniu, diagnoza usterki

jacek1298 11 Jan 2011 20:19 1440 10
ADVERTISEMENT
  • #1 8992269
    jacek1298
    Level 10  
    Rate: 3
    Witam.Nabyłem radio Juwel 2. Po podłączeniu zasilania lampy zaczynają się żarzyć , lecz z transformatora zasilającego zaczął wydobywać się dym więc je musiałem wyłączyć.Co może być przyczyną takiej usterki.Czy przypadkiem nie spalił się transformator zasilający?Radio jest produkcji niemieckiej firmy RFT.Lampy w nim pracujące to:ECH 81 , EM 80 , EZ 80 , EL 84 , EBF 80 , EF 89 , EABC 80 , ECC 85.Proszę o jakieś opinie doświadczonych elektroników.Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Proszę poprawić pisownię [Futrzaczek]
  • ADVERTISEMENT
  • #2 8992334
    radiogaga
    Service technician RTV
    Help: 398
    Rate: 435
    Rada prosta.Schemat i odłączaj obciążenia po wtórnej stronie trafa.Zacznij od prostownika.
  • #3 8992562
    jacek1298
    Level 10  
    Wymontowałem lampę EZ 80 i odlutowałem uzwojenia wtórne, ale to nic nie dało trafo nadal się grzeje i zaczyna się czuć spaleniznę.Czy już po trafo?
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #4 8992593
    radiogaga
    Service technician RTV
    Help: 398
    Rate: 435
    Jeśli wszystko odpiąłeś od trafa oprócz napięci sieci,a ono dymi tzn.jest przywarte.
  • ADVERTISEMENT
  • Helpful post
    #5 8992665
    krel
    Level 19  
    Help: 36
    Rate: 20
    Proponuję jeszcze sprawdzić przełącznik napięć zasilających. Chodzi o to czy jest prawidłowo ustawiony i czy prawidłowo łączy (patrz To view the material on this forum you must be logged in.).

Popatrz też dobrze skąd dokładnie wydobywa się dym. Czasem kurz + wilgoć + wysokie napięcie powodują powstanie ścieżki węglowej np. między końcówkami lutowniczymi transformatora, w podstawce lampy prostowniczej itd.
    Do prób dobrze jest fizycznie odlutować wszystkie końcówki uzwojeń wtórnych transformatora (nie zapomnij zanotować co gdzie było przylutowane) i porządnie oczyścić wszystko z brudu.

Jeśli przełącznik jest sprawny i strona wtórna odłączona to zmierz prąd jałowy transformatora i napięcia na uzwojeniach wtórnych. Jeśli prąd jest duży a napięcia są zbyt niskie to niestety wskazuje na uszkodzony transformator - najprawdopodobniej zwarte zwoje w którymś uzwojeniu, co z kolei bywa skutkiem przeciążenia i zesmażenia izolacji drutu nawojowego.

Edit:
    Jeszcze jedno - sprawdź (odłącz na próbę) kondensatory 5nF włączone pomiędzy anody EZ80 a masę.
  • #6 8993375
    jacek1298
    Level 10  
    Niestety, transformator jest spalony , proszę o poradę czy lepiej wymontować wszystko i wstawić coś nowego , bo obudowa jest w bardzo dobrym stanie , czy może odsprzedać komuś kto to sobie naprawi.
  • #7 8993521
    krel
    Level 19  
    Help: 36
    Rate: 20
    Zdecydowanie nie niszcz tego radia!
    Spróbuj popytać po forach (tutaj i na triodzie) to może ktoś Ci sprzeda transformator do takiego radia.
    Jeśli nie czujesz się na siłach żeby je naprawić to albo znajdź kogoś kto Ci to zrobi, albo sprzedaj tak jak jest - na pewno znajdą się chętni.
  • #8 8994585
    Bobekmaster
    Level 24  
    Help: 24
    Rate: 16
    Najlepiej odsprzedać. Trafo z Juwela nie jest nie do znalezienia. A radyjko gra fajnie, i nawet fajnie wygląda(sam ma juwela 2).
    Nie ma sensu niszczyć takiego zabytku!

Pozdrawiam
  • ADVERTISEMENT
  • #10 8997283
    jacek1298
    Level 10  
    Dziękuję za wszystkie sugestie i podpowiedzi.Radyjko oddałem znajomemu któremu bardzo się spodobało i wiem że na pewno poradzi sobie z jego naprawą.Zamykam post i dziękuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam.

Topic summary

✨ Użytkownik nabył radio Juwel 2, które po podłączeniu zasilania zaczęło wydobywać dym z transformatora zasilającego. Po odłączeniu obciążeń, transformator nadal się grzał, co sugerowało zwarcie. Użytkownicy forum zalecili sprawdzenie przełącznika napięć oraz dokładne oczyszczenie elementów, a także pomiar prądu i napięcia na uzwojeniach transformatora. Po stwierdzeniu, że transformator jest spalony, użytkownik rozważał wymianę na nowy lub sprzedaż radia. Ostatecznie zdecydował się oddać radio znajomemu, który podejmie się naprawy.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT