logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Eagle] Sprawdzenie schematu i pcb - kwadrofonia + zasilacz

Druidion 22 Sty 2011 02:38 4411 16
REKLAMA
  • #1 9039813
    Druidion
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam!
    Tematem mojego projektu jest dekoder kwadrofonii (dźwięku psełdo-przestrzennego)
    Na wstępie chciałem prosić bardziej doświadczonych kolegów na sprawdzenie schematu zasilacza do układu :) gdyż projekt PCB samego dekodera kwadrofonii wymaga małej korekty i wrzucę go później z tą samą prośbą o sprawdzenie w tym samym temacie coby nie zakładać dwóch osobnych ;)

Do rzeczy. Zasilacz stabilizowany, symetryczny +/- 15V.
    Transformator TSZZ 6VA 2x15V/2x200mA

Płytka jest upchana, gdyż zależało mi na małych wymiarach. Do stabilizatorów dojdą jeszcze radiatory.

Są w sumie cztery typy płytki różnią się tylko powiedzmy "polygonem" przy czym funkcja sprawia mi troszkę problemów więc wypełnienia są prostacko ścieżkami :(

Prosiłbym o informację co poprawić w płytce i czy grubość i prowadzenie ścieżek oraz zworka mogą być?
    Załączniki:
    • zasilacz.zip (137.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9040019
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Nie stosuj dwóch osobnych bezpieczników na liniach zasilających stabilizatory, przy zasilaniu symetrycznym wzmacniaczy.
    Jeżeli musisz dać to daj jeden na wyjściu napięcia wtórnego transformatora.
    Zresztą stabilizatory mają wewnętrzne zabezpieczenia termiczne, na zwarcie itp.

Kondensatory ceramiczne powinny znajdować się jak najbliżej końcówek stabilizatorów.

Z tego wykazu najlepsza jest płytka z wersji 5, chociaż i ona wymaga pewnych korekt.
  • REKLAMA
  • #3 9041073
    Druidion
    Poziom 10  
    marco47 napisał:
    to daj jeden na wyjściu napięcia wtórnego transformatora

Obojętne czy na +15V czy na -15V? A może na 0V to wtedy zastąpiłbym bezpiecznikiem zworkę :)
  • #4 9041174
    marco47
    Poziom 41  
    Daj bezpiecznik zamiast zworki. Ale to i tak jest w tego typu układach niepotrzebne. Ale jak musisz... :D
  • #5 9041865
    Druidion
    Poziom 10  
    Zrobiłem bez bezpieczników gdyż przypomniało mi się, że w obudowie mam gniazdo na bezpiecznik wobec czego dam tam bezpiecznik ok. 0,5A na napięcie wchodzące na stronę pierwotną :D

Ogarnąłem też mniej, więcej funkcję polygon więc sądzę, że będzie lepiej :wink:

Marco47 Ustosunkowałem się do Twoich uwag więc mam nadzieję, że będziesz ze mnie dumny :wink:.
    Załączniki:
    • zasil2.zip (41.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 9042107
    marco47
    Poziom 41  
    Jedna uwaga na temat rastra jaki zastosowałeś, 0.01mm to trochę przesadziłeś. Wystarczy 0.3175mm(12.5mil) , lub jej wielokrotności.

A teraz płytka.
    Dodaj jeszcze diody LED z rezystorami dla bezpośredniego sprawdzania czy stabilizatory prawidłowo pracują.

Reszta jest zaprojektowana poprawnie, dlatego w nagrodę pokazuję Ci jak Twoja płytka będzie wyglądać po zrobieniu.

• REKLAMA
  • #7 9048792
    Druidion
    Poziom 10  
    marco47 napisał:
    Jedna uwaga na temat rastra jaki zastosowałeś, 0.01mm to trochę przesadziłeś. Wystarczy 0.3175mm(12.5mil) , lub jej wielokrotności.

Czyli chciałem za dokładnie? :D Chyba nie ma potrzeby tego poprawiać?

marco47 napisał:

A teraz płytka.
    Dodaj jeszcze diody LED z rezystorami dla bezpośredniego sprawdzania czy stabilizatory prawidłowo pracują.

Nie wiem czy jest sens skoro i tak będzie wewnątrz metalowej obudowy. Ale rozważę opcje :)

Przerwy między ścieżkami są znośne? Tak szerokie płaty na wyjściach wtórnych nie wprowadzą mi zakłóceń? Ma to być dekoder audio przy czym nie będzie wzmacniacza tylko sama modulacja sygnału więc nie przekroczymy tutaj 1,5V i chciałoby się jak najmniej "śmieci" w sygnale.

Jeszcze jedno pytanie konstrukcyjne(przepraszam za OT). Jeśli układ wraz z zasilaczem umieszczę w metalowej obudowie, to obudowę należałoby ekranować.
    W konstrukcjach wzmacniaczy gitarowych obudowę ekranuje się łącząc z "bolcem" w gniazdku(nie pamiętam jak to się fachowo nazywa ;) ). W moim przypadku też należałoby tak zrobić czy wystarczy podpiąć obudowę pod 0V( GND) na wtórnym transformatora?

-------------------

Pozostając dalej w temacie wrzucam płytkę dekodera z tą samą prośbą o sprawdzenie.
    Płytka dwustronna. Prócz ścieżek poprowadziłem ścieżki "widma" dla masy na obu warstwach (grubość 0 ;) ) w celu poprowadzenia polygonu tylko teraz prosiłbym o podpowiedź, czy na całej płytce polygon względem masy po obu stronach czy tylko w wybranych miejscach? Oczywiście jeśli płytka nie jest do niczego ;) Ciasno gdyż mała przestrzeń w obudowie.
    Piny na wejścia i wyjścia są orientacyjne, będą tam przylutowane przewody idące do gniazd RCA w obudowie (chyba, że uda mi się w tutejszym sklepie dopaść tanie gniazda do druku ale to szczegół)

Przepraszam, że wartości elementów są wyzerowane, wynika to z faktu, że jest to praca zaliczeniowa i nie chce by nieciekawa sytuacja(plagiat itp. itd.) się powtórzyła.
    Załączniki:
    • Qua.zip (45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 9049323
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Płytka dekodera może być nawet mniejsza (węższa). Przy każdej "kostce" (podejrzewam, że zastosowałeś TL072) powinieneś zastosować kondensatory odsprzęgające (pomiędzy + a masę i - a masę) w celu eliminacji wzbudzenia. Warstwę "polygon" możesz rozprowadzić na całej powierzchni płytki, z tym, że nie powinna ona w żadnym punkcie tworzyć pętli.
    Pozdrawiam
    I dziwi fakt, że mając wersję komercyjną (płatna licencja - zaznaczony prawy górny róg) nie potrafisz sam ocenić swojego projektu .
  • #9 9050952
    marco47
    Poziom 41  
    Kolego Bonkot
    A co ma wspólnego zakup pełnej wersji programu z nieumiejętnością jego późniejszej obsługi.
    Bo widzę że każdemu to wytykasz, a przecież nie o to w tym dziale chyba chodzi. Pomagaj kolegom, a nie krytykuj ich.

Wracając do projektu, to wystarczy że obrócisz scalaki o 90°, a wtedy pozbędziesz się prowadzenia ścieżek zasilających, i nie tylko na warstwie Top.
    Wszystko spokojnie poprowadzisz na warstwie Bottom.
    Chyba że masz już płytkę dwustronną, wtedy górną warstwę przeznaczysz na ekran podłączony tylko w jednym miejscu z masą.
  • #10 9050956
    Druidion
    Poziom 10  
    47nF powinno starczyć?

Cytat:
    nie potrafisz sam ocenić swojego projektu

Nie chodzi tu o to czy potrafię czy nie. Przedstawiłem swój projekt i chciałem go skonsultować czy coś jeszcze zapomniałem dodać(jak na przykład te kondensatory - dzięki :) ) i przede wszystkim zależy mi by jak najlepiej to wykonać bo to jak wcześniej pisałem praca zaliczeniowa.

marco47 napisał:
    Kolego Bonkot
    Wracając do projektu, to wystarczy że obrócisz scalaki o 90°, a wtedy pozbędziesz się prowadzenia ścieżek zasilających, i nie tylko na warstwie Top.
    Wszystko spokojnie poprowadzisz na warstwie Bottom.
    Chyba że masz już płytkę dwustronną, wtedy górną warstwę przeznaczysz na ekran podłączony tylko w jednym miejscu z masą.

Płytkę dwustronną mam więc problemów nie ma, tylko samo jej wykonanie będzie większy kłopot.
    Czyli obracając o 90 mógłbym poprowadzić ciaśniej ścieżki zasilania np przez środek scalaka? A wtedy górną warstwę zostawić całą w miedzi jako ekran?
    Dobrze to zrozumiałem?
  • Pomocny post
    #11 9051090
    marco47
    Poziom 41  
    Dobrze rozumujesz.
    Wtedy również dodatkowe kondensatory elektrolityczne (100uF) i ceramiczne (100nF) łatwo umieścisz w takiej konfiguracji.
    Teoretycznie płytka może mieć wymiary 150x50mm, tylko musisz logicznie poukładać elementy na płytce.

Po umieszczeniu elementów najpierw poprowadź ścieżki zasilające i masę.
    Dopiero później wprowadzając niewielkie korekty w ułożeniu pozostałych elementów połącz je ścieżkami.
  • #12 9051204
    Druidion
    Poziom 10  
    marco47 napisał:
    Dobrze rozumujesz.
    Wtedy również dodatkowe kondensatory elektrolityczne (100uF) i ceramiczne (100nF)

Te kondensatory to rozumiem po komplecie między +/GND i -/GND na scalak?

marco47 napisał:

Teoretycznie płytka może mieć wymiary 150x50mm, tylko musisz logicznie poukładać elementy na płytce.

Wymiar musi być tylko po szerokości(tak jak biegną potencjometry) po długości może być i 15 cm ;) Tylko jeśli zestawię je wzdłużnie to w kilku miejscach będę musiał poprowadzić zwory, dlatego założyłem na wstępie płytkę dwustronną.
  • #13 9051346
    marco47
    Poziom 41  
    Tak, jeden komplet na układ. Pamiętaj aby kondensatory leżały bezpośrednio przy doprowadzeniach scalaków.

No właśnie tak napisałem z tą wielkością płytki :D
    Zostawiasz wszystkie potencjometry tam gdzie są, a płytkę zwężasz do pięciu centymetrów.
    Musisz maksymalnie skracać długość wszystkich połączeń, dlatego takie wymiary będą optymalne.
    Oczywiście możesz pozwolić elementom rozpełznąć się po płytce, tylko czy to będzie dla nich dobre :D
  • #14 9051398
    Druidion
    Poziom 10  
    marco47 napisał:
    Tak, jeden komplet na układ. Pamiętaj aby kondensatory leżały bezpośrednio przy doprowadzeniach scalaków.

Ok :)

marco47 napisał:

No właśnie tak napisałem z tą wielkością płytki :D
    Zostawiasz wszystkie potencjometry tam gdzie są, a płytkę zwężasz do pięciu centymetrów.
    Musisz maksymalnie skracać długość wszystkich połączeń, dlatego takie wymiary będą optymalne.
    Oczywiście możesz pozwolić elementom rozpełznąć się po płytce, tylko czy to będzie dla nich dobre :D

W sumie i tak sygnały będą szły ekranowanym przewodem więc płytka może być węższa. :)
    Tylko czy nie lepiej byłoby tak jak pisałeś wyżej, obrócić scalaki ale mimo to część zasilania poprowadzić wierzchnią warstwą, żeby nie robić zworek? W sumie zworki na zasilaniu to nie taka tragedia byleby odseparować od sygnału :)
  • Pomocny post
    #15 9051536
    marco47
    Poziom 41  
    Jeżeli masz płytkę dwustronną to masz możliwość wyboru gdzie poprowadzić ścieżki zasilające.
    Tylko jeżeli wykonujesz ją w domu, nie masz jak zrobić metalizacji otworów, dlatego prowadzenie ścieżek zasilania na Top będzie skutkowało niemożnością lutowania kondensatorów elektrolitycznych.
    Ale to wszystko musisz dokładnie przemyśleć. Zrób dwie wersje płytki, jedna tylko jednowarstwowa a druga dwuwarstwowa.
    Wtedy porównasz która jest prostsza do wykonania, a nie do zaprojektowania.
    Bo czasami lepiej pomęczyć się przy projektowaniu niż później kląć przy jej lutowaniu :D
  • #16 9051613
    Druidion
    Poziom 10  
    marco47 napisał:
    Jeżeli masz płytkę dwustronną to masz możliwość wyboru gdzie poprowadzić ścieżki zasilające.
    Tylko jeżeli wykonujesz ją w domu, nie masz jak zrobić metalizacji otworów, dlatego prowadzenie ścieżek zasilania na Top będzie skutkowało niemożnością lutowania kondensatorów elektrolitycznych

I tu moje braki w wiedzy i sposób myślenia się kłaniają ;)
    Dzięki wielkie marco47 fakt, płytkę będę robił w domu więc jednak zostanę przy prowadzeniu wszystkiego na bottom, ewentualnie wstawię zworki lub poprowadzę topem same ścieżki zasilające ale tylko miedzy scalakami, kondensatory poprowadzę bottomem.

- Czyli jak mam elektrolit to w wierzchniej warstwie muszę zrobić puste pole do wytrawienia by w domowych warunkach temu sprostać?
    - A tą wierzchnią warstwę jako ekran łączę z obudową i wyjściem 0V na wtórnym transformatora prawda? Warstwa top jako ekran da mi jakiś zysk czy lepiej dać sobie z tym spokój i zrobić na jednowarstwowej?
    - Czy 47uF elektrolity na wejściach i wyjściach wystarczą?
  • Pomocny post
    #17 9051803
    marco47
    Poziom 41  
    Jeżeli górną warstwę wykorzystasz jako ekran, to wywiercone otwory od góry fazujesz wiertłem 4-5mm.
    Chyba że wykonasz dla tej warstwy wydruk, to wtedy program automatycznie pozostawi wolne miejsce wokół otworów.

Górną powierzchnię ekranu łączysz z masą w miejscu doprowadzenia zasilania do płytki.

Co do elektrolitów na wejściach i wyjściach, to możesz je dać w zakresie 22-100uF.
    Ale muszą być jednakowej wartości dla całego zestawu.
    I najlepiej z jednej partii. Dotyczy to również innych elementów, jeżeli chcesz uzyskać porównywalne parametry w każdym kanale.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono projekt dekodera kwadrofonii oraz zasilacza stabilizowanego +/- 15V. Użytkownik prosił o sprawdzenie schematu PCB, zwracając uwagę na problemy z prowadzeniem ścieżek oraz konieczność dodania kondensatorów odsprzęgających. Uczestnicy sugerowali, aby unikać stosowania zworki zamiast bezpiecznika oraz umieszczać kondensatory ceramiczne blisko stabilizatorów. Wskazano na potrzebę optymalizacji wymiarów płytki oraz poprawności prowadzenia ścieżek, a także na znaczenie ekranowania obudowy. Użytkownik rozważał różne konfiguracje prowadzenia ścieżek zasilających oraz umiejscowienia elementów na płytce, aby zminimalizować zakłócenia w sygnale audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA