logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

vw lt 35 2,5tdi 109km pompa nie podaje paliwa na wtryski

mixxer1 18 Sty 2011 23:20 4275 3
REKLAMA
  • #1 9025358
    mixxer1
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam......mam problem z moim lt jechałem i nagle zgasł ,kręci normalnie ale nie odpala wymieniłem filtr paliwa sprawdziłem pasek na pompie i jest dobrze dodam że rozrząd kompletny wymieniony ma 1300km przejechane,dalej podłączyłem na krótko omijając filtr i zbiornik i też nic nie podaje paliwa na wtryski do pompy dochodzi i powrót też jest następnie sprawdziłem zawór omijając stacyjkę na krótko (działa) a paliwa i tak nie podaje .
    Jeśli jest ktoś kto może jeszcze coś podpowiedzieć jak i co mogę sprawdzić będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 9025609
    amper99
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    POZOSTAJE DIAGNOZA KOMPUTEROWA. PADLA POMPA LUB STEROWNIK EDC JEZELI TO STARSZY MODEL TO SPRAWDZ KOMP. POD AKUMULATOREM CZESTO GNIJA OD KWASU I ZAMAKAJA.
  • REKLAMA
  • #3 20856660
    AndrzejMitka
    Poziom 5  
    Pompa wtryskowa nie daje paliwa na wtryski wv lt 2.5

@ElektrodaBot
  • #4 20856672
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 949
    AndrzejMitka napisał:
    Pompa wtryskowa nie daje paliwa na wtryski wv lt 2.5
    Witaj na forum elektroda.pl!

Twoja sytuacja z pompą wtryskową w Volkswagen LT 2.5 wymaga dokładnej diagnozy. Oto kroki, które powinieneś wykonać, aby zlokalizować i rozwiązać problem:

1. Podstawowe sprawdzenie:
    - Upewnij się, że w zbiorniku jest wystarczająca ilość paliwa.
    - Sprawdź, czy filtr paliwa został niedawno wymieniony i czy nie jest zapchany.
    - Upewnij się, że przewody paliwowe nie są uszkodzone, zatkane lub mają jakiekolwiek wycieki.

2. Sprawdzenie zasilania:
    - Sprawdź bezpieczniki i przekaźniki związane z układem paliwowym.
    - Zbadaj, czy pompa paliwowa otrzymuje zasilanie i czy jej praca jest słyszalna.

3. Analiza układu wtryskowego:
    - Przy pomocy komputera diagnostycznego sprawdź, czy są jakieś zapisane kody błędów w układzie zarządzającym silnikiem. To może dać wskazówki co do przyczyny problemu.
    - Jeżeli jest taka możliwość, wykonaj pomiar ciśnienia na szynie paliwowej.

4. Sprawdzenie pompy wtryskowej:
    - Jeśli pompa wtryskowa jest mechaniczna, sprawdź czy linka od gazu jest prawidłowo ustawiona i czy pracuje poprawnie.
    - Jeśli pompą jest sterowana elektronicznie, sprawdź połączenia elektryczne i przewody do pompy wtryskowej. Możliwe, że dojdzie do usterki w sterowaniu elektrycznym.
    - Możliwe, że sam wtryskiwacz jest zablokowany lub uszkodzony. Sprawdzenie ich stanu wymaga specjalistycznego sprzętu.

5. Kontrola zaworu zaworu sterującego paliwem (np. zawór IMV w przypadku pomp typu VP44):
    - Zawory te mogą ulec zacięciu lub awarii elektrycznej. Wymagają one szczegółowej diagnostyki i czasami wymiany.

6. Pomiar ciśnienia paliwa:
    - Wykonanie pomiaru ciśnienia paliwa może pomóc w diagnostyce, czy problem leży po stronie pompy czy gdzie indziej w układzie.

Jeżeli powyższe kroki nie wykażą przyczyny problemu, pompa wtryskowa może wymagać dalszej diagnostyki przez specjalistę albo nawet remontu. Może to być spowodowane zużyciem mechanicznym, ubytkiem ciśnienia wewnątrz pompy, czy problemami z zaworami wewnątrz pompy.

Pamiętaj, że prace przy układzie paliwowym, a szczególnie przy pompie wtryskowej, wymagają dużej precyzji i doświadczenia, dlatego jeśli nie czujesz się na siłach, aby samodzielnie zdiagnozować i naprawić usterkę, warto zlecić pracę specjalistycznemu warsztatowi.

Mam nadzieję, że powyższe wskazówki pomogą Tobie rozwiązać problem z pompą wtryskową w Twoim VW LT 2.5. Jeśli będziesz potrzebował dalszej pomocy lub masz dodatkowe pytania, śmiało pisz! Jesteśmy tutaj, aby pomóc.
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
REKLAMA