logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem ze skonfigurowaniem RouteraTP-LINK TL-WR340G. Netia

berni3 25 Sty 2011 17:27 1860 7
REKLAMA
  • #1 9055436
    berni3
    Poziom 2  
    Witam mam problem ze skonfigurowaniem routera Router TP-LINK TL-WR340G pod interenet Netii model modemu to Zyxel.
    próbowałem po przez normalną konfiguracje taką co dają na płytce.
    Próbowałem przez dwa typy połączenia PPPoE oraz Dynamiczne IP
    W obu przypadkach wyskakiwał ten sam błąd.http://img714.imageshack.us/i/beztytuuwoe.png/
    Wiem ze można jeszcze konfigurować jakoś przez adres 192.168.1.1 ale w tych sprawach jestem kompletnie zielony dlatego zwracam się z prośbą pomocy do osób bardziej doświadczonych:) z góry dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 9056141
    marczyk22
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    z netii masz stały adres czy dostajesz dynamiczne IP ?

logujesz sie na router poprzez wpisanie w przeglądarce http://192.168.1.1 login i hasło: admin, w zakładce network>WAN ustawiasz ewentualne adresy od operatora, kabel z modemu podłączasz do portu WAN
  • REKLAMA
  • #3 9056209
    berni3
    Poziom 2  
    zdaje mi się że dynamiczne ponieważ jak wyłącze i włącze modem mogę np znowu ściągać z rapidshare'a

a gdzie mogę znaleźc te ewentualne adresy od operatora?
    Kabel tak własnie podłączam
  • REKLAMA
  • #4 9056469
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    Jak Ci się modem Zyxel łaczy z internetm to zostaw go.
    Możesz miec konflikt adresów IP rotera z modemem, nie mogą miec takich samych IP, jak Zyxel ma 192.168.1.1 to w TP-Link ustaw np. 192.168.0.1

Później kabel z modemu Zyxel wkładasz do portu WAN w TP-Link, a TP-Link podłaczasz z komputerem z portu lan.

Wszystkie połaczenia WAN i LAn ustaw na DHCP.
  • #5 9056567
    kuba1im
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Zyxela nie skonfigurujesz, konfigurują je trochę bardziej doświadczeni konsultanci (tzw SPLIT), zrób tak jak napisał Ci romeok01 i powinno być dobrze. Co do tego konfigurowania w Netii ok przy każdym innym urządzeniu oprócz Zyxeli.
  • #6 9057495
    berni3
    Poziom 2  
    Okej dzięki tylko jakbyście mogli mi krok po kroku gdzie i jak mogę zmienić ip routera bo ja naprawde w sprawach konfiguracji jestem zielony. Zawsze używam automatów na płytce
  • Pomocny post
    #7 9058358
    romeok01
    Poziom 35  
    Ocena: 588
    Na czas konfiguracji odłacz modem Zyxel od komputera, podłącz TP-Linka wyjściem LAN do komptera, otwórz przegladarke internetowa i wpisz adres: 192.168.1.1 , hasło i login: admin

Wejdź w - Network - Lan w IP Adress wpisz: 192.168.0.1 i daj save.

Zresetuj router i po uruchomieniu wpisz w przeglądarke 192.168.0.1, powineneś wejść w menu routera.

Wejdź tera z w WAN i powinno byc ustawione na Dynamic IP i dajesz save.

Teraz podłączasz modem Zyxel do portu wan w TP-Link i powinno działać.
  • REKLAMA
  • #8 9059672
    berni3
    Poziom 2  
    Dziękuje bardzo za pomoc. Pomogło:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z konfiguracją routera TP-LINK TL-WR340G do internetu Netii, korzystając z modemu Zyxel. Po próbach z połączeniem PPPoE i Dynamicznym IP, pojawia się błąd. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące zmiany adresu IP routera, aby uniknąć konfliktu z modemem Zyxel. Zaleca się ustawienie adresu TP-Link na 192.168.0.1 oraz skonfigurowanie połączenia WAN na Dynamic IP. Po odłączeniu modemu Zyxel od komputera i podłączeniu TP-Linka, użytkownik powinien uzyskać dostęp do menu routera i zapisać zmiany. Po wykonaniu tych kroków, połączenie powinno działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA