logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zastosować przerzutnik CD4013 w footswitchu gitarowym?

Krzysiek06 25 Sty 2011 17:55 2869 8
REKLAMA
  • #1 9055567
    Krzysiek06
    Poziom 11  
    Witam serdecznie

Otóż mam zamiar skonstruować footswitcha do wzmacniacza gitarowego, który fabrycznie posiada możliwość przełączania między 2 kanałami wzmacniacza oraz włączania efektów. Konstrukcja sama w sobie jest prosta gdyż potrzeba kabla stereo gniazda jack i 2 przełączniki chwilowe (np. SPST). Fabrycznie switcha nie wyposażono w diody sygnalizujące co aktualnie dzieje się z wzmacniaczem, dlatego zastanawiam się jak rozwiązać kwestię tych diód. Do głowy przyszedł mi pomysł żeby zrobić przerzutnik bistabilny na tranzystorach (taki jak w efektach gitarowych np Ibanez TS-9), ale chcą zaoszczędzić na ilości komponentów znalazłem temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1139621.html
    gdzie Kosiarek zamieścił schemat przerzutnika opartego na układzie CD4013. Stąd moje pytanie czy można coś takiego zastosować w układzie takiego footswitcha?

Schemat footwsitcha
    http://www.ultimate-guitar.com/forum/showthread.php?t=1076588 (post na dole strony)
  • REKLAMA
  • #2 9056139
    Driver-
    Poziom 38  
    Ocena: 184
    Pokaż schemat tego footswicha może nie trzeba będzie dawać przerzutnika.
  • REKLAMA
  • #3 9056154
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    Odwiecznym problemem są footswitche do wzmacniaczy. Pomijam ich różne budowy apogeum różnorodności wymyślił Fender ale fakt faktem, że wiele rązwiązań nie posiada diód led które sygnalizują aktualny stan. To co ty proponujesz jest teoretycznie do zrobienia ale ma to dwie wady. Zasilanie którego nie ma i taka konstrukcja twojego przerzutnika który nie może posiadać drgań na stykach bo może tak być, że przerzutnik przeskoczy stan i potem będzie ci trudno powrócić do stanu pierwotnego czyli włączasz efekt i zapala się dioda. Nie wiem jakie masz switche ale jeżeli 1-SPST dla odseparowania twojego włączania powinien być 2-SPST. Boss, Ibanez itp robi przerzutnik na dwóch tranzystorach. Korg, DOD, Nobels, DigiTech itp na 4007. T-Rex na 4013. Poszukaj w googlach są schematy efektów i zobaczysz jak oni tam to realizują plus diody led.
  • REKLAMA
  • #4 9056308
    Krzysiek06
    Poziom 11  
    Driver: Schemat jest w pierwszym poście. Tak jak napisałem jest to banalna konstrukcja, czyli kabel i 2 przełączniki chwilowe (dlatego jest problem żeby tam wsadzić diody).

tomaszgab: Nie napisałem tego wcześniej, ale switche zastosowałbym DPST żeby odseparować obwód z diodami i standardowe przełączanie, pozatym to liczyłem się z tym że trzeba będzie zastowaować zasilanie. Zerknę na te schematy Korga i reszty i zobaczę co da się z tego zrobić.
  • REKLAMA
  • #6 9056898
    Krzysiek06
    Poziom 11  
    Czy wymaga przełącznika chwilowego? Wydaje mi się że tak, przynajmniej tak jest w oryginalnym footswitchu VFS2 do VOX'a AD30VT. Szukałem też na innych forach czy nie można zastosować innego footswitcha, takiego co by miał diody. Niestety żaden nie chciał działać z tym wzmakiem.
  • #7 9057073
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    Niestety, oryginalny VFS2 jest bez diod i posiada switche chwilowe. Zerknij na schematy T-Rex i tam jest 4017 i jeden kondensator. Jeżeli schematu nie znajdziesz pisz tomaszgab(_at_)op.pl
  • #8 9057673
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    tomaszgab napisał:
    Niestety, oryginalny VFS2 jest bez diod i posiada switche chwilowe. Zerknij na schematy T-Rex i tam jest 4017 i jeden kondensator. Jeżeli schematu nie znajdziesz pisz tomaszgab(_at_)op.pl

No nie wiem,mam schemat Vox VR30 i tam są przełączniki zależne.
    Pozdrówka
    PS. znalazlem jeszcze schemat AD30VT, może się przyda
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776335-240.html#8225248
    Załączniki:
    • vox_vr30reverb.pdf (946.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 9057830
    Krzysiek06
    Poziom 11  
    Z tego co kojarzę to VOX zrobił inny footswitch do VR30.
    Akurat mam schemat do AD30, ale dzięki za fatygę :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje skonstruować footswitch do wzmacniacza gitarowego, który umożliwia przełączanie między dwoma kanałami oraz włączanie efektów. W konstrukcji brakuje diod sygnalizujących aktualny stan wzmacniacza, co skłoniło go do rozważenia zastosowania przerzutnika bistabilnego opartego na układzie CD4013. Uczestnicy dyskusji zwracają uwagę na problemy związane z zasilaniem oraz drganiami styków, które mogą prowadzić do niepożądanych zmian stanu przerzutnika. Proponowane są różne rozwiązania, w tym użycie przełączników DPST oraz schematów z innych efektów gitarowych, takich jak T-Rex i Korg. Użytkownik potwierdza, że oryginalny footswitch VFS2 do VOX AD30VT również nie ma diod sygnalizacyjnych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA