logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tani układ do cyfrowej regulacji napięcia 12-7,5V, 1A, 3 kanały bez PWM

KJ 14 Paź 2004 15:28 7947 8
REKLAMA
  • #1 912253
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Witam. Potrzebny mi układ pozwalający na regulowanie z poziomu mikroprocesora napięcia w zakresie od 12 do 7,5/8V i wydajności około 1A regulacja musi być "analogowa" nie nadaje się PWM :? Potrzebuję 3 niezależne kanały więc musi być w miarę tanie rozwiązanie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zastosować potencjometry cyfrowe albo przetworniki cyfrowo analogowe ale zarówno jedne jak i drugie rozwiązanie specjalnie tanie nie jest :roll: Czy ktoś poleci jakieś rozwiązanie ??
  • REKLAMA
  • #2 912338
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    KJ napisał:
    Witam. Potrzebny mi układ pozwalający na regulowanie z poziomu mikroprocesora napięcia w zakresie od 12 do 7,5/8V i wydajności około 1A regulacja musi być "analogowa" nie nadaje się PWM :? Potrzebuję 3 niezależne kanały więc musi być w miarę tanie rozwiązanie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to zastosować potencjometry cyfrowe albo przetworniki cyfrowo analogowe ale zarówno jedne jak i drugie rozwiązanie specjalnie tanie nie jest :roll: Czy ktoś poleci jakieś rozwiązanie ??

Podaj coś więcej na temat układu.

Rozdzielczość regulacji ?

PWM można użyć jako źródła napięcia regulacyjnego:

WY_PWM -> FILTR_DOLNOPRZEPUSTOWY -> WTÓRNIK ->
    -> UKŁAD_WYKONAWCZY

niekoniecznie musi to być kluczowanie tranzystora.

Jako element wykonawczy można dać np stabilizator trójkońcówkowy 7805 on ma prąd obciążenia 1.5 A. Końcówkę normalnie podłączaną do masy podłączasz na wyjście wtórnika po filtrze PWM.

Stabilizator 7805 stabilizuje napięcie pomiędzy wyjściem a końcówką masy więc napięcie wyjściowe będzie Uwy=Uwtórnika+5V.

Wtórnik może być w układzie sumatora dodającego Upwm+3V(2.5V) dla uzyskania zakresu regulacji od 8V(7.5V).
  • REKLAMA
  • #3 912547
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Lm 317. jakie poziomy podaje procesor bo od tego zależy jak zrealizować przełączanie rezystorów na wejściu regulacyjnym LM317 za pomocą tranzystorów.
  • REKLAMA
  • #4 912634
    KJ
    Poziom 31  
    Procesor jeszcze nie daje żadnych poziomów bo program będę dopiero pisał :D Najprawdopodobniej zastosuję AT89S8252 albo jakiś 40pinowy AVR. Układ ma służyć do regulacji jasności zimnych katod w PC poziomów musi być sporo więc przełączanie rezystorami odpada myślałem o LM317 i potencjometrach cyfrowych ale to co napisał Paweł Sujko o PWM dało mi trochę do myślenia jak zrealizować taki układ z filtrem i wtórnikiem ?? Najlepiej schemat z wartościami elementów. Dlaczego 7805 jako element wykonawczy ?? Nie bardzo rozumiem jak miało by to być połączone.
  • #5 914047
    Paweł Es.
    W załączniku pdfowym zamieściłem schemat zasilacza regulowanego sygnałem PWM. Pomysł jest chyba mój bo nie spotkałem nigdzie takiego rozwiązania więc możliwe, że stałem się mimowolnie "wynalazcom".

Opis działania:

Do standardowej aplikacji LM317K (obudowa TO-3) dodałem źródło prądowe sterowane napieciem, zrealizowane na tranzystorze T1.
    Z rozpływu prądów w węźle połączonym z kolektorem T1 wynika, że prąd płynący przez R2 będzie równy:

I(R2) = I(R1)+Iadj-Ic(T1)

Iadj - prąd końcówki regulacyjnej U1
    I(R1) - prąd płynący przez R1 i wynoszący Uref=1.25V/R1

Z czego wynika, że

U(R2)= I(R2)*R2

i dalej, że napięcie całego regulatora

Uwy=U(R2)+Uref=I(R2)*R2+1.25V

Dla poprawnej pracy źródła prądowego napięcie na kolektor-emiter musi być większe niż napięcie nasycenia tranzystora T1.

Dla maksymalnego napięcia wejściowego = 5V napięcie to musi być większe niż 4.5V.

Iźrmaks=(5)/4.3k=1.162 mA

I(R1)+Iadj=1.25V/620+0.05mA=2.066 mA

I(R2)min=I(R1)+Iadj-Iźrmax=0.904 mA

U(R2)min=R2*I(R2)min=5.06V > 4.5V czyli źródło działa poprawnie.

Minimalne napięcie wyjściowe (dla PWM=100%)

Uwy(min)= U(R2)min+Uref=5.06V+1.25V=6.31 V

Maksymalne napięcie wyjściowe (dla PWM=0%)

Uwymax=(I(R1)+Iadj)*R2+Uref=12.81 V

-----------------------------------------------------
    Wtórnik napięciowy na tranzystorze T2 niweluje w przybliżeniu wpływ napięcia złącza B-E

U(R3)=Ust+Ube(T2)-Ube(T1) ~ Ust

Dodatkowo zwiększa rezystancję wyjściową źródła prądowego.

Filtr R6,C1,R5,C2 wycina składową zmienną sygnału PWM.

Można oczywiście też sterować Uwy napięciem stałym podanym na bazę T2 bez filtru.
    Dioda Zenera D1 ogranicza maksymalny prąd źródła prądowego (można też zastosować na napięcie 5.6V).

Kłaniam się.
    Załączniki:
    • Zasilacz.pdf (119.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 914070
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Najtańszy przetwornik 8 bit (256 poziomów) kupisz za kilka złotych (np. DAC08), ewentualnei sam sobie zbuduj taki przetwornik z drabinki rezystorów i wzmacniacza operacyjnego (można kupić takie drabinki w jendej obudowie).
    Jako element regulacyjny możesz zastosować LM317 jak pisali koledzy lub zwykły stabilizator z tranzystorem (jako źródło odniesienia podajesz Uwy z przetwornika).
  • #7 915171
    KJ
    Poziom 31  
    Paweł Sujko ładny układzik mam tylko pytanie. O ile zmienią się parametry jeżeli na wejściu będzie 12 a nie 16V ?? bo 16 to raczej w kompie nie wykombinuję.
  • #8 920249
    Paweł Es.
    Trzeba było o tym kompie napisać w pierwszym poście (najpierw pisałeś o mikropsorze), bo chociaż jestem czasami cudotwórcą to nie jestem jasnowidzem, niestety. :oops:

Niestety jest to problem wielu postowiczów na elektrodzie - cedzenie informacji i potem wychodzą nikomu niepotrzebne układy nie spełniające czyichś "cichych" marzeń !

LM317 wymaga co najmniej 3 woltów różnicy pomiędzy wejściem i wyjściem.

Układ o bardzo małym spadku napięcia znalazłem tutaj (po angielskiemu). Ten drugi układ z LM555 będzie odpowiedni po podyfikacji elementów i sterowania.

http://www.electronic-circuits-diagrams.com/psimages/powersuppliesckt3.shtml
  • #9 4304710
    Ready
    Poziom 12  
    Ciekawe może doda ktoś więcej

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy taniego układu do cyfrowej, analogowej regulacji napięcia w zakresie 12–7,5/8 V przy prądzie około 1 A na 3 niezależnych kanałach, bez użycia modulacji PWM. Propozycje rozwiązań obejmują zastosowanie potencjometrów cyfrowych lub przetworników cyfrowo-analogowych (DAC), jednak są one kosztowne. Alternatywnie sugerowano użycie stabilizatorów liniowych, takich jak LM317 lub 7805, z regulacją napięcia poprzez sterowanie napięciem odniesienia lub przełączanie rezystorów za pomocą tranzystorów. Wskazano możliwość wykorzystania sygnału PWM poddanego filtracji dolnoprzepustowej i wtórnikowi napięciowemu do uzyskania napięcia analogowego sterującego stabilizatorem liniowym, co pozwala na eliminację bezpośredniego kluczowania. Przedstawiono schemat układu z LM317 i źródłem prądowym sterowanym napięciem, umożliwiający regulację napięcia wyjściowego. Zwrócono uwagę na wymóg minimalnej różnicy napięć (około 3 V) między wejściem a wyjściem LM317 oraz na ograniczenia napięcia zasilania (np. 12 V zamiast 16 V). Zaproponowano także budowę własnego DAC z drabinki rezystorów i wzmacniacza operacyjnego jako tańszą alternatywę. Wskazano, że układ ma służyć do regulacji jasności zimnych katod w komputerze, co wymaga dużej rozdzielczości regulacji i trzech kanałów. Podsumowując, najtańszym i praktycznym rozwiązaniem jest filtracja sygnału PWM i sterowanie stabilizatorem liniowym, np. LM317, z uwzględnieniem wymagań napięciowych i prądowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA