logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zasilacz samochodowy do laptopa bezpośrednio pod akumulator?

Bioloo1 13 Sty 2011 17:32 7651 11
  • #1 9000501
    Bioloo1
    Poziom 10  
    Witam
    Mam taki Jak podłączyć zasilacz samochodowy do laptopa bezpośrednio pod akumulator? zasilacz samochodowy do laptopa i teraz pytanie jak podłączyć bezpośrednio pod akumulator?? moja próba zakończyła się spaleniem bezpiecznika :( jak podłączyć żeby działało i nie spaliło mi kolejnego bezpiecznika??
  • #2 9000528
    Patyk.eldo
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Zachowaj + do + - do - i daj lepiej bezpiecznik szkoda zasilacza.
  • #3 9000549
    Bioloo1
    Poziom 10  
    zrobiłem tak ale pali bezpiecznik ;( iskrzy jak podłączam przewód i chyba w tym momencie pali bezpiecznik :( Jak to mam podłączyć??
  • #4 9000577
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    Więc jest uszkodzony.
    Generalnie, nie kupuje się takich wynalazków, zamiast tego przetwornicę na 230V i do niej podłączasz oryginalny zasilacz od laptopa i masz wszystkie jego zabezpieczenia.

Np. taka lub mocniejsza.
    https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=7245
  • #5 9000635
    Bioloo1
    Poziom 10  
    Kurcze uszkodzony?? na gnieździe zapalniczki działa bezproblemowo Jak tylko podłączam pod akumulator pali bezpiecznik :( może wina w tym ze używam za grube kable do podłączenia tej końcówki od gniazda zapalniczki do akumulatora (kable rozruchowe :D) ?? bo już sam nie wiem czemu taki cyrk jest :(
  • #6 9000686
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1683
    Bioloo1 napisał:
    na gnieździe zapalniczki działa bezproblemowo Jak tylko podłączam pod akumulator pali bezpiecznik :( może wina w tym ze używam za grube kable do podłączenia tej końcówki od gniazda zapalniczki do akumulatora (kable rozruchowe ...(

A tego wcześniej nie pisałeś. ;-)
    Musisz źle podłączać. Większa grubość kabli nie ma znaczenia.
  • Pomocny post
    #7 9000704
    DarekPhilips
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Podlacz plu akumulatora do srodkowego styku we wtyczce zasilacza a minus na boczne zlacze i musi dzialac. Ewentualnie kup sobie gniazdo zapalniczki kawalek przewodu 2x2,5mm2 dwa krokodylki koszt okolo 10 zl. podlacz to jak wyzej pisalem , i musi dzialac .
    Sorry za brak polskich ogonkow ale pisze z palmtopa a tu mam "amerykanskiego" windowsa
  • #8 9000813
    Bioloo1
    Poziom 10  
    Spróbuje tak jak napisałeś Bo jak normalnie podłączam to jak podłącze plus z akumulatora do plusa na środku w tej końcówce i potem minus z boku końcówki i do aku to przy akumulatorze jak stykam minus to ładne iskry są przez chwile i to może przez to jakieś zwarcie czy coś się dzieje przy podłączaniu ze pali bezpiecznik??
  • #10 9001201
    Bioloo1
    Poziom 10  
    A co ma do tego auto?
  • #11 9001297
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1374
    A to że niektóre mają zasilanie zapalniczki po stacyjce i zwierając ją z + akku powoduje się zasialanie niektórych urządzeń i iskrzenie.
    Złe wpięcie skutkuje spaleniem bezpiecznika.
  • #12 9434512
    Bioloo1
    Poziom 10  
    DarekPhilips napisał:
    Podlacz plu akumulatora do srodkowego styku we wtyczce zasilacza a minus na boczne zlacze i musi dzialac. Ewentualnie kup sobie gniazdo zapalniczki kawalek przewodu 2x2,5mm2 dwa krokodylki koszt okolo 10 zl. podlacz to jak wyzej pisalem , i musi dzialac .
    Sorry za brak polskich ogonkow ale pisze z palmtopa a tu mam "amerykanskiego" windowsa
    Jak się szybko okazało czerwony przewód jednak nie był plusem :D wszystko śmiga od dawna :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak podłączyć zasilacz samochodowy do laptopa bezpośrednio do akumulatora, ponieważ jego próba zakończyła się spaleniem bezpiecznika. Odpowiedzi sugerują, aby zachować odpowiednią polaryzację (+ do +, - do -) oraz zainstalować dodatkowy bezpiecznik, aby chronić zasilacz. Użytkownik zauważa, że zasilacz działa poprawnie przy podłączeniu do gniazda zapalniczki, ale nie przy akumulatorze, co może być spowodowane używaniem zbyt grubych kabli. W końcu, po kilku próbach, odkrywa, że czerwony przewód nie był plusem, co wyjaśnia problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA