logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio lampowe Loewe-Opta Rheim Gold 1952 dym z transformatora

rkomsa 23 Mar 2013 17:06 2511 5
REKLAMA
  • #1 12100828
    rkomsa
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam kupiłem w Niemczech na giełdzie staroci radio Loewe-Opta RheinGold 1952. Sprzedawca uprzedzał mnie, że nie działa ale za 5 euro się opłacało, a poza tym, widziałem przepalony bezpiecznik, więc kupiłem. Po powrocie do Polski i wymianie bezpiecznika, podłączyłem je do prądu i wtedy zobaczyłem dym który wydobywający się z transformatora i charakterystyczny syk i przy tym strasznie nagrzewa się prostownik selenowy. I moje pytanie brzmi czy to jest wina transformatora czy prostownika?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 12118356
    rkomsa
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Odłączyłem trafo i jest niestety to samo więc chyba to wina transformatora niestety.

Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

A mógł by mi ktos doradzić gdzie moge kupic taki transformator??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 12119627
    ed_net
    Poziom 13  
    Witam !
    Kupno takiego samego transformatora jest mało realne. Można albo przewinąć istniejący albo coś dobrać jakiś inny . Ale do tego żeby dobrać z innego radia przydałby się schemat i podstawowe dane radia. Po pierwsze trzeba spisać dokładnie z tabliczki znamionowej nazwę i model ; nie było takiego modelu jak napisałeś , być może chodziło o Rheingold ,ale to Ty będziesz lepiej wiedział.
    Jeśli nie przerażają cię prace mechaniczne związane z dopasowaniem innego trafa i znajdzie się odpowiednik to można się pobawić. I jeszcze jedno uwarunkowanie; czy zależy Ci na oryginale, czy radio ma mieć oryginalne części czy ma po prostu grać.
    Pozdrawiam ed_net.
  • #6 12121008
    zgryzliwy
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam kolego.Na początek należałoby sprawdzić dlaczego ten transformator uległ uszkodzeniu.Co z tego,że go wymienisz jeśli nie znasz przyczyny jego uszkodzenia ,piszesz że mocno nagrzewał się prostownik selenowy. Skontroluj kondensatory elektrolityczne w filtrze za prostownikiem,oraz układ żarzenia.Bez znalezienia przyczyny uszkodzenia tego transformatora wymiana na nowy może się skończyć podobnie.
REKLAMA