logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać kod z procesora ZC408637CFN w Audi Gamma CC? Brak komunikacji

telejanusz 17 Paź 2004 19:10 3749 9
  • #1 918969
    telejanusz
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam.
    Panowie, mam problem z komunikacją. Nie mogę zczytać zawartości procka (oczywiście chodzi o pamięć w nim) żeby dowiedzieć się jaki kod.
    Może robię coś nie tak? Proszę o pomoc.
    Opiszę po krótce co i jak robię.
    Siedzący w tym radiu procek to ZC408637CFN PLCC52.
    Robię następujące połączenia: Rx-50, Tx-52, Reset-18, GND-41, odpalam Motor05.exe. i ... Brak komunikacji. Zasilanie radia jest podłączone.
    Czy trzeba wykonać jeszcze jakieś połączenia, zwarcia czy coś takiego żeby było dobrze?
    Proszę o pomoc.
  • #2 918996
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 95
    Najlepiej wylutuj go i podłącz do programatora.Zapomniałeś jeszcze o pinie 9,19 i 22

Procesory konfiguruje się do pracy w następujący sposób dla HC05:
    1. Linia GND 41 pin dołączyć do masy PC.
    2. Linia TxD 52 pin dołączyć przez MAX do RxD w PC.
    3. Linia RxD 50 pin dołączyć przez MAX do TxD w PC.
    4. Linia RESET 18 pin dołączyć przez MAX do RTS w PC.
    5. Linia IRQ 19 pin dołączyć przez10k i włacznik do +12V.
    6. Linia PD4 9 pin dołączyć przewodem do GND.
    7. Linia PD3 11 pin dołączyć przez rezystor 1k-2k2 do +5V (10 pin procesora).
    8. Linia TCAP1 22 pin dołączyć przez rezystor 1k-2k2 do +5V (10 pin procesora).
  • #3 919017
    telejanusz
    Poziom 15  
    Czy te wszystkie połączenia trzeba wykonać żeby tylko zczytać zawartość pamięci?
  • #4 919879
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    Niby tak ale potrzeba jeszcze sporo obycia z takimi układami bo załatwić procesor nie jest trudno a miejsc gdzie można popełnić błąd wiele. Audi dość trudno się czyta i na pierwszy raz raczej marne szanse widzę. Żeby nie było że ktoś nie ostrzegał....
    A tylko dla kompletny ignorantów bez doświadczenia problemy nie istnieją. Pamiętaj o tym.
    Bo napisać w wszystkich niebezpiecznych momentach można by książkę.

SławeK
  • #5 920357
    Arek N.
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Mam ten sam problem może kilka konkretnych podpowiedzi co by radio jeszcze zagrało ,a jak wylutowany procesor to czy tylko te 8 połączeń
  • #6 920523
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 95
    Jak wylutujesz procka to jeszcze 10pin zasilanie +5V i pin16 i 17 kwarc.
  • #7 920744
    telejanusz
    Poziom 15  
    OK. Dziękuję za ostrzeżenia. Spróbuję podlutować te przewody i zobaczymy co będzie.
  • #8 921540
    telejanusz
    Poziom 15  
    Witam.
    Podlutowałem wszystkie przewody do poszczególnych pinów ale niestety komunikacji z prockiem brak. Oddam to radio w ręce kogoś z większym doświadczeniem zanim jeszcze nie jest za późno. Dziękuję za wszelkie rady. Do następrego razu. Pozdrawiam.
  • #9 921674
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 914
    To właśnie typowe początki i zniechęcenie. Nie zdziw się jak ktoś Cię skroi za to bo zauważy grzebanie, cała sztuka to zrobić to tak by nie zostawić śladów.
    Choć niewykluczone że już uwaliłeś któryś port procesora. I oczywiście nieobczytałeś się wcześniej, na ten temat choćby posty tutaj w tym dziale, bo nie zrobiłeś podstawowych pomiarów, choćby napięć na poszczególnych nogach procesora a nie mówiąc już o przebiegach oscyloskopem które wyjaśniłyby przyczynę niepowodzenia. Ale moim zdaniem to słuszna decyzja, czasem lepiej dogadać się z kimś kto to robi na codzień i ustalić dobrą cenę niż na siłę próbować samemu zrobić, głównie krzywdę radiu.

SławeK
  • #10 923888
    telejanusz
    Poziom 15  
    Dziękuję za słowa krytyki. Jeżeli czodzi o "obczytalność" postów związanych z moim tematem to wydaje mi się że kilka przeczytałem i jakoś w żadnym nie mogłem trafić na informację odnośnie przebiegów. Ale może słabo szukałem? Na pewno nie jestem tym faktem zniechęcony że mi się nie udało, może kto inny-ja nie. Co do sztuki zaś, wydaje mi się że czasami większą sztuką jest się przyznać do własnej słabości niż coś zrobić i nie pozostawić po sobie śladu. Raz jeszcze dziękuję. Pozdrawiam. Janusz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku komunikacji z procesorem ZC408637CFN PLCC52 w radiu Audi Gamma CC podczas próby odczytu zawartości pamięci w celu uzyskania kodu. Standardowe połączenia Rx (pin 50), Tx (pin 52), Reset (pin 18) i GND (pin 41) nie wystarczają do nawiązania komunikacji. Konieczne jest wykonanie dodatkowych połączeń: podłączenie pinu 9 (PD4) do masy, pinu 19 (IRQ) przez rezystor 10k i przełącznik do +12V, pinu 11 (PD3) przez rezystor 1k-2,2k do +5V (pin 10), oraz pinu 22 (TCAP1) przez rezystor 1k-2,2k do +5V. Przy wylutowanym procesorze należy także zasilić pin 10 (+5V) oraz podłączyć kwarc do pinów 16 i 17. Odczyt jest trudny i wymaga doświadczenia, gdyż łatwo uszkodzić procesor lub porty komunikacyjne. Zaleca się wykonanie pomiarów napięć i przebiegów oscyloskopem przed próbą odczytu. W przypadku braku sukcesu lepiej powierzyć naprawę osobie z doświadczeniem, aby uniknąć uszkodzeń i śladów ingerencji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA