logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy do statecznika 1x40W lub 1x15W można podłączyć dwie świetlówki 15W?

arturr0000 30 Sty 2011 18:57 6451 12
REKLAMA
  • #1 9079442
    arturr0000
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam 2 stateczniki 1x40W i 1x15W. Czy mogę podłączyć do któregoś z nich świetlówki 2x15W. Z góry dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 9079856
    lisos
    Poziom 22  
    Ocena: 98
    Nie ale na upartego jak podłączysz pod 40W stracą świetlówki na żywotności ale za to świecić będą jaśniej.
  • REKLAMA
  • #3 9089492
    arturr0000
    Poziom 2  
    Ale jak bym świetlówki podłączył równolegle powinny chodzić na stateczniku 1x15w.
  • #4 9089677
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1054
    Witam.
    Nie możesz połączyć świetlówek równolegle!
    Dwie świetlówki z jednym dławikiem zawsze się łączy szeregowo, i dla każdej świetlówki oddzielny starter (zapłonnik).
    Będzie działało, tak jak napisał kolega lisos.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 9089932
    arturr0000
    Poziom 2  
    Dla czego nie można podłączyć równolegle? Jak założone 2 startery te od 4-22W. A po za tym jak podłącze równolegle świetlówki będą zasilane takim samym napięciem elektrycznym jakie wychodzi ze statecznika. Czyli na każda będzie przypadało po 15W.
  • #6 9090150
    Rysio4001
    Witam.
    Dławik ma za zadanie ograniczyć prąd płynący przez świetlówkę podczas jej świecenia, oraz podbić napięcie podawane na świetlówkę (samoindukcja) w momencie rozwierania się styku startera w celu jej zapłonu.
    1. Przy połączeniu równoległym nie zaświecą się obie świetlówki (tylko jedna), ponieważ po zapłonie świetlówki, zacznie ona przewodzić już prąd, i nie będzie możliwe podbicie napięcia do odpowiednio dużej wartości na drugiej świetlówce, aby nastąpił jej zapłon. Świetlówka do zapłonu potrzebuje dużo wyższego napięcia, niż w trakcie świecenia, więc nie możliwy będzie zapłon drugiej świetlówki, gdy jedna już świeci. Również starter drugiej świetlówki nie rozpocznie jej rozruchu gdy jedna już świeci, ponieważ na jego zaciskach będzie za niskie napięcie z powodu obciążenia obwodu przez świecącą już świetlówkę.
    Hipotetycznie zakładając że obie świetlówki uległy zapłonowi w tej samej chwili, to i tak jedna z nich zgaśnie, ponieważ świetlówki mają różne napięcie świecenia, a przy połączeniu równoległym będzie płyną prąd tylko przez świetlówkę o niższym napięciu świecenia. To tak jak byś chciał podłączyć równolegle dwie diody LED o różnych napięciu świecenia (np: czerwoną i niebieską) w szereg z jednym wspólnym rezystorem, to będzie świeciła tylko ta o niższym napięciu. Świetlówki będą miały zawsze różne napięcie świecenia (jest ono zależne od modelu, stanu zużycia, partii produkcyjnej itp). Nawet dwie świetlówki z tej samej serii mogą mieć nieco inne napięcia świecenia.
    2. Nawet hipotetycznie zakładając, że obie świetlówki będą miły identyczne napięcie świecenia, i będą świeciły jednocześnie przy tym napięciu, to prąd ograniczony przez dławik podzieli się na dwie świetlówki, a co za tym idzie, również moc.
    Pozdrawiam.
  • #7 9090397
    pablo-658
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    odnośnie podłączenia świetlówek,to dobrym patentem jest wykorzystanie starych i zużtych świetlówek kompaktowych ,ich elektronika idealnie nadeje się do odpalania zwykłych świetlówek .Ja wielokrotnie testowałem różne elektroniczne zapłony do świetlówek o innej mocy ,i tak 30W świetlówka idealnie świeci na 8W zapłonie w moim akwarium z 3 lata. Polecam
  • #8 9092619
    arturr0000
    Poziom 2  
    Świetlówki zostały podłączone szeregowo pod statecznik 1x15 i chodzą.
  • REKLAMA
  • #9 9093274
    Sokrat58
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    Ciekawe jak długo będą "chodzić".Czy statecznik się nadmiernie nie grzeje? Ja bym dał ten większy i jeszcze w szereg kondensator - ale trzeba dobrać pojemność. Jakieś 2 -5 µF.
  • #10 9102281
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 9104010
    Rysio4001
    Witam.
    Kolego marcint2525 twój pierwszy rysunek przedstawia prawidłowy schemat połączenia dwóch świetlówek z jednym dławikiem. Jest to typowy schemat często stosowany, zwłaszcza w plafonierach reklamowych. Świetlówki są połączone szeregowo. Na poniższym rysunku zaznaczyłem na czerwono przepływ prądu przez obwód w czasie świecenia świetlówek.
    Czy do statecznika 1x40W lub 1x15W można podłączyć dwie świetlówki 15W?
    Nie jest tu stosowany żaden zapłonnik elektroniczny, tylko dławik i dwa zwykłe startery.

Kondensator w układach świetlówkowych (oprawa z dwoma świetlówkami każda ze swoim dławikiem i starterem, a jeden taki obwód dodatkowo w szereg przez kondensator) służy do przesunięcia konta fazowego prądu płynącego przez obwód. Ma to na celu wyeliminowanie migotania zestawu świetlówek. Gdy jedna świetlówka w momencie przejścia przebiegu prądu przez zero nie świeci, to w tym czasie druga świeci, ponieważ prąd płynący przez świetlówkę jest w innej fazie na skutek przesunięcia kąta fazowego dzięki owemu kondensatorowi.
    Jeżeli chodzi o wypowiedź kolegi Sokrat58, to on miał na myśli zastosowanie kondensatora w celu dodatkowego ograniczenia prądu płynącego przez świetlówki, jeżeli został zastosowany nie właściwy dławik.
    Pozdrawiam.
  • #12 10892313
    mckgwo
    Poziom 1  
    A jeżeli mam statecznik indukcyjny 15W i podpiętą do niego świetlówkę T8 15W to czy zadziała jeżeli podłączę do niego T5 8W ze starterem właśnie w ten sposób?
    Chciałbym najtańszym kosztem rozbudować oświetlenie w pokrywie akwarium, ale nie do końca wiem co się z czym je. Może mi ktoś podpowiedzięc jak ewentualnie wykorzystać do tego żarówkę energooszczędną i czy nie stracę wtedy na jasności?
  • #13 11046709
    obcypl
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    witam
    ja mam w taki sposób podłączone 2xt5 8w w swoim akwa i działa już rok
    schemat standarwody jak w pierwszym rysunku. Jedyna wada to taka że świetlówki w czasie pracy mocno się nagrzewają , dlatego mam zamiar w planach zmienić statecznik a elektroniczny. Jednak jeśli masz dobrą wentylacje w akwa to grzanie chyba nie powinno przeszkadzać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał, czy może podłączyć świetlówki 2x15W do statecznika 1x40W lub 1x15W. Odpowiedzi wskazują, że podłączenie równoległe jest niewłaściwe, ponieważ świetlówki powinny być łączone szeregowo z osobnymi starterami. Przy podłączeniu równoległym jedna świetlówka nie zaświeci, ponieważ dławik nie będzie w stanie podnieść napięcia do zapłonu drugiej. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, sugerując, że świetlówki mogą działać, ale mogą się przegrzewać, co może prowadzić do skrócenia ich żywotności. Wskazano również na możliwość użycia kondensatora w celu eliminacji migotania oraz na zastosowanie starych starterów do uruchamiania nowych świetlówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA