logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens piece akumulacyjne - awaria nawiewu i brak działania jednego z pieców

Belussi 30 Sty 2011 01:11 2318 2
  • #1 9076625
    Belussi
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Posiadam cztery piece akumulacyjne firmy Siemens. Jakiś tydzień temu w nocy, kiedy piece załączały się, wywaliło mi bezpieczniki. O dziwo żaden z "esek" od pieców nie wyłączył się i wywaliło mi dopiero bezpieczniki topikowe od dwóch faz (jedna została przy życiu). Kiedy po tygodniu wróciłem do domu zorientowałem się, że jeden z pieców całkowicie nie działa, a w drugim nie działa nawiew. Co w takim piecu mogło zawieść? Piece mają jakieś wewnętrzne zabezpieczenia? Może ktoś mi to wytłumaczyć?
  • #2 9082537
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1538
    Nie jestem elektrykiem, ale wnioskuję, że bezpieczniki były źle stopniowane. Prawdopodobnie te bezpieczniki bliżej pieców miały większą wartość prądu niż te na fazie (dlatego wywaliło te na fazie). Powinna być zasada stopniowania, czyli najsłabsze na obwodzie elektrycznym (danym), nieco slinijsze - na klatce schodowej, jeszcze silniejsze - na fazie na cały budynek. Nawet gdyby były jednakowe, to w praktyce szybciej 'wywala" bezpiecznik automatyczny niż topikowy (ale są też rżne rodzaje automatów - bardziej i mniej czułe).
    Poza tym, czy instalacja była dostosowana do obciążenia tak dużym natężeniem prądu (1 piece akumulacyjne - nawet nie napisano, jakiej mocy)?
  • #3 9084120
    Belussi
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Problem już rozwiązany. Było zwarcie na styczniku przy programatorze. Dzięki za odpowiedź.
REKLAMA