logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu Siemens Amilo Pi 2550 - brak obrazu na matrycy.

dawidus 18 Sty 2011 20:33 4981 5
REKLAMA
  • #1 9024268
    dawidus
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Witam i proszę o pomoc.
    Na zewnętrznym monitorze obraz jest.
    Matryca sprawdzona w innym laptopie poprze podpięcie taśmy z innego laptopa bezpośrednio w matrycę.
    Matryca ok, świeci i wyświetla obraz.
    Gdzie więc szukać usterki? Taśma połączeniowa / inwerter / płyta główna?.
    Dodam, że nie jest to problem wyłącznie z podświetleniem matrycy ale obrazu nie ma wcale.
    Wszystkie złącza czyste... laptop nie był wcześniej rozbierany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9026032
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Jeśli masz możliwość podstawić nową taśmę to spróbuj. Ostatnio miałem też Fuja i padły kule pod grafiką. Dopiero reballing dał obraz na matrycę.
  • REKLAMA
  • #3 9026322
    wronski_gedeon
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    W nich czesto padaja tranzystory zasilajace inferter (oznaczenie tranzystora ADB 7W)
  • REKLAMA
  • #4 9026639
    dawidus
    Poziom 20  
    Dziękuję za szybki odzew.
    Co do inwertera... czy po jego padnięciu nie będzie wcale obrazu na matrycy czy padnie podświetlanie? Jeśli tylko podświetlanie a obraz powinien być to nie w tym problem.

Miałem właśnie problem z układem w pewnym Acerze. I tam było bardzo podobnie i był to układ do wygrzania.

Czy po awarii układu na płycie jeśli inwerter i taśma byłyby sprawne to zgasłoby podświetlanie? Czy to ma coś wspólnego z układem karty graficznej czy zasilanie jest poza nim?

Jakbym miał taśmę to bym nie pytał o poradę tylko podmienił.
    Jest może ktoś z Łodzi kto posiada taką taśmę na sprawdzenie i użyczy/sprawdzi ?
  • REKLAMA
  • #5 10210407
    siom
    Poziom 10  
    Witam,

przepraszam za odgrzanie tematu, ale pojawił mi się ten sam problem w tym samym modelu laptopa. Podczas użytkowania obraz zniknął, po ponownym włączeniu obrazu na matrycy nie ma. Po podłączeniu to monitora zewnętrznego obraz się pojawił, z pikselozą, jednak system nie uruchomił się do końca, zawiesił się na niebieskim tle z komunikatem: "Hardware malfunction, all your hardware vendor for support, MI: Parity Chesck/memory Parity Error ***the system has halted***" Czy to grafa padła? Płyta główna? Da się jeszcze tego lapka uratować?
  • #6 10823193
    dawidus
    Poziom 20  
    Witam, konieczne było wygrzanie układu.
    Problem rozwiązany.
    Pozdrawiam.
REKLAMA