logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus C-360: Wybór pompy hydraulicznej do tura - Zetor 33l/min czy Granit 35l/min?

mcgarlacz 19 Sty 2011 19:00 23715 8
REKLAMA
  • #1 9028381
    mcgarlacz
    Poziom 9  
    Ocena: 22
    Zastanawiam sie nad dwoma pompami hydraulicznymi do c-360 do którego założyłem nowego tura. Pierwsza to orginalna pompa ''zetor polska'' 33l/min a druga niemiecka ''Granit'' 35l/min. Może ktoś zna jeszcze mocniejszą pompe? Prosze o pomoc w tym temacie! Pozdrawiam!!!
  • REKLAMA
  • #2 9029266
    cichus
    Poziom 22  
    Ocena: 434
    Czy mógłby Kolega wyjaśnić co to znaczy "mocniejsza pompa"?
  • #3 9147287
    Androw
    Poziom 11  
    Ocena: 34
    Miałem taki sam problem. Założyłem tura do 360 od zetora z szeroką łyżką i podnosił wolno.Skusiłem się i założyłem tak zwaną wzmocnioną i wyszło jeszcze gorzej trzeba było mocno gazować by podniósł do góry ze śniegiem. Teraz założyłem multiplekser z pompą na wom z tyłu i podnosi szybko na wolnych obrotach z całą łyżką śniegu.
  • REKLAMA
  • #4 9158095
    Kamil82
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Ja mam założona tz wzmocniona tz o większej wydajności i smiga bardzo dobrze
  • #5 9158930
    rzemyk90
    Poziom 21  
    Ocena: 277
    Sama wzmocniona pompa nic nie da. Trzeba jeszcze zmienic rozdzielacz o wiekszej wydajnosci. Oryginalne rodzielacze maja okolo 20 l przeplywu. Wiec jak zalozycie taka wzmacniana pompe o wydajnosci 35 litrow, to przeciez ona bedzie pompowala na sile, i bardzo szybko ulegnie zuzyciu.

Dodano po 48 [sekundy]:

Chyba ze te pompe podlaczycie bezposrednio z rozdzielaczem tura, a oryginalny zostanie ominiety.
  • REKLAMA
  • #6 9158980
    Piotross90
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    rzemyk90 napisał:
    Sama wzmocniona pompa nic nie da. Trzeba jeszcze zmienic rozdzielacz o wiekszej wydajnosci. Oryginalne rodzielacze maja okolo 20 l przeplywu. Wiec jak zalozycie taka wzmacniana pompe o wydajnosci 35 litrow, to przeciez ona bedzie pompowala na sile, i bardzo szybko ulegnie zuzyciu.

Dodano po 48 [sekundy]:

Chyba ze te pompe podlaczycie bezposrednio z rozdzielaczem tura, a oryginalny zostanie ominiety.

Takich bzdur dawno nie słyszałem, jeszcze każ węże powymieniać na większe.
  • REKLAMA
  • #7 9181877
    rzemyk90
    Poziom 21  
    Ocena: 277
    Przeczytaj 3 post.

Skusiłem się i założyłem tak zwaną wzmocnioną i wyszło jeszcze gorzej trzeba było mocno gazować by podniósł do góry ze śniegiem.

Zaloz taka pompe do swojej 360 i zacznij pracowac z turem dosc ostro. 3 dni i pompy nie ma.
  • #8 16819473
    ursus7979
    Poziom 1  
    Ja kilka lat temu zakupiłem okazjonalnie używana oryginalna pompę z czasów PRL, podnosi do dnia dzisiejszego rewelacyjnie ( po zakupie jedynie wymieniłem nowe oringi )- zasada jedna ma się się ciężko obracać i nie może mieć dużych luzów na wałku.
    Może mi sie wydaje ale za czasów PRL robiono lepsze części , teraz do tych ciagników coraz gożej z dobrymi zamiennikami bo orginałów juz nie ma.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się nad wyborem pompy hydraulicznej do ciągnika Ursus C-360, rozważając oryginalną pompę Zetor 33 l/min oraz niemiecką Granit 35 l/min. W odpowiedziach pojawiają się różne opinie na temat wydajności pomp. Niektórzy użytkownicy wskazują, że mocniejsza pompa nie zawsze przynosi lepsze rezultaty, a zmiana rozdzielacza na model o większej wydajności jest kluczowa dla poprawy działania. Inni podkreślają, że oryginalne pompy z czasów PRL są bardziej niezawodne niż współczesne zamienniki. Wskazano również na problemy z chińskimi częściami, które mogą być mniej trwałe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA