Witam
Mam Smarta 1000 (SU1000INET) z 1998r. We wrześniu 2010r. wymieniłem w nim akumulatory i przeprowadziłem kalibrację za pomocą PowerChute. Wydawało się, że UPS pracuje poprawnie - od czasu do czasu późnym wieczorem lub wczesnym rankiem przełączał się na pracę z akumulatorów. Sądziłem, że to normalna sprawa ponieważ wtedy są spore zakłócenia w sieci i zgadnie z instrukcją obsługi UPS-a może tak być.
Przy okazji - czułość mam ustawioną na najniższą. Niestety, przez ostatnie dwa dni UPS praktycznie cały czas przełącza się na akumulatory, po jakimś czasie wraca na pracę z sieci i po chwili znowu na akumulatory. Działo się tak też wczoraj w nocy, tzn. gdy sieć jest "stabilna" więc zacząłem bliżej przyglądać się sprawie.
Poza w/w ciągłym przełączaniem się UPS ma następujące objawy:
- od czasu do czasu sobie popiskuje - dźwięk jest taki jak podczas krótkiego wciśnięcia przycisku "On/Test",
- UPS nie daje się wyłączyć - po wciśnięciu przycisku "Off" włącza się natychmiast po jego puszczeniu lub po kilkunastu sekundach (mniej więcej do minuty),
- w logu PowerChute ma cały czas wpisy "Self Test Initiated" po czym "Self Test Passed" (czasami "Self Test Failed")
- po wyciągnięciu kabla zasilającego UPS natychmiast się wyłącza.
Na początku sądziłem, że być może switch "On/Test" jest uszkodzony (w dodatku usterka znana ze starych telewizorów Thomsona) więc więc po prostu go odlutowałem (bez wlutowywania nowego), ale UPS zachowuję się nadal tak samo. Poza tym sprawdziłem switcha multimetrem i jest OK.
Proszę więc o pomoc w postawieniu diagnozy.
Poprawiłem TONI_2003.