Witam, wszystkich serdecznie.
Chcę dołączyć do dyskusji ponieważ stałem się najprawdopodobniej posiadaczem tego UPS-a dla którego został założony ten temat: UPS Smart-UPS 1000 - Przeciążenie bez podłączonego odbiornika?
Wracając do opisu usterki:
Po podłączeniu akumulatorów i założeniu zworki z tyłu naciskam na UPS jeden raz guzik I słychać zaskoczenie przekaźnika po chwili wciskam jeszcze raz UPS słychać zaskoczenie następnego przekaźnika i po chwili słychać ciągły sygnał i na panelu świeci się przeciążenie. Po wielu próbach słychać, że pierwszy przekaźnik zaskakuje normalnie natomiast drugi czasami słychać tak ,,jakby na stykach było zwarcie''.
Pomiary również przeprowadziłem podczas podłączonego (APC - Smart 1000 SUA1000I) do sieci. Po paru próbach udało się go normalnie włączyć. Akumulatory są ładowane poprawnie 27,5V. UPS na wyjściu podawał 230V~ (przemienny) natomiast po podłączeniu żarówki 30W napięcie spadło do 29V~ (przemienny). Po odłączeniu zasilania UPS przełącza się na pracę bateryjną.
Praca jego jest bardzo dziwna ponieważ na panelu widać jak by wszystko było ok. Przełącza się i pracuję normalnie, ale napięcie na wyjściu jest 29V~. Jeżeli włączam UPS-a z akumulatorów to po załączeniu pokazuję przeciążenie na wyjściu i ciągłym sygnałem piszczy.
W UPS sprawdziłem przekaźniki, kondensatory, tranzystory, rezystory. Wszystkie te, które było widoczne na pierwszy rzut oka niestety nie byłem w stanie sprawdzić tych SMD. Wydaje mi się, że są one do zasilania elektroniki, a więc nie powinny być uszkodzone. Jeżeli istnieje taka możliwość to proszę o pomoc w dojściu do tego co mogło ulec uszkodzeniu?
Poprawiłem TONI_2003.