logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner TSH-402A Unitra Diora Kleopatra 2 przestrojenie ukf

jarzynowy 22 Sty 2011 16:29 7804 5
REKLAMA
  • #1 9041743
    jarzynowy
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,
    w ostatnim czasie zostałem szczęśliwym posiadaczem zestawu kleopatra 2: wzmacniacz WSH-402 i tuner TSH-402A. Niestety tuner nie jest przestrojony, więc chcąc to uczynić postanowiłem zebrać trochę informacji na ten temat. W jednym z serwisów diora unitra, który kiedyś był gwarantem marki usłyszałem, że przestrojenie tego tunera nie jest w pełni możliwe. Otóż podobno o połowę spada czułość tunera i nie jest możliwym uzyskanie na tyle mocnego sygnału, aby dźwięk był czysty. A jeżeli już złapie stację to słyszalne są liczne szumy i zakłócenia co wyklucza normalne słuchanie radia. W związku z powyższym mam parę pytań. Otóż czy powyższe jest prawdą i rzeczywiście nic się nie da zrobić? A może ktoś z Was szanowni forumowicze przestrajał już taką Kleopatrę i ma jakieś rady i wskazówki, ewentualnie jakieś namiary na znającego się na rzeczy elektronika z Wawy lub okolic.
    Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne porady.
    Zależy mi bardzo na reaktywacji tego zestawu.
  • REKLAMA
  • #2 9042400
    ricardoze
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    Witam. Sposób przestrojenia był szeroko opisany w SERWISIE ELEKTRONIKI. Jesli nie znajdziesz daj znać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 9044239
    jarzynowy
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Z tego co zdążyłem się zorientować, chociaż mogę się mylić, każdy tuner ma lub może mieć inny model głowicy ukf. Z tego też pewnie wynikają różnice w sposobie przestrajania. W jaki sposób można ustalić jaki model głowicy ma mój tuner, aby dobrze przeprowadzić proces strojenia? Mam też w nim programator na 6 stacji, a to podobno trochę komplikuje sprawę, w sensie potrzeba na to więcej czasu. Za powyższe wskazówki wielke dzięki.
  • REKLAMA
  • #5 9045296
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Typ głowicy będzie na schemacie lub samej głowicy, na pewno nie będzie się różnił zbytnio od pozostałych modeli. I nie sądzę aby były duże problemy z przestrojeniem.
  • #6 9071329
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 488
    jarzynowy napisał:
    W jednym z serwisów diora unitra, który kiedyś był gwarantem marki usłyszałem, że przestrojenie tego tunera nie jest w pełni możliwe.

Tylko świadczy o tym serwisie...
    Po pierwsze jeżeli założymy, że jest tam wstawiona głowica GFE-101 to trzeba w pierwszej kolejności wymienić istniejące tam tranzystory na BF240. Oryginalnie istniejące w głowicy BF215 (czasami BF195) mają dla górnego pasma UKF mizerne wzmocnienie - to właśnie jedna z przyczyn, że na górnym UKF czułość takiej głowicy bez wymiany tranzystorów będzie dużo gorsza. Na wpływ spadku wzmocnienia na górnym UKF ma też rezystor w kolektorze mieszacza głowicy. Zastosowany tam 270 Ohm należy zmniejszyć do 100 Ohm.
    Należy też sprawdzić jakie zostały użyte rdzenie ferrytowe w cewkach obwodu antenowego i wzmacniacza w.cz.
    W starych głowicach były stosowane rdzenie z materiału U31, które są jeszcze w miarę dobre na dolnym UKF. Na górnym UKF-ie dobroć obwodów z takimi rdzeniami leci ostro w dół - stąd i spada wzmocnienie poszczególnych bloków, a z nim razem czułość głowicy.
    W cewkach powinny być najlepiej ferryty z materiału U11 (nie dotyczy heterodyny gdzie najczęściej w GFE był rdzeń aluminiowy)
    Ten materiał U11 stosowany był w głowicach GFE-105, GFE-111, GFE-110, GFE-112.
    W poradniku ultrakrótkofalowca masz pokazany wykres jak zachowują się różne
    ferryty w zależności od częstotliwości na której pracują.
    http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/ strona 208

Jedną z podstawowych zasad jest ta, że napięcie w.cz. jakie wytwarza heterodyna głowicy po przestrojeniu nie może być mniejsze niż to, które heterodyna dawała zanim została przestrojona. Napięcie heterodyny nie jest stałe i zależy od częstotliwości - zmiana dobroci obwodu strojonego i stąd też różnice w amplitudach generowanych sygnałów, na początku i na końcu pasma. Czasami oryginalny schemat heterodyny nie jest w stanie dostarczyć podobnego sygnału jak na dolnym ukf i wtedy konieczna staje się modyfikacja układu (zmiana pojemności sprzężenia zwrotnego, itp.) tak aby osiągnąć sygnał o podobnym poziomie po przestrojeniu.
    Wiele heterodyn na tranzystorach z gatunku BF195 po wykręceniu na górny ukf bardzo mocno zostaje zduszona. Mniejsze napięcie z heterodyny = mniejsza sprawność przemiany = spadek czułości.
    Oczywiście w górę nie można przesadzać z poziomem heterodyny, bo przesterujemy mieszacz i w efekcie końcowym wyprodukuje on nam wiele "mutantów" czyli niepożądanych kombinacji sum, różnic częstotliwości i ich harmonicznych.
    Dodatkowo na górnym ukf wzmocnienie tranzystorów jest kilka do nastu procent mniejsze niż na dolnym - co dodatkowo pogarsza czułość - stąd można o te naście procent podciągnąć poziom heterodyny. W głowicach też nie ma co wstawiać "wypas" tranzystorów z graniczną częstotliwością pracy 4GHz, bo mogą być tendencje do wzbudzania się na setkach MHz.
    W praktyce sprawdzony BF240 daje znakomite osiągi.
REKLAMA