logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5520 - brak obrazu po wymianie chipsetu MCP67MV-A2, co dalej?

marek_1980 19 Sty 2011 16:25 2568 2
REKLAMA
  • #1 9027620
    marek_1980
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam!

Dostałem od znajomego laptopa Acer Aspire 5520. Problem polegał na tym, iż laptop włączał się i po 2 sekundach się wyłączał i znów się włączał i tak w kółko.
    Typowa usterka w tym modelu do wymiany chipset MCP67MV-A2.

Mój problem polega na tym, iż po wstawieniu nowego chipsetu laptop zachowuje się tak:
    - płyta się włącza i wszystko pracuje niby OK, wentylator się włącza po chwili się wyłącza po nagrzaniu się procka i MC67MV-A2 się włącza i ciemność na matrycy i na monitorze zewnętrznym.

Wstawiliśmy kolejny drugi -nowy układ i efekt dalej ten sam.
    Bios zaprogramowany na nowy i dalej to samo.
    Płyta pomierzona niby napięcia wszystko są OK. Już powiem szczerze z kolegą nie mamy pomysłu na tą płytę.
    Małe info: pamięci sprawdzane, procesor sprawdzany, zasilacz drugi nowy też.

Płyta to ICW50 LA-351P rev.3.0
    Może ktoś spotkał się z tym problemem?
  • REKLAMA
  • #2 9136475
    _1KOKO
    Poziom 33  
    Ocena: 164
    Te płyty są ogólnie troszkę ciężkie przy reballingu , mogły powstać jakieś akcje między warstwami...
  • #3 9138873
    marek_1980
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Nie robiliśmy reballingu. Wlutowaliśmy nowy układ, jeden za drugim i dalej to samo. Nie ma tutaj mowy o złym stanie warstwy płyty. Najwidoczniej, może te dwa układy są wadliwe przyjechały w jednej dostawie.
    W rezultacie musiałem wstawić drugą sprawną płytę, nie miałem czasu na dokładniejsze pomiaru w tej sytuacji (czas naglił).
REKLAMA