logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[word] Word 2000 na Windows 2000 - brak obrazków, czerwony X w dokumencie 24MB

cmsydney 17 Paź 2004 19:19 8095 16
REKLAMA
  • #1 918983
    cmsydney
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Witam
    Mam taki problem ze po otwarciu dokumentu worda nie pojawiaja sie wklejone obrazki. Zamiast nich jest czerwony X. Wielkosc dokumentu 24MB. Office wersja 2000 na windowsie 2000.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 919427
    ulaa
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    ja to robie tak ze otwieram obrazek za pomocą paint'a następnie zaznaczam go kopiuje i wklejam. :oops:
  • REKLAMA
  • #3 919566
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 230
    Skąd były wklejane obrazki (z dysku, z netu ...) i jaką metodą (przeciąganie, kopiuj-wklej, wstaw z pliku ...)
  • REKLAMA
  • #4 919858
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    ulaa napisał:
    ja to robie tak ze otwieram obrazek za pomocą paint'a następnie zaznaczam go kopiuje i wklejam. :oops:

A ja Wstaw > Rysunek > Z pliku i też działa :lol:
    Podejrzewam (jak Kolega paweliw), że to są tylko linki do obrazków :(
  • #5 919872
    cmsydney
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    to nie sa linki do obrazkow bo dzialalo, po jakims czasie przestalo wyswietlac, ja tego dokumentu nie tworzylem ale na 100% obrazki sa w dokumencie, mam zrodlo na cd ponowne skopiowanie nie pomaga
  • #6 920373
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6171
    Spróbuj kliknąć na obrazek i daj polecenie: Edytuj obraz.
  • #7 920467
    beavis
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Na pewno linki i przeniosłeś gdzieś katalog z obrazkami albo usunąłeś. Prawdę powiedziawszy tez tak kiedyś miałem. Do dziś zastanawie mnie tylko to: skoro obrazków nie ma w pliku a poza nimi jest tylko tekst, to skąd tak duży rozmiar pliku??
  • #8 920510
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Niestety ta wersja Worda tak ma. Musisz te obrazki raz jescze tam wkleić. Jest podobno do tego jakaś łatka.
    Ja bym polecał wywalenie worda w pi__u i zainstalowanie OpenOffice.org, www.ux.pl jest do ściągnięcia ze zintegrowanym polskim słownikiem. Plik worda w nim otworzysz, za pierwszym razem będziesz go musiał doprowadzić do porządku, zapiszesz jako plik .sxw i nigdy więcej nie będziesz miał takich problemów. Dodatkowo plik będzie miał zapewne znacznie mniejsze roziary.
    Na początku są małe kłopoty z przestawieniem się na openoffice ale później są same plusy.
  • REKLAMA
  • #9 920516
    beavis
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Open Office ok ale czy potem otworzy wszędzie ten .sxw? Wiemy dobrze że nadal MS Office dominuje w biurach urzędach a także naszych domach.
  • #10 920616
    Tdv
    Poziom 34  
    Można zapamiętć jako plik .doc bezproblemu albo wyexportować jako pdf (pdf wychodzą rewelacyjnej jakości - 3 stopnie optymalizacji).
  • #11 921651
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Tdv napisał:
    Niestety ta wersja Worda tak ma. Musisz te obrazki raz jescze tam wkleić. Jest podobno do tego jakaś łatka...

Coś kręcisz... :)
    Też mam dokładnie taką konfigurację (Office 2000 na Win 2000) i nigdy mi się taki przypadek nie zdarzył. Obrazki zawsze wstawiam tak jak opisałem wyżej.

cmsydney napisał:
    to nie sa linki do obrazkow bo dzialalo, po jakims czasie przestalo wyswietlac, ja tego dokumentu nie tworzylem ale na 100% obrazki sa w dokumencie, mam zrodlo na cd ponowne skopiowanie nie pomaga

A czy możesz spakować i umieścić tu jakąś stronę albo dwie z tego dokumentu z takim obrazkiem, "którego nie ma"?
    I czy pamiętasz kiedy dokładnie się to stało (po instalacji jakiegoś programu, zmianach sprzętowych w komputerze itp.)?
  • #12 921709
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Przychylam sie do tego co napisal kol. wyzej, a w helpie do Worda jest taki tekst na rzeczony problem:

Tekst dokumentu został przekształcony poprawnie, lecz grafika zniknęła
    Upewnij się, że włączone jest wyświetlanie grafiki. Z menu Narzędzia wybierz polecenie Opcje, a następnie kliknij kartę Widok i wyczyść pole wyboru Symbole zastępcze obrazów.

Upewnij się, że są zainstalowane wszystkie potrzebne filtry graficzne. W menu Wstaw wskaż podmenu Rysunek, następnie wybierz polecenie Z pliku i w polu Pliki typu sprawdź listę zainstalowanych filtrów. Jeżeli potrzebne filtry nie są wymienione na liście być może trzeba je zainstalować.
    POzdrówka
  • #13 922148
    Tdv
    Poziom 34  
    Proponuje pozwiedzać strone Microsoftu bo na te czerwone krzyzyki ukazała się łata (skuteczna), a nie wątpić we wszystko na około.
    Fakty są takie, że przy większych plikach z wklejonymi obrazakmi przy którymś z kolei otwarciu pliku zamast obrazków są czerowne krzyżyki i tyle. I nie ma to żadnego związku z wklejeniem linka, który stał się niedostępny, czy złej grafiki. Po prostu ten word tak ma.
    bobo: "..Tekst dokumentu został przekształcony poprawnie, lecz grafika zniknęła
    Upewnij się, że włączone jest wyświetlanie grafiki. Z menu Narzędzia wybierz polecenie Opcje, a następnie kliknij kartę Widok i wyczyść pole wyboru Symbole zastępcze obrazów..." Nie zauważyłeś chyba, że kolega napisał, że cały czas miał wszystko OK, za któymś razem przy otwarciu przestało być OK - znaczy co? Same się opcje w wordzie poprzestawiały? To by znaczyło, że ten program jest jeszce bardziej do bani niż by się mogło zdawać.
  • #14 923146
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Re Tdv - ufny wiedzy kolegi, napisze tylko: sposród wszystkiego co stworzył Mcrosoft to chyba tylko nazwa jest pewna, reszta jest nieprzewidywalna, czego dowodem sa wszelkiej masci i autoramentu łatki, poprawki i piernik wie co jeszcze.
    Pozdrowka
    Ps a tak na marginesie, gdyby kolega jeszcze był łaskaw podac odnosnik ,do rzeczonego problemu, na witrynie Microsoftu, to byłoby miło i przyjemnie. A tak to "wieje chlodem".
  • #15 924594
    Tdv
    Poziom 34  
    Nie pamiętam gdzie to było, a szukać mi się nie chce. Miałem kiedyś ten sam problem - po odbudowaniu obrazków w dokumencie było przez jakiś czas OK, a potem znowu zrobiło się to samo. Jakaś łatka wtedy pomogła.
  • #17 1989325
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 136
    ale bez archeologii proszę

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dokumentu Microsoft Word 2000 na systemie Windows 2000, w którym po otwarciu pliku o rozmiarze 24MB zamiast wklejonych obrazków pojawiają się czerwone krzyżyki. Obrazki są faktycznie osadzone w dokumencie, nie są to linki zewnętrzne, a problem pojawił się nagle po wcześniejszym poprawnym wyświetlaniu. Użytkownicy sugerują, że jest to znany błąd Worda 2000 związany z obsługą dużych plików zawierających grafikę, który może wymagać ponownego wklejenia obrazków lub zastosowania dostępnej łatki od Microsoftu. Zalecane jest sprawdzenie ustawień wyświetlania grafiki w opcjach Worda (wyłączenie symboli zastępczych obrazów) oraz obecności odpowiednich filtrów graficznych. Alternatywnie proponuje się konwersję dokumentu do formatu RTF lub otwarcie i zapisanie go w OpenOffice.org, co może rozwiązać problem i zmniejszyć rozmiar pliku. Dyskusja podkreśla ograniczenia i niestabilność Worda 2000 w obsłudze dużych dokumentów z grafiką oraz wskazuje na dostępność łatek poprawiających ten błąd.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA