logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS APC Smart 1000 SU1000INET ciągle właczający się self test w UPS

jdx 13 Sty 2011 16:36 2981 2
REKLAMA
  • #1 9000224
    jdx
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    UPS APC Smart 1000 SU1000INET ciągle właczający się self test w UPS
    Witam

Mam Smarta 1000 (SU1000INET) z 1998r. We wrześniu 2010r. wymieniłem w nim akumulatory i przeprowadziłem kalibrację za pomocą PowerChute. Wydawało się, że UPS pracuje poprawnie - od czasu do czasu późnym wieczorem lub wczesnym rankiem przełączał się na pracę z akumulatorów. Sądziłem, że to normalna sprawa ponieważ wtedy są spore zakłócenia w sieci i zgadnie z instrukcją obsługi UPS-a może tak być.

Przy okazji - czułość mam ustawioną na najniższą. Niestety, przez ostatnie dwa dni UPS praktycznie cały czas przełącza się na akumulatory, po jakimś czasie wraca na pracę z sieci i po chwili znowu na akumulatory. Działo się tak też wczoraj w nocy, tzn. gdy sieć jest "stabilna" więc zacząłem bliżej przyglądać się sprawie.

Poza w/w ciągłym przełączaniem się UPS ma następujące objawy:
    - od czasu do czasu sobie popiskuje - dźwięk jest taki jak podczas krótkiego wciśnięcia przycisku "On/Test",
    - UPS nie daje się wyłączyć - po wciśnięciu przycisku "Off" włącza się natychmiast po jego puszczeniu lub po kilkunastu sekundach (mniej więcej do minuty),
    - w logu PowerChute ma cały czas wpisy "Self Test Initiated" po czym "Self Test Passed" (czasami "Self Test Failed")
    - po wyciągnięciu kabla zasilającego UPS natychmiast się wyłącza.

Na początku sądziłem, że być może switch "On/Test" jest uszkodzony (w dodatku usterka znana ze starych telewizorów Thomsona) więc więc po prostu go odlutowałem (bez wlutowywania nowego), ale UPS zachowuję się nadal tak samo. Poza tym sprawdziłem switcha multimetrem i jest OK.
    Proszę więc o pomoc w postawieniu diagnozy.
    Poprawiłem TONI_2003.
  • REKLAMA
  • #2 9001231
    polczje
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Hej,

Odłącz wszystkie odbiorniki od UPS-a (fizycznie wyciągnij z niego wtyczki, ma być goły bez żadnych listew i rozgałęźników) i spróbuj włączyć. Jeśli będzie OK, to podepnij jakiś odbiornik o mocy kilkuset watów (żarówki, mały grzejnik) i sprawdź wtedy.
    Daj znać jaki wynik testu.

PS.
    Miałem kiedyś listwę, która miała filtr w sobie, który powodował bardzo podobne objawy gdy była podłączona do UPS-a. Po zastąpieniu najzwyklejsza listwa wszystko wróciło do normy.

PolczJe
    Poprawiłem TONI_2003.
  • #3 9013593
    jdx
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.

Jeszcze przed napisaniem pierwszego posta zrobiłem to co zaproponowałeś (odłączyłem też kabelek RS232) i efekt jest jak napisałem wcześniej (chociaż może nie bezpośrednio):
    - po wyciągnięciu kabla zasilającego UPS natychmiast się wyłącza i nie daje się włączyć - po dłuższym przytrzymaniu przycisku "On/Test" wydaje tylko długi pisk,
    - po włożeniu kabla zasilającego UPS włącza się samoczynnie natychmiast lub po kilku(nastu) sekundach.

Dziwne jest to, że wyłącza się gdy wyciągnie się zasilanie natomiast przechodzi self-test a dzisiaj przeszedł również kalibrację z poziomu PowerChute przy ~33% obciążenia. Jak dla mnie to te objawy wskazują na jakiś zimny luty albo jakiś dokonujący swego żywota rezystor pull-up/down.

Niestety, dzisiaj zauważyłem również groźniejszy objaw - w PowerChute losowo odczytuje mi "wartość" czułości oraz gubi niektóre cyfry numeru seryjnego, tzn. na nalepce mam GS9834289645 a soft pokazuje mi GS9??4289645. Kabelek mam oryginalny APC, wszystkie 4 RS-y w komputerze sprawne no i wcześniej na pewno wszystko było OK. Pamiętam, że gdy pod koniec października przy okazji jakiejś robótki osobiście :-) wywaliłem bezpieczniki w całym domu to UPS obciążony w ~40% wszystko ładnie podtrzymał przez jakieś 10 minut.
REKLAMA