logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

różnica pomiędzy przyczepą uniwersalną a rolniczą

arturtalar 16 Sty 2011 22:24 26848 19
REKLAMA
  • #1 9016456
    arturtalar
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Kto ma pomysł jak szybko przekwalifikować przyczepę autosan D 46 uniwersalną na przyczepę rolniczą zmiana kół to nie wszystko , trzeba to jeszcze w papierach zmienić chodzi oto aby były tańsze badania techniczne tylko jak ???
  • REKLAMA
  • #2 9016645
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1034
    Ba! tego chyba jeszcze definitywnie nikt nie rozstrzygnął. Może Kolega postudiować
    http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=6676
    i dalsze tam będące odsyłacze.
    Są pewne wskazówki jak instalacje elektryczna i pneumatyczna dla kolejnej, drugiej przyczepy, 12V napięcia, zaczep czy opony trakcji wolnobieżnej - ale czy to są wyznaczniki wiążące?
    Być może, w przekwalifikowaniu może być pomocne oświadczenie właściciela o rodzaju i sposobie używania lub rachunek.
  • REKLAMA
  • #3 9020007
    arturtalar
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    ciekawa sprawa byłem w Wk i dostałem wypis a mianowicie wg ich przepisów muszę jechać do firmy która ma licencje na wprowadzanie zmian konstrukcyjnych pojazdów i poprosić o zamianę kół ( kompletna bzdura ) do tego opis zabiegu i ksero wpisu do ewidęcji działalności + badanie techniczne tzw zerowe ( z opisem ),a na mój rozum przyczepa uniwersalna to rolnicza i samochodowa razem w jednej czyli spełnia wymogi rolniczej dlaczego w wk nie chca jej przeznaczenia zawężyć ??? moze ktos ma jeszcze jakies pomysły na przeskoczenie tego ułomnego interpretowania ustawy .
  • #4 9022054
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    Czy koledze coś mówi określenie "homologacja"? Urzędnik w Wydziale Komunikacji nie jest specjalistą od techniki i bezpieczeństwa ruchu drogowego. On czyta dokumenty, które tworzą podstawy do kwalifikacji. I po to są stacje diagnostyczne ze zróżnicowanymi uprawnieniami aby regulować zagadnienie. A wytwórca przyczepy uzyskał homologację na wyrób i może powielać według zatwierdzonej dokumentacji o czym informuje przy podawaniu parametrów technicznych. A zmiana typu ogumienia jest po prostu zmianą konstrukcji na co nie masz uprawnień. kto zapewni, czy dokonane przez ciebie zmiany nie będą przyczyną katastrofy drogowej?
    Kolego Zico63. Wiem to. I podzielam poniekąd pogląd. Ale nie zmienia to sytuacji. Prawo i dokumenty regulacyjne są tworzone przez ludzi, którzy niekoniecznie znają tzw życie. Opiniowanie i zatwierdzanie w rękach polityków zajmujących się najbardziej dzieleniem łupów. Teraz jest podobnie lub gorzej. Efkty odczywalne w postaci kolejnych zmian lub uciążliwosci w stosowaniu. I urzędnik w Wydziale Komunikacji jest nasłąbszym elementem łańcucha. W razie wpadki to on będzie głównym winowajcą.
  • #5 9022076
    Zico63
    Poziom 37  
    Kolega zasadniczo ma 101% racji, tylko nie w tym wypadku: tu mowa o elementach tej samej konstrukcji, stosowanych zamiennie PRZEZ PRODUCENTA, na tej samej ramie itd, w zależności od wymagań klienta. Tu tylko głupota przepisów stworzyła problem, to nie wstawianie silnika z Poloneza w Malucha.
  • #6 9055386
    smoczek9
    Poziom 15  
    Ocena: 81
    Zico63 napisał:
    Kolega zasadniczo ma 101% racji, tylko nie w tym wypadku: tu mowa o elementach tej samej konstrukcji, stosowanych zamiennie PRZEZ PRODUCENTA, na tej samej ramie itd, w zależności od wymagań klienta. Tu tylko głupota przepisów stworzyła problem, to nie wstawianie silnika z Poloneza w Malucha.

Wydaje mi się, że nie jest to taka całkiem głupota, bo zamieniając koła z 20"(samochody ciężarowe) na rolnicze balony np. 15.3" i podczepiając ją pod samochód ciężarowy możesz doprowadzić do małej rewolucji na drodze po przejechaniu w lato 200-300km z pełnym ładunkiem, a homologacja określa nie tylko przeznaczenie, ale również parametry techniczne i zmiana rozmiaru kół może być tylko w zakresie ustaleń producenta.Nie wiem czy wszyscy diagności podchodzą do tego tak samo ale mój znajomy stwierdził. że zmiana przeznaczenia przyczepy z samochodowej D-46 na rolniczą jest niewykonalna.
  • #7 9055683
    Zico63
    Poziom 37  
    Wypowiedzi zdają się oddalać od źródła, od zamiaru autora tematu: zadanie brzmi by przyczepę zakwalifikować jako rolniczą i jako taką ją używać – a więc w trakcji wolnobieżnej, a celem jest zmniejszenie obciążeń finansowych wynikłych z jej eksploatacji. Nie chodzi o to by na oponach rolniczych gnać z nią po autostradzie za ciężarówką – tu Kolega konfabuluje.
    Chodzi o takie same przyczepy ale według widzimisię zapisywane w niegdysiejszych GS-ach czy Agromach jako rolnicze, ciężarowe, uniwersalne lub różne tych określeń kombinacje. Tak później widnieją na fakturach, i tak widnieją w dowodach rejestracyjnych. Dziś autor tematu próbuje poznać sposób na „odkręcenie” sprawy…
  • #8 9055935
    smoczek9
    Poziom 15  
    Podstawą kwalifikacji przeznaczenia przyczepy przy rejestracji jest homologacja a nie wpis na fakturze . Więc zmiana przeznaczenia wiąże się ze zmianą homologacji . Do wydania homologacji są powołane odpowiednie instytucje. Jakakolwiek ingerencja w konstrukcje pojazdu zmieniająca zapis w homologacji powoduje utratę jej i pozbawia pozytywnego przeglądu technicznego, jak również zmian w dowodzie rej. Żeby zarejestrować ją jako przyczepę rolniczą ,trzeba przedstawić odpowiednią homologacje ,wydaną na podstawie zmian konstrukcyjnych pojazdu i raczej nie wykonanych cichaczem przez rolnika w stodole nawet jeśli będzie to dotyczyło zmiany kół .
    Z tego wynika, że nie ma możliwości szybkiej i legalnej zmiany przeznaczenia pojazdu tylko długa i ciężka wynikająca nie tylko z przepisów, ale i z uciążliwości urzędników .
    Może to pomoże wyjaśnić zmianę przeznaczenia pojazdu :

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/0030.htm
    zmiany w tej ustawie
    http://isip.sejm.gov.pl/KeyWordServlet?viewName=thasH&passName=homologacja

i niestety logiczne myślenie nie ma nic wspólnego z zapisami prawnymi .Taka jest po prostu rzeczywistość.
  • #9 9057200
    roman05
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Cytat:
    Z tego wynika, że nie ma możliwości szybkiej i legalnej zmiany przeznaczenia pojazdu tylko długa i ciężka wynikająca nie tylko z przepisów, ale i z uciążliwości urzędników

A to ciekawe, bo ja w ubiegłym roku zajechałem samochodem do stacji kontroli pojazdów aby podbić przegląd w przyczepie Autosan D-47a zarejestrowana była jako przyczepa ciężarowa. Facet mówi że może podbić na ciężarową ale będzie to kosztowało coś koło 170 zł na rok, ale można ją przekwalifikować na rolnicza i będzie około 90 zł na 2 lata , i bez problemu wydał jakieś zaświadczenie z tym pojechałem do wydziału komunikacji i po kilkunastu minutach wpisali w adnotacjach urzędowych jako przyczepa rolnicza. Potem wróciłem do stacji kontroli i facet podbił dowód.
  • REKLAMA
  • #10 9057449
    smoczek9
    Poziom 15  
    A może jakieś namiary na tą stacje? Sam może bym skorzystał i i załatwił bez biegania od biurka do biurka.
  • #11 9057761
    swiatal
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Przyczepa rolnicza na drodze za samochodem?
    Ciekaw jestem jak zareaguje na to "drogówka" przy pierwszej, rutynowej kontroli.
    Pozdrawiam.
  • #12 9058156
    mczapski
    Poziom 40  
    Zacni dyskutanci. Okropnie mylicie określenia i okoliczności. Diagnosta i zarazem stacja diagnostyczna mają uprawnienia do badań i testów, czyli także do stwierdzania, czy dana konstrukcja spełnia warunki określone przepisami o zgodności z przepisami ruchu drogowego (taki odpowiednik homologacji). Standardowy diagnosta może stwierdzić zgodność z homologacją i przepisami ogólnymi. I trzeba wiedzieć, że za legalizację zmian konstrukcyjnych diagnosta bierze odpowiedzialność. Akurat w takich jak tutaj przypadkach ryzyko jest wręcz żadne, ponieważ generalnie obniża się wymagania względem przyczepy. Ale istota zagadnienia wymaga zachowania procedur, które różnie są realizowane w różnych miejscach. Użytkownik też winien mieć świadomość, że przez dokonanie takich zmian uzyskał przyczepę nie tylko o innej nazwie, ale i właściwościach.
  • #13 9058233
    Mad Max
    Poziom 23  
    Ocena: 156
    Panie mczapski...Jakie właściwości przyczepy, na ten przykład D-47, zmieniają się po zmianie wpisu w DR z "ciężarowa" na "rolnicza"? To wciąż jest TA SAMA przyczepa. Fizycznie nic się w niej nie zmienia.
  • REKLAMA
  • #14 9058282
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 740
    Moment - czegoś tu nie rozumiem... :|
    Przyczepę wolno holować z prędkością 70km/h a przyczepa rolnicza to trakcja wolnobieżna, czyli prędkość dopuszczalna 25km/h.
    Współczuję kontaktu z drogówką. :D
  • #15 9058545
    roman05
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Ta stacja diagnostyczna jest w miejscowości Brańsk. No właśnie mi ten facet mówił że jak zmienię na rolniczą to nie będę mógł jej ciągać za samochodem, ale ja nawet nie zamierzam ciągać za samochodem tylko za ciągnikiem rolniczym i to bardzo rzadko po drogach publicznych.
  • #16 9058637
    smoczek9
    Poziom 15  
    Mad Max napisał:
    Panie mczapski...Jakie właściwości przyczepy, na ten przykład D-47, zmieniają się po zmianie wpisu w DR z "ciężarowa" na "rolnicza"? To wciąż jest TA SAMA przyczepa. Fizycznie nic się w niej nie zmienia.

Widzisz kolego w naszym porąbanym prawie nie istotne jest to, że one się nie różnią konstrukcyjnie .Same homologacje mogą się różnić jednym zdaniem i wszystko . Żeby to zmienić trzeba najpierw najeździć się od urzędu do urzędu, dokonać opłat rzeczoznawców i całej biurokracji, a potem jakiś pan przystawia pieczątkę i sam przyznaje, że to wszystko nie ma sensu. Ale pamiętaj nie tylko w Polsce mamy problemy :)
  • #17 9062992
    mczapski
    Poziom 40  
    Aby prowadzić miarodajne i kompetentne dyskusje musiałbym posiadać i zapoznać się ze szczegółami homologacji. Być może jest homologacja z uwzględnieniem wersyjności. Wszelkie opowiadania dobrych duszków odłożę na okoliczność imienin cioci. Ponieważ nie mam potrzeby i chęci do zgłębiania szczegółów zagadnienia poprzestanę na dotychczasowym poziomie wiedzy.
    Mam nadzieję, że koledzy potrafią zauważyć różnicę w uprawnieniach do wykonywania czynności i funkcji w tym diagnostów. Chyba nie ma wątpliwości, że kierowca z uprawnieniami A*, B* nie może kierować autobusami.
  • #18 9141096
    Zico63
    Poziom 37  
    Miałem ostatnio przegląd auta, diagnosta nie miał ruchu, tośmy "se" pogadali...
    Nie ma takiej możliwości, by wpisać coś innego niż jest w dowodzie i homologacji wydanych przy zakupie; mało tego: w urzędach komunikacji (gminnych, miejskich) mają wykazy sprzętu i tego jak jest homologowany. Gdyby nawet chcieć coś poczarować, zaraz będzie telefon do diagnosty z wydziału komunikacji: "Zenek, kurcze, coś tam za głupoty wpisał. Przecież ten sprzęt ma taką a taką homologację!"
    No i niestety, tak mniej więcej to wygląda...
  • #19 9154055
    smoczek9
    Poziom 15  
    Panowie kasa jest bardzo ważna, szczególnie w rolnictwie bo tam się czeka na nią bardzo długo, a jak się pojawia to i tak zawsze za mało . Ale do rzeczy, autorze tematu koszt przeglądu nie wiem jaki jest na przyczepę samochodową a jaki jest na przyczepę rolniczą , ale jest jeszcze jeden wydatek, związany z podatkiem transportowym i tu mogę Ci podpowiedzieć , że w niektórych gminach wystarczy napisać odpowiednie oświadczenie o przeznaczeniu przyczepy i podanie do wójta lub burmistrza i dość często umarzają podatek. spotkałem się już z tym kilka razy, a to też są oszczędności i wielu wójtów przychyla się do takiej prośby . Spróbuj i Ty może się uda .
  • #20 9155834
    Zico63
    Poziom 37  
    Różnica jest czterokrotna w samych przeglądach rejestracyjnych: w zaokrągleniu, pół stówy na dwa lata (rolnicza) lub stówa co roku (uniwerslana, szosowa) - jest się o co "szczypać".
    A podatki, to już "co łaska":D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przekwalifikowania przyczepy uniwersalnej Autosan D 46 na przyczepę rolniczą, aby obniżyć koszty badań technicznych. Uczestnicy wskazali, że zmiana kół to tylko jeden z aspektów, a kluczowe są kwestie homologacji i dokumentacji. Wymagane jest uzyskanie odpowiednich zaświadczeń oraz homologacji od instytucji uprawnionych do wprowadzania zmian konstrukcyjnych. Wiele osób podkreśla, że przepisy są skomplikowane i często nieadekwatne do rzeczywistości, co utrudnia legalne przekwalifikowanie. Wskazano również na różnice w kosztach przeglądów rejestracyjnych między przyczepami rolniczymi a uniwersalnymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA