logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny RCF 712 - A mk5 czy 10 na małe imprezy do 60 osób? Opinie i awaryjność

pawel980 05 Sty 2025 20:29 654 4
REKLAMA
  • #1 21378989
    pawel980
    Poziom 18  
    Ocena: 225
    Zastanawiam się nad zakupem nowych aktywnych kolumn. Kolumny nie mogą być mega duże ani ciężkie, w grę wchodzi 12" ale zastanawiam się też nad 10".
    Rozmyślam nad kolumnami RCF 712 - A mk5.
    Czy ktoś grał na tych bądź podobnych plastikowych RCF i może je polecić? Po małej korekcji bedą trochę tłukły? Jak z kwestia ich awaryjnosci?

Do tej pory grałem na wharfedale delta 15 bez korekcji na małych imprezkach maksymalna 100 osobowa przeciętnie okolice 40 - 50 osób było wystarczająco głośno z zapasem.
    Później miałem LD Systems dave 18 z którym mam bardzo negatywne wspomnienia ze względu na poważną awarie (spalony kanał niskotonowy) - oraz późniejsze problemy z serwisem. Też grało tutaj głośno z zapasem - bas odczuwalny był wyraźnie.

Zapraszam do dyskusji.
  • REKLAMA
  • #2 21381308
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Z RCF'a mam Art310-A i Art910-AX. W Art910-A jest ten sam, całkiem fajny driver CD351 co w Art710 i 712.

Jeżeli chodzi o zapas, to na 40-100 osób bez problemu, robiłem i większe koncerty na tym. Z tym że gospelowe, a to nie wyciska strasznych potów z paczek. Ale to masz 129dB maxSPL, to całkiem sporo. Weselnicy na takich paczkach robią wesela pod 300+ osób. Podparte subem oczywiście.

Nie mniej to dalej paczki z 10" wooferem i soczystego głębokiego basu z nich nie ma. Jest szybki i twardy. Żeby uzyskać głębię pasuje dać subwoofer, najlepiej 18", w tedy masz fajny pełnopasmowy system.

Dla tego jak planujesz grać bez subbasu, mimo wszystko brał bym 12", gdzie basu jest jednak trochę głębiej.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21381522
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Czy zupełnie inna? Wzmacniacz i driver to to samo. Ale jest większa obudowa, przez co będzie więcej basu i będzie nieco (1-3dB) ciszej z tyłu.

Pod tym względem barwy 12" będzie z pewnością bardziej wyrównana, choć nie będzie tak dużej przepaści jak to było w paczkach 15" z 1" czy 1,4" driverami. Tu jest 1,7" i cięcie na 1,6kHz. Do muzyki odtwarzanej te paczki są niezłe.
    Żeby było jeszcze lepiej to przy 15" warto by wejść w większy 3" - 4"driver, w tedy częstotliwość crossa schodzi nawet do 650Hz gdzie 15" nieźle sobie radzi, ale to i budżet sporo większy. A i na te 50-100 osób nie potrzebujesz takiej paczki.

Jak piszesz 40-50 osób, to takie imprezy robiłem na Art310-A gdzie masz 10" i driver 1,4", i połowę mocy co w Art710. Choć często podpierałem basem SUB718 albo 4Pro8003AS żeby dać więcej mięska. A Art310 mimo że przez ludzi chwalone mają sporo wycofany środek. Jak często stosuję na monitory sceniczne, to stosuję dolną półkę nawet -8dB.

A to z ostatniej mojej realizacji, 3x Art310-A i 1x Art910-AX na monitorach. Reszta na uszach. Na frontach jakieś miejscowe JBL'e, choć z frontów nie byłem zadowolony.
    Dwie osoby na scenie stojące przed mikrofonami, z widownią siedzącą przed nimi i sprzętem muzycznym w tle.
  • #5 21401567
    PETER05
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witaj
    Wiem, że jesteś zrażony do LD Systems, ale może warto im dać jeszcze jedną szansę.
    Kolumny LD Systems Icoa 15A czy 12A.
    Bardzo dobrze zabezpieczone paczki, z wbudowanym DSP o świetnym brzmieniu i sporej mocy.
    Z czasem dokupisz subwoofer/y, np. Icoa Sub 18A i będziesz miał zestaw rewelacja.
    Pozdrawiam

Dodano po 14 [minuty]:

Mam je już pół roku, i na prawdę polecam.
    Pozdrawiam
REKLAMA