logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Navcomm TK-890 na motocykl - czy umożliwia stałą rozmowę?

elthorn 31 Sty 2011 12:31 4510 8
REKLAMA
  • #1 9082033
    elthorn
    Poziom 2  
    Witam.
    W tematyce radiostacji jestem zupełnym laikiem, dotychczas korzystałem tylko z PMR-ek i CB(ręcznych i samochodowych). Jestem motocyklistą i szukam radia, którym mógłbym komunikować się z drugim motocyklem. Interesuje mnie opcja stałej rozmowy, tj by dało się rozmawiać jak w telefonie a nie tak jak w PMR-ce, że jak jedna osoba nadaje to druga nie może.
    Nie zależy mi na wielkim zasięgu, 2 km realnego zasięgu mi wystarczy.
    Czy radio tk-890 się nada do moich celów? Może jakiś inny model polecicie?

Dodatkowo jaki typ mikrofonu polecicie. Kask mam oczywiście zamknięty i jest tam miejsce by zamontować klasyczny, ale może lepiej laryngofon?

Pozdrawiam. Z góry dzięki za pomoc i proszę o wyrozumiałość :) :)
  • REKLAMA
  • #2 9082071
    michal54_87
    Poziom 17  
    Ocena: 95
    Witam ja rowniez jestem motocyklista :) tylko ja bede probowal z krotkofalowkami i niestety ale u mnie bedzie na przycik.
  • REKLAMA
  • #3 9112308
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    Technicznie nie da się tego zrobić na jednym radiu. Muszą być 4 szt. Trudność polega na tym, że radio jest przełączane między nadawaniem i odbiorem, ponieważ pracuje na jednej częstotliwości. Gdyby włączyć nadajnik, to przez moc promieniowaną do tej samej anteny, odbiornik będzie całkowicie zatkany. Można to zrobić tak:
    Mówimy o jednym motocyklu dla jasności.
    Jeden radiotelefon - włączony nadajnik na częstotliwości X
    Jeden radiotelefon - włączony odbiornik na takiej częstotliwości, aby nie była zakłócana przez częstotliwość X. /To przesunięcie to konieczność/.
    I teraz, albo stosować dwie niezależne anteny, lub robić duplexer i stosować jedną antenę. Drugi zestaw identyczny, ale zamienione częstotliwości odbioru z nadawaniem.
  • #4 9112416
    softkom
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Cytat:
    Czy radio tk-890 się nada do moich celów?

Nie, nie nada się, radiotelefon ten jest przeznaczony dla służb amatorskich, aby nadawać w tym paśmie potrzebne jest pozwolenie radiowe, natomiast praca w paśmie PMR z mocą powyżej 0,5W jest zabroniona.

Jeżeli chcesz pracować w dupleksie to lepiej zakup odpowiednie radiotelefony, które to umożliwiają (Motorola np.), a nie kombinuj z duplekserami (kto będzie to woził??)
  • #5 9112930
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Olek II napisał:
    Technicznie nie da się tego zrobić na jednym radiu. Muszą być 4 szt.

Oczywiście że się da na 2 TRX ale z wyższej półki.
    Muszą mieć pełen dual .
    Taniocha "pseudoduobandowa" odpada.
  • REKLAMA
  • #7 9113955
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Keny TH-D7,TH-79 ...
    Jezuski FT-51,FT-470 ...
    Jakieś Icki też
    i pewnie stado innych prawdziwych duobandów.
    Wystarczy poczytać manuala.

Post był raportowany. Regulamin punkt 10.9. To jest forum techniczne więc bardzo proszę pisać poprawne nazwy urządzeń. Takie nazewnictwo jakiego użyłeś przeszkadza innym użytkownikom forum. Popraw. /c2h5oh/
  • REKLAMA
  • #8 9115880
    elthorn
    Poziom 2  
    softkom napisał:

aby nadawać w tym paśmie potrzebne jest pozwolenie radiowe, natomiast praca w paśmie PMR z mocą powyżej 0,5W jest zabroniona.

Z tego co się orientowałem to firma Navcom umożliwia wykupienie pozwolenia radiowego na swoich częstotliwościach.

Czemu to radio ma się nie nadać? jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość i odpowiedź prostym językiem :)

Czytałem, że motocykl generuje silne zakłócenia, na ile będzie to problemem ?
    W większości przypadków odległość pomiędzy motocyklami będzie nie większa jak 500 metrów.

pozdrawiam :)
  • #9 9116044
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    elthorn napisał:
    Z tego co się orientowałem to firma Navcom umożliwia wykupienie pozwolenia radiowego na swoich częstotliwościach.

Tak.

elthorn napisał:
    Czemu to radio ma się nie nadać? jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość i odpowiedź prostym językiem :)

Odpowiedź jest tu:

http://www.navcomm.eu/product_info.php?cPath=31_52&products_id=90
    Poczytaj. Nie posiada Full Duplex.

elthorn napisał:
    Czytałem, że motocykl generuje silne zakłócenia, na ile będzie to problemem?

Nie będzie problemu. To nie CB i modulacja AM.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje radia do komunikacji między motocyklami, preferując stałą rozmowę, jak w telefonie, a nie w trybie nadawania/odbioru. Radio Navcomm TK-890 nie jest odpowiednie, ponieważ nie obsługuje pełnego dupleksu, co jest wymagane do stałej komunikacji. Użytkownicy sugerują zakup radiotelefonów, które umożliwiają pracę w dupleksie, takich jak modele Motoroli. Wskazano również, że motocykle mogą generować zakłócenia, ale przy odległości do 500 metrów nie powinno to stanowić problemu. Rekomendowane modele to Kenwood TH-D7, TH-79 oraz Yaesu FT-51, FT-470.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA