logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig ST 63-560 - zanikające kolory przy jasnych obrazach, jak naprawić?

Jacek Kujawski 14 Paź 2004 13:17 1107 3
REKLAMA
  • #1 911985
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich!
    Mam problem z telewizorem Grundig ST 63 - 560 text. Problem polega na tym, że zanikają mu kolory (robi się czarno - biały) i jest to częste. Zaobserwowałem, że najczęściej to się pojawia przy jasnych obrazach z dominacją kolorów żółtych z białymi również przy czerwonych. Natomiast przy obrazach ciemnych właściwie ta usterka nie występuje. Co mam robić, gdzie szukać powodów? Z racji tego, że jestem raczej początkującym w naprawie TV proszę o możliwie dokładną podpowiedź. Z góry dziękuję.
    Jacek
  • REKLAMA
  • #2 912714
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 61
    cześć
    na początek proponuję wymusić obraz poprzez SCART (jeśli ma takowy) i obserwoać- pozwoli ci to wyeliminować ewentualne uszkodzenie głowicy....
    uszkodzenie może mieć że tak powiem szeroką rozpiętośc....począwszy od głowicy a skończywszy na CRT...zatem próbuj tego co podałem na wstepie....-jeśli ni pomoże to będziemy mysleć dalej
    powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 922403
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    czesto przywiera ktores dzialo kinola popukaj delikatnie w szyjke zobacz obiawy moze luty na nasadce
  • #4 922409
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    czesto przywiera ktores dzialo kinola popukaj delikatnie w szyjke zobacz obiawy moze luty na nasadce
REKLAMA