logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja napięcia 0-5V. Zastosować potencjometr wieloobrotowy?

marian54 24 Kwi 2006 08:01 6958 9
REKLAMA
  • #1 2559495
    marian54
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich,
    Mam małe pytanko dla wszystkich, którzy mogą mi pomóc. Chciałbym zrobić prosty zasilacz regulowany w zakresie 0-5V o prądzie 50mA.
    Chodzi mi głównie o końcowy schemat regulacji, tzn z 12V na (0-5V).
    Zrobiłem prosty taki układzik na stabilizatorze LM7805 i potencometrze, ale nie jestem z niego zbytnio zadowolony. Zbyt mała dokładniość zmiany napięcia. Chciałbym regulować napoięcie wyjściowe o conajmniej 0,2V.
    Po porostu regulacja musi być bardzo dokładna i stabilna. Może zastosować potencometr wieloobrotowy? Układ ten ma sterować przysłoną obiektywu dla kamery przemysłowej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2559590
    marian54
    Poziom 14  
    Myślałem o zastosowaniu LM317, jednak najniższe napięcie jakie mogę uzyskać z tego układu to 1,25V, więc odpada.
  • #4 2560420
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    Pozostaje standardowe rozwiązanie.
    Tranzystor odpowiedniej mocy, R dobrać, żeby na potencjomtetrze było 5 V.
    10k w emiterze jest wstępnym obciążeniem.

pozdr.
    Załączniki:
    • reg-0_5.gif (3.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2562198
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Wszystko OK, tylko po co dodatkowo ten 8V stabilizator. Nie jest on w takim układzie potrzebny !!!

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2562882
    rasty
    Poziom 27  
    Cytat:
    Wszystko OK, tylko po co dodatkowo ten 8V stabilizator.

To proste. Źródełko ma być stabilne a my nic nie wiemy na temat tych +12V. W takich instalacjach często stosuje się zasilanie buforowe akumulatorowe.

pozdr.
  • #7 2565138
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Dalej twierdzę, że ten stabilizator (7808) nie jest do niczego potrzebny. Występują na nim tylko niepotrzebne straty napięcia. Nie chcę zakładać, że napięcie 12V ma tętnienia na poziomie 7V bo to będzie absurd. Jeśli nawet będzie pływać czy przysiadać to nie będzie iało to wpływy na regulację napięcia (przy założeniu oczywiście, że napięcie zadawane będzie stabilne). Dodatkowo należy wiedzieć, że układy pracujące w konfiguracji wzmacniacza błędu spisują sie w takich sytuacjach dość dobrze i żadna stabilizacja nie jest im potrzebna. To po pierwsze. Po drugie obecność stabilizatora spowoduje, że taki układ ledwo wyciągnie 5V z tej racji, że napięcie wyjściowe (pomijając wzmacniacze typu rail-to-rail) jest mniejsze o 1.5-2V od napięcia zasilającego. Po trzecie dokładnie z tego samego powodu nie da się uzyskać napięcia 0, 0.5 czy 1V. Minimalne napięcie wyniesie właśnie 1.5 - 2V.
    Marian jak sprawdzisz notę katalogową LM317 to się dowiesz, że jednak da się zrobić układ, w którym napięcie wyjściowe da się regulować od 0V w górę. Należy zmienić potencjał odniesienia przy pomocy dodatkowej diody np. LM385-1.2V.
    Co do samej regulacji napięcia a właściwie jego precyzji. Pewnym rozwiązaniem jest danie dwóch potencjometrów szeregowo. Da się to właśnie rewelacyjnie zrealizować na układzie LM317. Jeden potencjometr z założenia ma służyć do zgrubnej regulacji napięcia drugi do precyzyjnej.

--
    pozdrawiam
  • #8 2565639
    rasty
    Poziom 27  
    :arrow: cyberdar
    Nie mam ochoty dyskutować na ten temat dalej. Ty rozważasz, co by było, gdyby...... Ja wziąłem do reki lutownice i po 5 minutach wiedziałem. Układ działa od 0 V i "wyciąga" powyżej 6 V przy obciążeniu 200 mA i jest przy tym super stabilny, co było do przewidzenia. Układy LM358 jako wtórniki świetnie pracują już od parunastu mV na wejsciu. 8 V zasilania przyjąłem ze wzgledu na 1,5 V zapasu, ale "od góry". To 8 V zasila też dzielnik napięcia do sterowania OpAmp-a i ma być stabilne, co zapewnia stabilizator.
    Jak bedzie pewność, że 12 V zasilające całosć bedzie stabilne, nie ma przeszkód, żeby dodatkowy stabilizator usunąć.

i to na tyle.
  • #9 2570774
    marian54
    Poziom 14  
    Dzięki za podpowiedź. Zbudowałem dotychczas prosty układzik na 7805 i tuż za nim zastosowałem potencjometr wieloobrotowy 220om jako dzielnik napięcia. Jednak regulacji przysłony w obiektywie nie mam rewelacyjnej, przy małej zmianie ustawienia potencjometru przysłona się nagle zamyka lub otwiera zbyt mocno.
    Sprubóję złozyć ten od Rasty i zobaczę jaki będzie rezultat.
    Pozdrawiam
  • #10 3575325
    marian54
    Poziom 14  
    Witam,
    regulator zbudowałem tak wię temat zamkniety.
    Poprostu zrobiłem dzielnik napięcia poprzez potencjometr wieloobrotowy wraz ze stabilizatorem 7805.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego, regulowanego zasilacza 0-5V o prądzie 50mA do sterowania przysłoną obiektywu kamery przemysłowej, z naciskiem na precyzyjną i stabilną regulację napięcia z dokładnością co najmniej 0,2V. Proponowano zastosowanie stabilizatora LM317 z potencjometrem wieloobrotowym dla lepszej dokładności, jednak LM317 nie pozwala na uzyskanie napięcia poniżej 1,25V, co wyklucza pełny zakres 0-5V. Alternatywnie sugerowano użycie tranzystora mocy z odpowiednio dobranymi rezystorami i potencjometrem, aby uzyskać stabilne napięcie wyjściowe. W dyskusji podkreślano, że dodatkowy stabilizator 7808 nie jest konieczny, gdyż powoduje niepotrzebne straty napięcia i ogranicza minimalne napięcie wyjściowe. Zwrócono uwagę, że układy z wzmacniaczem operacyjnym (np. LM358) mogą pracować stabilnie już od niskich napięć wejściowych. Autor ostatecznie zastosował potencjometr wieloobrotowy 220Ω za stabilizatorem 7805, co poprawiło regulację, choć początkowo regulacja była zbyt skokowa. Ostatecznie potwierdzono skuteczność takiego rozwiązania jako prostego dzielnika napięcia z potencjometrem wieloobrotowym i stabilizatorem 7805.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA