logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Fonomaster 76 jeden kanał gra bez niskich tonów.

djpopos 18 Sty 2011 21:19 2879 21
REKLAMA
  • #1 9024576
    djpopos
    Poziom 10  
    Witam.
    Jestem w posiadaniu gramofonu Unitra Fonomaster 76.
    Problem polega na tym, iż jeden z kanałów gra nieco ciszej i bez niskich tonów.
    winę przedwzmacniaczy wykluczyłem gdyż problem pojawia sie na wszystkich wejściach.
    Kondensatory na wyjściu 2200uF/40V też nie są temu winne.
    Wiem tyle, że adapter uległ kiedyś uszkodzeniu i wzmacniacz przestał działać. Wymieniłem bezpieczniki i zaczeło grać. Wskażnik wysterowania uległ w połowie uszkodzeniu, drugi działający przy włączaniu wychylał się do maksimum i tak pozostaje, ale bez niego moge się tymczasem obejść.
    Widziałem wiele postów na forum, gdzie ludzie mają podobne problemy, jednak żaden do nikąd nie prowadzi.
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 9084119
    djpopos
    Poziom 10  
    Po dłuższych badaniach odkryłem luźny tranzystor końcówki mocy, więc było on niedostatecznie chłodzony. Wymieniłem go, ale efekt jest ten sam.
    Myślę, że była to wada fabryczna.
    Teraz dochodzę jednak do wniosku, iż końcówki mocy są w 100% sprawne.
    Podałem sygnał bezpośrednio na wejścia końcówek mocy i grają tak samo.
    Winowajcą jest przedwzmacniacz. Początkowo błędnie oceniłem sytuację.
    Teraz zastanawiam się co dalej.
    Jakieś pomysły?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 9084292
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 9088283
    djpopos
    Poziom 10  
    Tak nawiasem myśląc przedwzmacniacz miałem na myśli środkową część schematu, czyli płytkę z regulacją barwy tonu.
  • #8 9088697
    djpopos
    Poziom 10  
    Czyli potencjometrów suwakowych.
    Niesprawiają żadnego problemu, chodzą płynnie, zdecydowanie nie są suche.
    Zaznaczam, że uszkodzony kanał reaguje na zmainy barwy tonu, nie trzeszczy i nie przerywa przy tych zmanach.
    Co do pojemności to przykładałem szeregowo do każdego kondensatora pojemność o dość sporej wartości, ale obyło się bez zmian na wyjściu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 9088943
    Józio17
    Poziom 31  
    Ocena: 197
    Witam.
    Proponuję do wyjścia na magnetofon (pin1,4) podłączyć inny wzmacniacz, w ten sposób można sprawdzić stopnie pracujące z tranzystorami T104, 105 oraz T204, T205.
    Jeżeli wszystko będzie dobrze podmienić C115, C215.
    Pozdrawiam.
  • #11 9117176
    djpopos
    Poziom 10  
    Witam.
    Wymieniłemkondensatory C114, C113 oraz C115 i poziom wzmocniena sygnału wrócił do normy, ale dźwięk jest "obcięty" czyli bez względu na poziom sygnału z sinusa robi się zaokrąglony prostokąt. Niestety oscyloskopu jeszcze nie mam, ae odsłuchowo tak to wygląda. Co dalej?
    Pozdrawiam.

Dodano po 7 [minuty]:

Przepraszam. To niskie częstotliwości są mocno zniekształcone. Czy może to być spowodowane zbyt dużymi pojemnościami?
  • REKLAMA
  • #12 9117397
    Józio17
    Poziom 31  
    Witam.
    Gdzie są wstawione "zbyt duże pojemności".
  • #13 9117503
    djpopos
    Poziom 10  
    W c113 zamiast 4.7uF dałem 10uF.
    Ale chyba to jednak nie to.
  • #14 9117711
    djpopos
    Poziom 10  
    Jednak nie. Znalazłem w zborze 4.7u i podstawiłem. to nie to.

Dodano po 1 [minuty]:

dodam że efekt występuje bez względu na wzmocnieniewyjściowe i poziom sygnału wejściowego.
  • #15 9117866
    Józio17
    Poziom 31  
    Czy kolega sprawdzał przedwzmacniacz tak jak proponowałem wyżej, być może końcówka nie jest do końca sprawna, nie podoba mi się wychylenie wskaźnika poziomu sygnału na maksymalny poziom, niestety kolega nie napisał który jest sprawny.
  • #16 9117900
    djpopos
    Poziom 10  
    Wskaźik kupiłem inny i działa prawidłowo.
    Końcówkę wykluczyłem ponieważ połączyłem wyjście sprawnego kanału przedwzmacniacza do podejżanej końcówki mocy i działało poprawnie.
    Wymieniłem powyższe kondensatory, wzmocniemie sygnału jest teraz poprawne ale im niższa częstotliwość tym większe "pierdzenie", przy korektorze boarwy niskich tonów ustawionych na minimum słuchać dźwięk w miarę poprawnej jakości co potwierdza powyższe stwierdzenie.

Dodano po 1 [minuty]:

PS.
    W porzednim wskaźniku poszły sprężynki cofające, a jeden wskaźnik (właśnie w torze uszkodzonego kanału) był spalony.

Dodano po 13 [minuty]:

Ach tak. Prawy kanał jest uszkodzony.
  • #17 9120450
    djpopos
    Poziom 10  
    Więc co może być przyczyną?
  • #18 9121498
    Józio17
    Poziom 31  
    Witam.
    Proponuję podnieść nogę C121 od strony potencjometru, to samo zrobić z C221, wylutowaną nogę C121 kawałkiem przewodu połączyć z punktem w który był wlutowany C221, i odwrotnie, w ten sposób kolega sprawdzi stopień pracujący na T206, gdyż prawy kanał jest uszkodzony, jeżeli stopień na T206 okaże się sprawny to samo zrobić z C115, C215.
    Myślę że nikt tu nie poda co konkretnie trzeba wymienić, należy zawężać obszar uszkodzenia.
    Pozdrawiam.
  • #19 9121950
    djpopos
    Poziom 10  
    Super.
    O na to bym nie wpadł.
    Teraz mam pewność, że wina leży po stronie korekcji barwy tonu.
    Czyli pozostaje wymienic kondensatory.

Dodano po 8 [minuty]:

Ewentualnie tranzystor T105
  • #20 9122099
    Józio17
    Poziom 31  
    Tranzystor z korekcją nie ma nic wspólnego, kolega wyżej pisał o wyczyszczeniu potencjometrów, być może "ślizgacz" nie kontaktuje ze ścieżkami.
  • #21 9122296
    djpopos
    Poziom 10  
    Kontaktuje, bo kanał reaguje na zmiany na całej długości.
  • #22 9122600
    Józio17
    Poziom 31  
    Tak więc podmiana elementów R, C, układu korekcji powinna przynieść pozytywny efekt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z gramofonem Unitra Fonomaster 76, gdzie jeden kanał gra ciszej i bez niskich tonów. Po wykluczeniu uszkodzeń przedwzmacniacza i kondensatorów, użytkownik odkrył luźny tranzystor końcówki mocy, który został wymieniony, ale problem pozostał. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych, czyszczenie regulatorów barwy tonu oraz podmianę elementów w torze sygnałowym. Po wymianie kondensatorów C114, C113 oraz C115, poziom wzmocnienia sygnału wrócił do normy, jednak dźwięk pozostał zniekształcony przy niskich częstotliwościach. Użytkownik rozważa dalsze działania, w tym wymianę kondensatorów i tranzystora T105, oraz sprawdzenie potencjometrów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA