logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zalewanie wnętrza SEAT LEON 2002 - woda za fotelem kierowcy po deszczu

maniutek24 13 Sty 2011 00:49 32336 11
REKLAMA
  • #1 8998316
    maniutek24
    Poziom 9  
    Ocena: 30
    Witam mam problem z woda tzn. gdy popada deszcz mam prawie kaluze wody z tylu za fotelem kierowcy i nie wiem w czym tkwi problem!!??
    Moze juz ktos mial taki problem i sobie z nim poradzil??
    Z gory dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 8998368
    ozitonsil
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Problem jest tego typu że autko masz bite i gdzieś ktoś albo źle szybe wkleił(jeśli jest to 3 drzwiowa wersja) lub uszczelki od drzwi przeciekają lub jeśli masz szyberdach są zapchane odpływy lub zapchany odpływ z podszybia przez co woda przelewa sie do progu i wychodzi słupkiem B. W ibizie tej 2003 miałem podobny problem ale po drugiej stronie tzn woda wciekała w konstrukcje przedniej grodzi z podszybia na łączeniu błotnika z karoserią i wody było pełno wszędzie z prawej strony a wlewało się aż progami.
  • REKLAMA
  • #3 8999247
    maniutek24
    Poziom 9  
    Ocena: 30
    witam to auto raczej nie bylo bite bo jestem pierwszym wlascicielem!
    a w jaki sposob mozna ten problem rozwiazac??
  • #4 8999841
    Meteo33
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    masz szyber dach?
  • #5 9000269
    ozitonsil
    Poziom 11  
    Możesz sprawdzić jeśli masz szyber czy odpływy nie zaszły jakimś brudem lub sprawdź rynienki odprowadzające w progach i na podszybiu lub poprostu jest możliwe że jakaś plastykowa zaślepka wypadła z podłogi i zwyczajnie tam gdzieś sobie chlapie woda z pod koła. Najprędzej to woda zbiera się w progu i się wylewa do auta. Jak będziesz miał problemy z centralnym lub jakieś inne nie domagania np. "kontrolek" to zajrzyj w lewy próg.
  • #6 9082454
    gumis74
    Poziom 11  
    Zaden szyber ani uszczelki! to jest nagminny problem w grupie vw,jedni mają kałuże z przodu inni z tyłu w aucie.Winne za to zjawisko jest uszczelnienie aluminiowej płyty mocowania prowadnic szyb w drzwiach,Połóz na progu drzwi suchą szmatę,zamknij drzwi i lej po drzwiach w okolicach szyby wodą. zobaczysz że szmata będzie mokra.Zdejmujesz boczek odkręcasz aluminiową płytę zrywasz stara uszczelkę ,kładziesz nowy silikon dokręcasz śruby i zapominasz o problemie.Miałem taki przypadek w 2 Toledo i w Borze.:D
  • #7 9083963
    tadek79
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    gumis74 ma racje najczęściej woda przelewa się pod aluminiową blachą mocowania podnośnika sprawdź jeszcze kanały do odprowadzenia wody z drzwi( jak otworzysz drzwi to od spodu widać dwa lub trzy otwory )
  • REKLAMA
  • #8 9084061
    antypierdolnik
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Wtedy to wali spod tapicery i każdy ślepy to widzi...
  • REKLAMA
  • #10 9763409
    wiesiek3d
    Poziom 29  
    Ocena: 654
    tadek79 napisał:
    gumis74 ma racje najczęściej woda przelewa się pod aluminiową blachą mocowania podnośnika sprawdź jeszcze kanały do odprowadzenia wody z drzwi( jak otworzysz drzwi to od spodu widać dwa lub trzy otwory )

Dokładnie tak jest ,ja uszczelniłem wszystkie 4 drzwi i wtedy był spokój, więc silikon w dłoń i jazda, nawet nie czekaj.
  • #11 9763581
    MoniTOX
    Poziom 27  
    Ocena: 320
    Pod spodem auta są jeszcze takie otworki zaślepione gumką są to uszczelki podłogi. Mogła wylecieć albo się obluzować.

Zalewanie wnętrza SEAT LEON 2002 - woda za fotelem kierowcy po deszczu
  • #12 16559740
    _carlos-
    Poziom 15  
    Ocena: 168
    Standardowy problem w Leonie. Trzy rzeczy do zrobienia:
    1. znajdź otwory odpływowe w drzwiach pod uszczelką i w tych miejscach natnij uszczelkę, aby woda zbierająca się w drzwiach mogła bez problemu wypłynąć;
    2. Zdejmij tapicerkę z drzwi, odkręć blachę, rozwierć nity trzymające prowadnicę szyby. Między blachę a prowadnice szyby umieść folię budowlaną tak, by wystawała 3 cm od blachy z każdej strony, przykręć prowadnice śrubami do blachy, włóż blachę w drzwi tak, by folia była na zewnątrz tylko z góry, a boki i spód folii umieść wewnątrz drzwi.
    3. Na brzeg blachy od strony drzwi przyklej uszczelkę samoprzylepną do okien o profilu "o".
    Po wykonaniu tych czynności masz spokój do końca żywotności Leona.
    Więcej informacji znajdziesz na www.leonclub.pl

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wodą gromadzącą się za fotelem kierowcy w SEAT Leon 2002 po deszczu. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, takich jak nieszczelności w uszczelkach drzwi, zablokowane odpływy szyberdachu lub podszybia, a także uszkodzenia aluminiowej płyty mocowania szyb. Wskazano na konieczność sprawdzenia odpływów w drzwiach oraz uszczelnienia miejsc, gdzie woda może wnikać do wnętrza pojazdu. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, sugerując użycie silikonu do uszczelnienia oraz modyfikacje konstrukcyjne, które mogą zapobiec dalszym problemom z wodą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA