logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate ST3500820AS 500GB - testy zatrzymują się na 90,6%

daro80103 12 Sty 2011 02:58 1848 10
  • #1 8993838
    daro80103
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam, jak w temacie, posiadam dysk 500gb seagate ST3500820AS. Jak chodził windows na nim to dysk np przy próbie testu HD TUNE się resetował, wrzuciłem windowsa na inny dysk i ten niesprawny mam podłączony jako drugi. Przy obojętnie jakim teście czy próbie naprawy takimi programami jak: HD TUNE, HDD REGENERATOR czy też MHDD zawsze wszystkie stają na 90,6 %. Mam rozumieć ze ten dysk jest uszkodzony czy jak? Żeby niebyło tak że bedzie mi gubił dane jak na nim zapisze.
    Dysk Seagate ST3500820AS 500GB - testy zatrzymują się na 90,6% Dysk Seagate ST3500820AS 500GB - testy zatrzymują się na 90,6%
  • #2 8994016
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1565
    Daj SMART. Nie używaj HDD Regenerator (chociaż że on się zaciął to mnie akurat dziwi bo nie sprawdza gotowości dysku - jakiej wersji używałeś?). Dysk najprawdopodobniej jest uszkodzony, może gubić dane i może paść całkiem. Daj SMART to będzie łatwiej zdiagnozować.
  • #3 8994098
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3596
    Tu masz opisane co robić i jak skanować dysk (może do tych 90% jest wszystko O.K.?):
    Procedura naprawczo testująca dla HDD
  • #4 8996441
    daro80103
    Poziom 14  
    Próbowałem tą próbą co podałeś w linku ale na około 90% i się zacina (więc to samo), obojętnie jakim robię programem czy to po dos-em czy pod windowsem, zrzut ekranu mi się nie zapisuje a po ponownym uruchomienia jak się zawiesi po teście komputer niewidzie dysku trzeba go odłączyć - podłączyć i ponownie właczyć komputer i wtedy go dopiero komputer widzi.
  • #5 8996559
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1565
    Skopiuj ważne dane - bo wygląda to źle. Daj tu SMART tego dysku. Jeżeli masz Vistę albo Windows 7 to uruchom cmd (linia komend) w trybie administratora, wpisz chkdsk /v /r X: gdzie X to litera partycji, tak potraktuj wszystkie partycje jakie masz na tym dysku (z tym że ostrzegam - dysk wygląda nie najlepiej i może w każdej chwili paść całkiem ale skoro programy niskopoziomowe się zawieszają to nie mam lepszego pomyslu). Dlaczego Vista/7? Bo tu skandisk został poprawiony, jest duża szansa że się nie zawiesi (jeśli masz wybór to Vista - tu skandisk działa szybciej). Jest to oczywiście półśrodek ale prawdopodobnie pozwoli przynajmniej przez jakiś czas korzystać z tego dysku.
  • #6 8996663
    pidar
    Poziom 43  
    daro80103 napisał:
    Próbowałem tą próbą co podałeś w linku ale ...

I tak robisz bezsensowne czynności!
    Na przyszłość czytaj uważnie:
    Cytat:
    1) Pierwsze co należy zrobić to przeanalizować parametry S.M.A.R.T.. Opis jak odczytać i jakie znaczenie mają poszczególne atrybuty podałem w linku wyżej. Należy zapisać wynik odczytu do późniejszego porównania.
  • #7 8997268
    daro80103
    Poziom 14  
    pidar napisał:
    daro80103 napisał:
    Próbowałem tą próbą co podałeś w linku ale ...

I tak robisz bezsensowne czynności!
    Na przyszłość czytaj uważnie:
    Cytat:
    1) Pierwsze co należy zrobić to przeanalizować parametry S.M.A.R.T.. Opis jak odczytać i jakie znaczenie mają poszczególne atrybuty podałem w linku wyżej. Należy zapisać wynik odczytu do późniejszego porównania.

Bardzo chętnie tylko teraz jak podlączam dysk to już lipa, boot disc failure więc już chyba umarł na dobre.
  • #8 8997674
    pidar
    Poziom 43  
    daro80103 napisał:
    Bardzo chętnie tylko teraz jak podlączam dysk to już lipa, boot disc failure więc już chyba umarł na dobre.

No to go "dobiłeś". Szkoda, że od razu nie podałeś SMARTa z MHDD, bo i wersja firmware dużo by tu wyjaśniła (Firmware SD25?).
  • #9 8998436
    daro80103
    Poziom 14  
    Mam rozumieć że to koniec jego żywotu z tego co napisałeś że go dobiłem :P - odpad recyklingowy już tylko? :P bo już sie nieda nic z nim innego zrobić?
  • #10 8998954
    pidar
    Poziom 43  
    daro80103 napisał:
    odpad recyklingowy już tylko? :P bo już sie nieda nic z nim innego zrobić?

I tak nie odpowiadasz na zadane pytania - prosiłem o firmware!
    Odpowiem w ten sposób:
    Idź do najbliższej firmy DR, gdzie przy użyciu terminala dyskowego postawią
    przysłowiową "kropkę nad i".
  • #11 8998996
    narkoholik
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    Domieszam trochę :)

Ten dysk jeśli podłączyłeś jako drugi to nie jest on "boot disc".
    Taki komunikat pojawia się jeśli podmieniałeś dyski i BIOS pogubił ustawienia (boot priority i sequence) lub jeśli masz system (systemy) i MBR na różnych dyskach (ew. partycjach).
    Więc albo masz aktualnie źle ustawione boot priority albo wyczyszczony dysk 1 (ten nowy z systemem).

Co by nie pisać dysk 500gb nie jest już godzien zaufania.
    Jeżeli skopiowałeś ważne dane to spróbuj jeszcze odpalić komputer z BOOT CD (hiren's boot itp.) - wyzeruj dysk i jeśli testy wypadną niepomyślnie to gwarancja, magazyn zbędnych rzeczy lub ozdoba na ścianę. (Moim zdaniem bo serwis z terminalem może mieć więcej danych).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Seagate ST3500820AS o pojemności 500GB, który podczas testów (HD TUNE, HDD REGENERATOR, MHDD) zatrzymuje się na 90,6%. Po przeniesieniu systemu operacyjnego na inny dysk, uszkodzony dysk jest używany jako drugi, jednak testy nie przynoszą rezultatów, a komputer nie widzi dysku po zawieszeniu. Użytkownicy sugerują, że dysk prawdopodobnie jest uszkodzony i może gubić dane. Zalecają wykonanie kopii ważnych danych oraz użycie narzędzi diagnostycznych, takich jak SMART, a także rozważenie skontaktowania się z firmą zajmującą się odzyskiwaniem danych. Wskazują również na możliwość błędów w ustawieniach BIOS lub problemów z bootowaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA