logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję opini o RCF 4pro 4001-a Czy warto zainwestować?

ptrzone 29 Sty 2011 21:14 5969 8
REKLAMA
  • #1 9075732
    ptrzone
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam Szanownych kolegów.
    Pomimo usilnych starań nie udało mi się znaleźć konkretnych opinii o
    RCF 4pro 4001-a, a bardzo by mi na takowych zależało.

Pytanie - w jakim stopniu sprzęt ten nadaje się do samodzielnego napędzania zamkniętych imprez (od wesel na 200 osób do półmetków i innych skocznych imprez).

Czy niezbędne jest go wzmocnienie jakimś 18' dołem?
    Czy po dokupieniu mocnego dołu osiemnastocalowego można traktować 15' zawarte w tym RCFie jako średniotonówki?

I czy mocowo podoła powierzchni i tym 200 osobom jakby trzeba było?

I ostatnie pytanie na które też nie znalazłem konkretnej odpowiedzi -

Czy seria 4pro jest przeznaczona dla profesjonalnych zastosowań - czy jest to sprzęt solidny, wytrzymały i czy posłuży bezawaryjnie przez dłuższy czas?

I czy sprzęt ten jest wart swojej ceny??

Bardzo Dziekuję za odpowiedzi na którekolwiek z tych pytań.

Pozdrawiam!

• REKLAMA
  • #2 9077271
    ptrzone
    Poziom 13  
    Ktokolwiek widział (je), ktokolwiek słyszał?
  • REKLAMA
  • #3 9081353
    ptrzone
    Poziom 13  
    Może jakieś opinie ogólnie o serii 4PRO RCFa?
  • REKLAMA
  • #4 9091975
    kovallo
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam te paczki i subwoofery 8002AS. Taki zestaw spokojnie Ci wystarczy na imprezy do 200 osób.
  • REKLAMA
  • #5 9094923
    hetfield94
    Poziom 10  
    bardzo dobrakolumna
  • #6 9097597
    protone
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    Obecnie ,dopiero od tej serii rozpoczyna się sprzęt aktywny, godny posiadania tej firmy.W środku są przetworniki produkowane przez RCF ,a nie chińskie blaszaki jak w tańszych seriach.Sekcja wzmacniaczy ,zbudowana solidnie i zabezpieczona przed wibracjami.Gra to bardzo czystym i wyrównanym dźwiękiem.Bardzo dobrze brzmią wokale ,zasługa głośnika średniotonowego.Znam jeden przypadek awarii tej kolumny ,przyczyną był niewłaściwy montaż głośnika w kolumnie (niedokręcone śruby).Polecam ,jak jest kasa to brać.Nie słyszałem ,żeby ktoś narzekał.
    Pozdrawiam
  • #7 9106364
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Paczki te sa u nas w domu kultury razem basami 8001 kupione jeszcze chyba w 2006 albo 2007 roku cóż mogę powiedzieć sprzęt gra bardzo przyzwoicie i na mniejsze imprezy nie potrzeba ci basów. Kolumny nie należą do najlżejszych, ale tez jakoś tragicznie ciężkie nie są ale samemu źle się przenosi. W czasie jeszcze gwarancji nie wiadomo skąd padł driver w jednej z kolumn naprawiono bez szemrania (sprawa dziwna bo w chwili spalenia nie było ani głośno ani żadnego słyszalnego sprzęgu kolumna może grała na 0,1% mocy) ale od tamtej pory bezproblemowo .
    Jedno muszę dorzucić nie ma to znaczenia praktycznego ale wg mnie te kolumny są strasznie brzydkie.
    PS my zapłaciliśmy za sztukę jeszcze niecałe 6000zł obecna cena to jakaś kpina zwłaszcza że model jest już chyba wycofany za 10.000 można było kupić
    ten zestaw bas (chyba na 2x15 "?) z satelita tubową na 10" RCF 4PRO7001-A :)

Dodano po 16 [minuty]:

a tu masz test http://www.arcadeaudio.com.pl/pdf/test_4_1.pdf
  • #8 9106937
    ptrzone
    Poziom 13  
    Dziękuję za odpowiedzi, przemyślałem temat i chyba jednak zdecyduje się na LDM GDP 1215s. Firm RCF i LDM z oczywistych względów nie porównuję. Kupując nowy sprzęt LDM mam pełne 2-3 lata (w zależności czy zdecyduję się na opcję aktywną lub pasywną) gwarancji door to door, 1200W RMS na stronę, niezłą skuteczność i świetnej klasy przetworniki neodymowe B&S. A do tego zapłacę mniej..

Myślę, i mam nadzieję, że na RCF kiedyś jeszcze przyjdzie czas :))

Jeszcze raz dzięki.
  • #9 9110961
    kovallo
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ptrzone sprawdź pw.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat kolumn RCF 4PRO 4001-A, poszukując opinii na temat ich przydatności do samodzielnego napędzania imprez do 200 osób. Wiele osób potwierdza, że zestaw ten jest wystarczający na mniejsze wydarzenia, a jakość dźwięku jest bardzo dobra, zwłaszcza wokali. Wskazano, że seria 4PRO jest solidna, z przetwornikami produkowanymi przez RCF, co zapewnia lepszą jakość w porównaniu do tańszych modeli. Użytkownicy zauważają, że w przypadku większych imprez warto rozważyć dodanie subwoofera 18". Pojawiły się również opinie na temat estetyki kolumn oraz ich ceny, która w niektórych przypadkach wydaje się wygórowana. Ostatecznie, jeden z użytkowników zdecydował się na zakup sprzętu LDM GDP 1215s, podkreślając lepszą gwarancję i korzystniejszą cenę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA