Krzysztof' napisał: czy możecie mnie oświecić,może linki na konkretne urządzenie w sklepie i rozsądnej cenie.Chciał bym kupić urządzenie cyfrowe,które podpinam do gniazda sieci w nie wpinam wtyczkę od czegokolwiek w domu zasilane na 230volt i widzieć,podglądać ile w danej chwili pobiera wat te urządzenie.Widziałem takie coś w kształcie ramki do zdjęć cyfrowo-diodowe w sklepie RTV jak mi sprzedawca TV plazmę podpinał i pokazywało ile wat pobiera w danym momencie.(Wybaczcie jeśli to nie odpowiednie miejsce na taki temat)
Jeżeli przez "RTV AGD" rozumiesz urządzenia w 100% bez elektroniki i bez silników (żarówka, grzałka, żelazko starego typu), to odpowiedzi które podali przedmówcy mogą być poprawne - ale tylko wtedy. W innym przypadku albo potrzebny jest wydatek wielokrotnie większy, albo znacznie... mniejszy, ale odczyt nie będzie "bezpośredni cyfrowy na wyświetlaczu" oraz będzie wymagał poświęcenia minimum czasu i kilku obliczeń (jednak dostępnych dla ucznia nawet obecnej szkoły podstawowej posiadającego kartkę i coś do pisania...)
Poczytaj proszę :
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1425595.html i linki wewnątrz.
"Tanie i bajeranckie" metody będą dawać wyniki bardzo nieprawdziwe (często optymistyczne), a także mogą być niestety używane przez sprzedawców/akwizytorów dla "udowadniania" naiwnym odpowiednio niskiego lub wysokiego poboru prądu...