logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Fujitsu MPG3102AT - jak uratować dane po awarii elektroniki?

newtonek 20 Sty 2005 18:37 2930 19
REKLAMA
  • #1 1155591
    newtonek
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Witam, mam (a w zasadzie moja koleżanka ma) problem z dyskiem jak w temacie. Po prostu pewnego razu po włączeniu komputera się nie "obudził" i tak mu już zostało. Koleżanka twierdzi, że próbowała jeszcze przełożyć z kimś elektronikę od podobnego dysku (ale niestety nie pamięta, czy był to dokładnie taki sam dysk) ale wtedy dysk po włączeniu robił tylko (jak to opisała:) "klik - klok". Moje pytanie brzmi: czy dysk jest do uratowania (tzn. czy te objawy sugerują uszkodzenie elektroniki (wg mnie tak, ale chcę się upewnić))? I drugie pytanie: wymieniając elektronikę, na które oznaczenia trzeba zwrócić uwagę (czyli które numerki MUSZĄ się zgadzać)? Oznaczenia na dysku:
    MODEL MPG3102AT -C ID: EFIJ
    i dodatkowo długie ciągi cyferek i literek "PART NO." i "SER NO."
  • REKLAMA
  • #2 1155762
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    musi sie zgadzac model ale odrazu mowie ze szkoda zachodu do mnie juz kiedys trafily dyski fujitsu (14 i 20 gb) objawy byly takie ze zakladales partycje wszystko spoko chodzio az tu po paru godzinach czasem dnich wszystko szlag trafial zero danych zero partycji troszke sie tym bawilem ale duza partia tych dyskow miala wade fabryczna wiec wkoncu wyladowal na zasluzonej polce ale jesli masz dostel do elektroniki to powodzenia proboj
  • #3 1155821
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    hiehie to jest jeden z wielu milionow wadliwych dyskow wyprodukowanych przez fujitsu, radze wymeinic dysk na inny bo wymiana elektroniki w tym modelu jest trudniejsza niz sie moze wydawac, temat byl juz pare razy przerabiany na elektrodzie
  • REKLAMA
  • #4 1155982
    djkiller
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam , Sprawa jest banalna (95% przypadków nie jest to wadliwa elektronika) , z tego co opisujesz tak jest w twoim przypatku, dysk nie jest widoczny w Biosie.
    Fujitsu wypuściło serie (wszystkie MPG3102AT,MPG3204AT) z wadliwym firmware`m .
    Przygotuj dyskietke z firmware`m (w załaczeniu).
    Podłacz sam dysk (nieprzejmuj się że Bios go nie wykrywa) + przygotowana dyskietka , zrobi ci updata`a , potem reset i już wróci do normy.
    Załączniki:
    • Fujitsu.zip (1.53 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1157033
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    niestety to nie był wadliwy firmware tylko układ scalony na płycie elektroniki oraz ten na głowicach

te dyski były wymieniane w ramach gwarancji

mozesz spróbowac firmwarem ale atpię by to pomogło
    zresztą na forum jest o tym masa postów - te dyski jak padaja to tylko smietnik bo i przekładanie elektroniki nic nie daje
  • #6 1157350
    djkiller
    Poziom 15  
    Zbynia napisał:
    niestety to nie był wadliwy firmware tylko układ scalony na płycie elektroniki oraz ten na głowicach

W MPG3102AT I MPG322AT PODSTAWOWĄ WADĄ JEST FRMWARE I PIERSZĄ (najszybciej idze to sprawdzić)

a wiem to z doświadczenia bo na 42 dyski fuitsu tylko w 3 przypadkach update firmware nie pomógł , zresztą zobacz na allegro jak tę modele (uszkodzone) znikaja i jaką mają cenę !!!

te dyski były wymieniane w ramach gwarancji

mozesz spróbowac firmwarem ale atpię by to pomogło
    zresztą na forum jest o tym masa postów - te dyski jak padaja to tylko smietnik bo i przekładanie elektroniki nic nie daje

da tylko trzeba zamienić orginalny flash do nowej
  • #7 1157541
    newtonek
    Poziom 18  
    OK, spróbuję z tym firmwarem, zeleży mi głównie na odzyskaniu danych, a nie na samym dysku. Tylko co oznacza, że "trzeba zamienić orginalny flash do nowej"?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 1158614
    wojtek9989
    Poziom 13  
    napisz proszę jak ci poszło z tym wygrywanie nowego firmware bo ja mam taki sam problem mpg3409at
  • #10 1160343
    newtonek
    Poziom 18  
    OK, napiszę, tylko że najwcześniej we środę.
    >tzok - jak to zostawić firmware ze starej elektroniki? Przecież jeśli uruchomie komputer z tej dyskietki, to stary firmware zostanie zamazany, czy tak? Czy może coś źle rozumiem?
  • #11 1161372
    tzok
    Ocena: 6453
    W sumie dobrze rozumiesz... ale chodzi o to, żeby do nowej elektroniki wgrać odpowiednie dla tego dysku firmware (choćby z tej dyskietki) lub fizycznie przelutować kość flash.
  • #12 1165370
    djkiller
    Poziom 15  
    wojtek9989 napisał:
    napisz proszę jak ci poszło z tym wygrywanie nowego firmware bo ja mam taki sam problem mpg3409at

nie do tego dysku , sory i nie ma do nie go nic (tylko wymiana)

Dodano po 12 [minuty]:

tzok napisał:
    W sumie dobrze rozumiesz... ale chodzi o to, żeby do nowej elektroniki wgrać odpowiednie dla tego dysku firmware (choćby z tej dyskietki) lub fizycznie przelutować kość flash.

Żeby Ci nie mieszać chodzi o to żebyś zrobił update`a na orginalnym flaszu , jak dasz inny to lipa , bo krótko mówiąc dysk odpali tylko na orginalnej kości flash i tą kość musisz update`ować ,bo to ona ma błąd (ten który opisałeś) , a jak zmieniłeś flash to Wróć to stanu w którym dysk padł.

Update to tylko program który poprawia błedy w kości flash czyli programie (soft`cie) dysku. a nie nowy (czy dobry) program do dysku.

A jak wiadomo (problem opisany na forum) te dyski odpalaja tylko z orginalną kością flash !!!!
  • #13 1169864
    newtonek
    Poziom 18  
    Heh, w sumie dziwna sprawa: wziąłem dysk od koleżanki, podpiąłem u siebie w domu i odpaliłem komputer. Dysk zaczął kręcić, w BIOSie wykrył się bez problemów, ale w momencie, w którym powinien czytać bootsektor klapa: czarny ekran z migajacym kursorem. Pomyślałem, że trochę to dziwne, bo u koleżnaki dysk nawet nie kręcił. Zrestartowałem jeszcze na wszelki wypadek komputer i... dysk zadziałał bez problemów - zaczął ładować system, a dane można skopiować bez problemów. Czyli wygląda na to, że naprawił się sam :). Tak na wszelki wypadek spróbowałem jeszcze update'a firmware'u, ale program (zamieszczony powyżej) wyświetlił komunikat, że update nie jest potrzebny.
    W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc, dysk nie jest "pewny", ale dane udało się uratować. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
  • #14 1170502
    tzok
    Te dyski działały "na zimno", jak się zagrzały przestawał je widzieć kontroler.
  • #15 1239978
    shapyr
    Poziom 11  
    Witam
    Dzięki informacjom djkillera udało mi się podnieść Fujitsu MPG3204. Stokrotne dzięki :D
  • #16 1240350
    marexx
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    tzok napisał:
    Te dyski działały "na zimno", jak się zagrzały przestawał je widzieć kontroler.

Już pisałem o tym w podobnym temacie...Dokładnie www.elektroda.pl/rtvforum/topic226124.html#1109669#1109669
    Wystarczy na HDD postawić mały - 50 mm coolerek, żeby nadmuchiwał powietrze na grzejący się element eletroniki i problem zniknie...
    Jakoś do tej pory (poza 1 przypadkiem, gdy zapomniałem to zrobić)
    nie narzekam na dyski Fujitsu...
  • #17 1973989
    Jacekelb
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Witam
    Dzięki informacjom djkillera udało mi się podnieść Fujitsu MPG3204. Stokrotne dzięki
    ale za tydzieni spowrotem to samo czy to koniec nie pomaga wgrywanie.
  • #18 2007635
    Arus.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    mam MPG3204AT, który po pewnym czasie normalnej pracy po prostu się wyłącza (nie kręci). Próba odczytu kończy się zwisem kompa. Jednak program flashujący powiedział że dysk nie wymaga flashowania. Co Wy na to?
  • #19 2007903
    tzok
    Typowa ustarka dysków serii MPG - mają wadę fabryczną, elektronika przegrzewa się i wyłącza dysk. Nie do naprawienia. Jedyne co można zrobić to założyć od spodu wiatrak, choć polecam takie rozwiązanie do wykonania kopii danych z dysku a nie na stałe. Dysk nadaje się na śmietnik.
  • #20 2008326
    Arus.
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Dzięki Tzok.

A tak ładnie chodzi ten dysk :/ Da się na niego nagrać pełną pojemność (20GB) danych, zanim się wyłączy... Chyba zostanie u mnie jako pendrive.
    Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyski Fujitsu serii MPG3102AT i MPG3204AT mają znaną wadę fabryczną polegającą na uszkodzeniu elektroniki oraz problemach z firmwarem, co powoduje ich niewykrywanie przez BIOS lub niestabilną pracę. Objawy to brak reakcji dysku po włączeniu, charakterystyczne dźwięki "klik-klok" oraz wyłączanie się dysku po rozgrzaniu elektroniki. Wymiana elektroniki jest trudna i często nieskuteczna, ponieważ dysk wymaga oryginalnej kości flash z odpowiednim firmwarem, który można próbować aktualizować za pomocą specjalnej dyskietki. Jednakże w większości przypadków uszkodzenie jest fizyczne i dysk nadaje się do utylizacji po odzyskaniu danych. Jako tymczasowe rozwiązanie zaleca się chłodzenie elektroniki małym wentylatorem, co może przedłużyć czas działania dysku i umożliwić skopiowanie danych. Firmware musi być aktualizowany na oryginalnej kości flash, a jej wymiana bez przeniesienia firmware'u powoduje nieuruchomienie dysku. W niektórych przypadkach dysk może samoczynnie wrócić do działania po restarcie, co pozwala na odzyskanie danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA