logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czyszczenie przycisków ASUS X52JE bez utraty gwarancji - jak to zrobić?

kubsle 25 Sty 2011 09:28 6066 11
REKLAMA
  • #1 9053615
    kubsle
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam, mam asusa X52JE i jakiś okruszek czy inne zanieczyszczenie dostało mi się pod przyciski znajdujące się pod touchpadem. Efektem jest złe działanie tych przycisków imitujących lewy i prawy przycisk myszy. Jak to wyczyścić nie tracąc gwarancji?

Oraz mam drugie pytanie: Czy Asus montuje w swoich komputerach te papierki co zmieniają kolor pod wpływem wilgoci oraz gdzie one się znajdują, bo kilka dni temu kilka kropel spadło mi na klawiature, laptop działa, ale nie wiem czy te plomby zostały naruszone.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 9053673
    rafbid
    Poziom 33  
    Ocena: 416
    Spróbuj odkurzaczem.
  • #3 9054533
    lucask87
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Co do rozkręcenia - na stronie asusa w dziale wideo-tutków jest tutorial jak samodzielnie czyścić z kurzu laptopa i pokazują tam też zdejmowanie dolnej części obudowy. Skoro tak pokazują to sądzę, że rozkręcenie laptopa nie ma wpływu na gwarancję, zresztą w części nowych laptopów żeby dołożyć ram też trzeba zdjąć pokaźny kawał dolnej obudowy i to też nie przeszkadza w uzyskaniu naprawy w ramach gwarancji ;)
  • #4 9054653
    kubsle
    Poziom 11  
    Więc tak co do odkurzacza to nic nie daje... Dalej tam siedzi ten syf, to bardzo wąska szpara. Myślałem, czy nie da się tego podważyć, aby wyskoczyło z zatrzasku (jak przyciski klawiatury), ale się boję, że coś wyrwę.

Co do poradników, to jestem na stronie asusa i nigdzie nie umiem ich znaleść. ;)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 9055363
    lucask87
    Poziom 15  
    Link do poradników: http://www.asus-polska.pl/serwis/video
    Możesz spróbować wykałaczką delikatnie od dołu podważyć klawisz pod którym siedzi to coś - powinien bez problemu wyskoczyć. Wtedy wyjmiesz okruchy itp. i "wpsztykniesz" klawisz z powrotem. Ja w taki sposób "rozebrałem" kilka klawiatur w asusach k50 i f3/f5. Trzeba tylko uważać, aby nie grzebać wykałaczką zbyt daleko, bo można uszkodzić gumkę od klawisza.
  • #6 9056023
    kubsle
    Poziom 11  
    Ale klawisze pod touchpadem też są jak zwykłe klawisze do podważenia? Chodzi o te klawisze co służą za lewy i prawy przycisk myszki.
  • REKLAMA
  • #7 9056418
    lucask87
    Poziom 15  
    Nie, tych pod touchpadem tak nie podważysz.
  • #8 9056708
    elwiz
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Ja swego czasu otwierałem cały tył swojego ASUS-a i to przed oddaniem go do serwisu. Laptop poszedł do naprawy i wrócił naprawiony bez jakichkolwiek zastrzeżeń. Jednakże podejrzewam że otwarcie tyłu nie da Ci dostępu do touchpada. Podejrzewam że będzie trzeba wyjąć wnętrzności żeby się do niego dostać. A przy takich rozbiórkach nie gwarantuje że nie mają zabezpieczeń.
  • REKLAMA
  • #9 9056758
    kubsle
    Poziom 11  
    To jak najlepiej to wyczyścić oprócz odkurzania? Toć musi być jakaś bezingerencyja metoda oczyszczenia z kurzu tego miejca, ponieważ to w sumie nawet należy do najbardziej urzytkowych miejsc.
  • #10 9056857
    lucask87
    Poziom 15  
    Sprężone powietrze może wydmucha ten syf spod klawisza
  • #11 9056896
    elwiz
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Szczerze mówiąc to klawisze touchpadu nie są miejscem często czyszczonym. Klawiatura w laptopie jest z racji konstrukcji o wiele bardziej narażona na zabrudzenia. Touchpady z reguły są tak konstruowane by nie brudziły się nadmiernie. Podobna sytuacja jest z klawiszami dodatkowymi (zasilanie, regulacje głośności, itp.). Jeśli powietrze nie zadziała a od spodu nie uda się dostać do zabrudzeń to chyba pozostaje Ci jedynie serwis.
  • #12 9347069
    MrGruffi
    Poziom 12  
    Witam, wiem ze temat lekko odgrzany ale dla potomnych jak znalazł będzie.
    kubsle napisał:
    Witam, mam asusa X52JE i jakiś okruszek czy inne zanieczyszczenie dostało mi się pod przyciski znajdujące się pod touchpadem. Efektem jest złe działanie tych przycisków imitujących lewy i prawy przycisk myszy. Jak to wyczyścić nie tracąc gwarancji?

A wiec jeżeli pod klawiaturą nie masz żółtego paska gwarancyjnego to możesz śmiało otwierać nikt nic nie bedzie mówił w serwisie - nie dosprawdzenia

kubsle napisał:
    Oraz mam drugie pytanie: Czy Asus montuje w swoich komputerach te papierki co zmieniają kolor pod wpływem wilgoci oraz gdzie one się znajdują, bo kilka dni temu kilka kropel spadło mi na klawiature, laptop działa, ale nie wiem czy te plomby ostały naruszone.

Asus nie zabezpiecza w taki sposób komputerów, zalania widać po podniesieniu klawiatury - małe krople nie powodują utraty gwarancji chyba że będą widoczne zacieki.

Ogólnie mówiąc serwis nie sprawdza zabezpieczen w wielu przypadkach nawet zerwana - widoczna plaba nie powoduje utraty gwarancji, ale to zależy już od serwisanta :)
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa ASUS X52JE zgłasza problem z zanieczyszczeniem przycisków pod touchpadem, co wpływa na ich działanie. W odpowiedziach sugerowane są różne metody czyszczenia, w tym użycie odkurzacza, sprężonego powietrza oraz delikatne podważenie klawiszy. Użytkownicy dzielą się również informacjami na temat gwarancji, wskazując, że otwarcie laptopa nie powinno wpływać na jej utrzymanie, o ile nie ma widocznych uszkodzeń. W przypadku zalania, małe krople nie powinny powodować utraty gwarancji, chyba że pozostawią widoczne ślady.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA