logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję sprawnej elektroniki do dysku Fujitsu MPG3204AT -A

14 Paź 2004 22:10 1499 3
  • #1 913105
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 913354
    ghost
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    wymiana elektroniki w tym dysku nic Ci nie da ... te dyski maja zapisane w elektronice numery seryjne talerzy i dysk po takiej wymianie sie nie uruchamia... probowalem znajomemu odzyskac dane z tego dysku... trzy identyczne sprawne dyski (z tej samej seri... a bylo ich kilkanascie ponoc) pozyczone lub kupione na Allegro... po "podmiance" kupa.. Jest to znana seria dyskow ktorych ok 80% populacji padlo w ciagu 2-3 lat od produkcji... winny byl duzy scalak produkcji Cirrus Logic (przyjrzyj sie) znajdujacy sie na plycie dysku... ma on wade fabryczna. Toczy sie proces (nie wiem czy jeszcze) z Fujitsu w zwiazku z tym ze producent dawal tylko roczna gwaranacje na nie i nie zrobil masowej ich wymiany ze wzgledu na ta wade. Fujitsu sie wypielo twierdzac ze zawinila Cirrus Logic wysylajac im uklady do produkcji dysku w opakowaniach ze zwyklej folii zmiast antystatycznej.
    Tyljko w specjalistycznej firmie da sie te dane odzyskac - ale jest to bardzo kosztowne (zalezy jak bardzo Ci na nich zalezy)
  • #3 913679
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Po podmianie PCB - prawda - odzysk danych się utrudnia.
    Jak jeszcze nie przekładałeś a dysk startuje i nie wydaje dziwnych odgłosów to zerknij na www.a-ff.com - większość uszkodzeń w MPG jest zawiniona przez wspomnianego CirrusLogica ale błędy w 80% sa w SA dysku a to da się naprawić (niestety po naprawie zwykle i tak szybko pada). W wersji demo RepairStation pokazuje które moduły są uszkodzone. Przy pomocy tego programu naprawiłem MPF'a z tym samym objawem.
    Pozatym o MPG/MPF już na elektrodzie było tyle razy....
  • #4 925509
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 429
    Nie jest aż takie kosztowne wejdz na strone www.recovery.pl i zapytaj ich ile wezmą za wymianę firmware-u na talerzach. Mój znajomy zapłacił 800 zł za odzyskanie danych z 40-stki fujitsu serii MPG. A w innej firmie dość znanej chcieli 5400 netto - jest chyba różnica co?
REKLAMA