logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Western Digital WD1200 - Spalona płyta, czy dane są bezpieczne?

Woytaxu.pl 20 Sty 2011 23:53 1927 9
REKLAMA
  • #1 9035075
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam

Krótko i na temat. Mianowicie mam dysk western digital wd1200 WD Caviar (wersje czarną) podpięty na master ATA ,drugi dysk chciałem podpiąć pod szufladę na slave na tej samej taśmie. Kiedy wcisnąłem TurnOna ,poczułem tylko swąd spalenizny ,albowiem spaliła sie płyta ,strach pomyśleć co jeszcze. Lecz co najważniejsze Dysk WD120GB jest nie przytomny ,drugi zaś działa normalnie // ?

Podłączałem dysk do trzech innych komputerów ,i w każdym przypadku jest identycznie ,nie zależnie na jakiej zworce jest dysk - komputer staje ba BIOS'ie a płytka dysku grzeje się w przeciągu 10sek tak silnie że ciężko ją dotknąć. Opinia kilku osób mówi to samo "wina płytki ,zabezpieczenia ,dane są nienaruszone " ale wolałbym wiedzieć ,czy aby na pewno dane są ,i czy wymiana tego układu przywróci dysk do "zdrowia" ??

ZDJĘCIA:
    Western Digital WD1200 - Spalona płyta, czy dane są bezpieczne?Western Digital WD1200 - Spalona płyta, czy dane są bezpieczne?Western Digital WD1200 - Spalona płyta, czy dane są bezpieczne?Western Digital WD1200 - Spalona płyta, czy dane są bezpieczne?Western Digital WD1200 - Spalona płyta, czy dane są bezpieczne?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9035188
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Podaj dokładny model dysku, zrób wyraźne zdjęcia elektroniki od strony układów.
  • REKLAMA
  • #3 9042615
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    a więc ?
  • REKLAMA
  • #5 9042854
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    tak się składa że mam taki dysk 7,XXgb i
    Czy mógłbym prosić o dokładne wskazanie wspomnianego [ROM U12] ?

Dodano po 4 [minuty]:

ok znalazłem ,i to powinno wystarczyć ? załatwić sprawę ?
  • Pomocny post
    #6 9043129
    msthhk
    Poziom 29  
    Woytaxu.pl napisał:
    7,XXgb

Nie rozumiem.

Jeśli tylko PCB jest uszkodzona, to dysk będzie pracował ze sprawną elektroniką i oryginalnym ROMem.
  • #7 9048346
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    7. .. Gb ale jednak brak tam owej części ...
    Czy w takim wypadku dostane taką cześć ,albo przynajmniej płytkę ?
    Znasz jakieś dojście ,adresy stron ,giełd etc.. ?
  • #8 9048737
    msthhk
    Poziom 29  
    Woytaxu.pl napisał:
    tak się składa że mam taki dysk 7,XXgb

Woytaxu.pl napisał:
    7. .. Gb ale jednak brak tam owej części ...

Bardzo bym chciał Ci pomóc, ale nie rozumiem o co pytasz...

Podałem Ci link, gdzie masz wymienione elektroniki pasujące do Twojego dysku oraz modele dysków z tą elektroniką. Co teraz powinieneś zrobić, to otworzyć portal allegro i przejrzeć dyski twarde w poszukiwaniu pasującego. Po zakupie - przelutować ROM (lub zlecić przelutowanie) z elektroniki uszkodzonej na sprawną i uruchomić dysk. Jeśli tylko elektronika jest uszkodzona, to dysk się uruchomi i będzie pracował normalnie.
  • REKLAMA
  • #9 9056526
    Woytaxu.pl
    Poziom 11  
    Wiem ,zrozumiałem ,po prostu źle się wyraziłem ale to nie istotne.
    Znalazłem bowiem coś takiego Link

Nada się? Bo rozumiem że sata nie wchodzi tu w gre ...
  • Pomocny post
    #10 9057053
    msthhk
    Poziom 29  
    Przecież podałem Ci link, gdzie masz wymienione pasujące modele i elektroniki, a Ty wkleiłeś link do dysku z rodziny TB_Eagle. Tego dysku z linka do allegro nie ma na tej liscie.
    Pasują elektroniki SATA z rodziny Polaris:
    http://yura.projektas.lt/files/wd/wdc/Polaris/index.html
    Jednak lepiej szukać do tych dysków elektroniki PATA.
    I chyba rozszyfrowałem tę zagadkę "7,XXgb" - to jest uszkodzony, źle wykrywany dysk z którejś rodziny dysków na CPU Marvell. Istne kalambury...
    Temat jest do zamknięcia, napisane wszystko co trzeba.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Western Digital WD1200 (WD Caviar), który uległ uszkodzeniu po podłączeniu do komputera. Po włączeniu zasilania poczuł zapach spalenizny, a dysk przestał działać, podczas gdy drugi dysk na tej samej taśmie działa normalnie. Użytkownik próbował podłączyć dysk do różnych komputerów, ale w każdym przypadku BIOS nie rozpoznaje dysku, a jego płytka grzeje się. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w uszkodzonej elektronice (PCB) i zalecają przelutowanie układu ROM U12 z innego, sprawnego dysku. Podano również linki do stron z pasującymi elektronikami oraz wskazówki dotyczące zakupu odpowiednich części.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA