Mam problem ze skonfigurowaniem routera TP-LINK model TL-WR340G. Problem zaczął się kiedy przyszedł technik od mojego usługowdawcy i wymienił modem. Wcześniej miałem podłączone tak, że działał modem z komputerem i jak podłączyłem router to wszystko działało a teraz działa tylko jedna kombinacja: modem podłączony do komputera za pomocą kabla RJ45. Nie działa już połączony za pomocą USB B. Domyślam się, że w którymś momencie robię błąd, ale nie wiem gdzie. Próbowałem konfiguracji z płytą i raz udało mi się skonfigurować, ale i tak nie było internetu ani na komputerze ani w ,,powietrzu". Wcześniej męczyłem się jak to zrobić i w końcu poprosiłem o pomoc specjalistę i kosztowało mnie to 50zł a teraz chciałbym to zrobić sam. Opisuję po kolei co zrobiłem, ponieważ raz już to robiłem i nie działa. Zresetowałem router. Włożyłem płytę. Wszystko się potwierdziło. Przy wyborze typu połączenia zaznaczam Statyczne IP, ponieważ wydaje mi się, że właśnie to mam bo IP mi się nie zmienia a kiedy zaznaczę to PPPoE to jest login i hasło a tego mój usługodawca mi nie udostępnił. Adres IP spisuje z umowy a maskę podsieci wpisuję z polecenia ipconfig. Później wpisuje nazwę sieci i włączam wysoki typ zabezpieczeń. Czekam… i po weryfikacji, która przebiega pomyślnie nie mam nic. Ani na komputerze nie ma internetu ani w ,,powietrzu”. Pamiętam, że jak przyszedł informatyk to coś zrobił tylko, że zrobił to szybko i ja go nawet rozumiem, bo pewnie chciał, żebym zadzwonił po niego drugi raz, ale pomyślałem sobie, że skoro zakupiłem router to mam prawo zainstalować go sam. Może coś mam odznaczone w ustawieniach tylko, że wcześniej jeszcze przed zmianą modemu nawet formatowałem komputer i wszystko było dobrze. Wcześniej miałem zrobione idealnie bo bez routera ciągnął z modemu komputer a po włączeniu był i router i komputer a teraz się tak popsuło po wymianie modemu. Nie wiem czy to ważne, ale gdy przyszedł pan z nowym modemem zapytałem go czy będzie działał internet po podłączeniu go kablem USB B i powiedział, że tak, ale z mniejszą prędkością. Okazało się, że tak jak pisałem. Działa tylko jedna konfiguracja modem-(RJ 45)-komputer i tylko to działa. Może coś mi odznaczył jak przyszedł w ustawieniach w panelu sterowania albo przez usługodawcę mam zablokowane, ale wiem, że na 100% da się to zrobić. Czytałem, że inni ludzie też mają z tym problemy, ale nie mogę znaleźć takiego samego przypadku.