logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki realny zasięg mogę otrzymać na radiotelefonie Navcomm TK-890

marek632 07 Sie 2011 15:46 15882 18
REKLAMA
  • #1 9800374
    marek632
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Starałem się odnaleźć odpowiedź na moje pytanie przeszukując forum, jednak nie trafiłem na temat opisujący łączność między bazą a radiotelefonem przenośnym, (w większości wypadków, opisywane jest zagadnienie ręczniak-ręczniak), w związku z tym pozwoliłem sobie umieścić ten temat w wyżej wymienionym dziale.

Interesuje mnie temat zakupu przenośnej radiostacji TK-890 w firmie Navcomm.

W planie, miał bym zakup dwóch radiostacji (TK-890), zamontowania jednej jako "bazę" wraz z zewnętrzną anteną na dachu kamienicy. (radiostacja ręczna pracowała by jako baza, ze względów prawnych, ponieważ licencja Navcomm przydzielana jest do określonego urządzenia).

Drugi wykorzystywał bym jako "ręczniak" wraz z anteną B-88s

Urządzenia miały by pracować w terenie zabudowanym.

Oferta firmy Navcomm, jest dla mnie atrakcyjna ponieważ nie posiadam licencji krótkofalowca, lecz mogę wykupić u nich (za cenę około 20 zł) pozwolenie na pracę w 2 wydzielonych częstotliwościach.

Chciał bym skorzystać z doświadczenia kolegów, i zapytać na jaki zasięg mogę liczyć w mieście przy powyższej konfiguracji.

Na chwile obecną korzystam z pasma CB z anteny 5/8 fali oraz "ręczniaka" Alan 38 wraz z anteną hyflex. Obecny zasięg jest dla mnie wysoce niezadowalający. O ile antena bazowa może nadawać do ręczniaka na duże odległości to ręczniak odmawia nadawania do "bazy" już po 1 kilometrze. Zdaje sobie sprawę że antena radiotelefonu CB, jest bardzo nieefektywna w działaniu, z racji długości fali (11m). Stąd moje zainteresowanie pasmem 70cm.

Czy mogę liczyć na realną poprawę łączności przy zastosowaniu wskazanego prze mnie zestawu?

PS: czy gdybym po pewnym czasie zdał licencje państwową, to mógł bym używać tego radia na wszystkich dostępnych częstotliwościach ?
  • REKLAMA
  • #2 9801521
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Cytat:
    PS: czy gdybym po pewnym czasie zdał licencje państwową, to mógł bym używać tego radia na wszystkich dostępnych częstotliwościach ?

NIE. tylko na wydzielonych częstoliwosciach amatorskich ( 144 i 430mhz )
    Wykorzystywanie tych czestotliwosci w celach komercyjnych jest zabronione.

Wiec pozostaje ci jedynie licencja navcomma.

Co do zasiegów to duzo zalezy od terenu i urbanistyki. Ja z stacjami bazowymi na oryginalnej antenie łącze się na 20km. Realnego zasiegu miedzy 2-ma stacjami mobilnymi nie miałem mozliwosci testu.

Jesli 1 stacja bedzie jako bazowa to możesz mieć niezły zgryz jesli w poblizu jest inna stacja pracujaca na tym samym kanale...
  • REKLAMA
  • #3 9871613
    djuzi
    Poziom 11  
    U mnie na terenie zurbanizowanym łączność między dwoma Navcommami z oryginalnymi antenami na paśmie 2m to ok. 1-2 km. Łączność z bazą na 2m z anteną bez zysku na niewielkiej wysokości - ok. 4-5 km. Łączność z bazą na 70cm - baza ma dobrą antenę na sporej wysokości i 10W mocy - 15 km.
  • #4 9871863
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    Generalnie z tzw. kociego ogonka czyli z oryginalnej anteny do takiej samej w terenie zabudowanym nie osiągniesz strasznych kilometrów, ale z tej samej antenki do stacji bazowej już tak i też wszystko zależy od ukształtowania terenu, wysokości zainstalowania anteny itd. Więc jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie ma. Np. będąc w górach z tak małej antenki poleci na 4 watach ze 100km, albo i dalej. Jeszcze jedno. Całkiem nie dawno wyszedłem sobie na jedną z naszych śląskich "gór kopalnianych" i w paśmie PMR 446MHz rozmawiałem z jednego wata na odległość około 40km praktycznie z sygnałem 5/9. Resztę możesz sobie sam wyobrazić. I jeszcze jedno, bo przykładów na realny zasię jest wiele, ale podam jeszcze jeden mianowicie do przemiennika na skrzycznym w bielsku mam około 50km i z ręki na 1W wchodzę na niego bez szumu zarówno na 2m i 70cm.
  • #5 9895618
    tqmeh
    Poziom 19  
    Ocena: 87
    marek632 napisał:
    Witam,
    Chciał bym skorzystać z doświadczenia kolegów, i zapytać na jaki zasięg mogę liczyć w mieście przy powyższej konfiguracji.

Czy mogę liczyć na realną poprawę łączności przy zastosowaniu wskazanego prze mnie zestawu?

Witaj,

mam niemal dokładnie takie samo radio (2m i 70 cm), działa b. dobrze a teraz osiągi:
    1 bez kłopotu robię łączności pomiędzy stacją bazową i ręczniakiem na zasięgu rzędu 30km
    2 w ruchu zasięg ten spada nieznacznie ale dokuczliwy jest efekt mobilny - zrywanie

Proponuje jednak jego wersje na 2m. W tym paśmie - okolice 2m teoretyczny zasięg wyznacza horyzont więc stacje muszą się widzieć. W Twoim przypadku zastosowanie anteny zewnetrzej GP i kabla który nie będzie tłumił zbyt mocno zapewni Ci b. dobrą łączność na poziomie jaki znasz z radia FM.
    Do ręczniaka możesz dokupić antenę 1/4 λ chociaż na fabrycznej daje sobie rade.

Jeśli coś nie jest jeszcze jasne to pisz

Pozdr.
  • #6 10095644
    Radkitt
    Poziom 1  
    Przez całe miasto Lublin swobodnie osiągnąłem łączność z oddalonym o 11 km Świdniczkiem. Kontakt Navcomm 890-760 czysto i stabilnie. W terenie typu lasy i pola to zazwyczaj jest ok 5 km a to też zależy. Czasami w tym samym miejscu i mniej więcej w tym samym kierunku jest 8km a czasami 2km.
  • #7 10134230
    mple
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    marek632 napisał:

Na chwile obecną korzystam z pasma CB z anteny 5/8 fali oraz "ręczniaka" Alan 38 wraz z anteną hyflex. Obecny zasięg jest dla mnie wysoce niezadowalający. O ile antena bazowa może nadawać do ręczniaka na duże odległości to ręczniak odmawia nadawania do "bazy" już po 1 kilometrze. Zdaje sobie sprawę że antena radiotelefonu CB, jest bardzo nieefektywna w działaniu, z racji długości fali (11m). Stąd moje zainteresowanie pasmem 70cm.

Coś nie tak ze sprzętem. Ja w takiej konfiguracji robiłem łączności z alana 38 do bazy bez problemu na 5km i więcej.

Ręczniak na 70cm sprawdzi się o wiele lepiej. Bardzo ciekawe pasmo do łączności ręczniak - ręczniak. Do łączności baza - ręczniak o wiele lepiej sprawdza się pasmo 2m
  • REKLAMA
  • #8 10170856
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 10172749
    tqmeh
    Poziom 19  
    Witam,

próbowałeś łączności na tych pasmach 11 i 2m? masz doświadczenie na tym polu czy tylko gdzieś o tym słyszałeś?
  • #10 10172988
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 10173032
    tqmeh
    Poziom 19  
    Pisze o jakości połączenia i klamotach do tego potrzebnych (pytający nie jest krótkofalowcem który wyłuska informacje z tego całego kwiatu który jest przy SSB), pokrótce nie znalazłem tego sprzętu w PL
  • #12 10173347
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.
    tqmeh napisał:
    Pisze o jakości połączenia i klamotach do tego potrzebnych (pytający nie jest krótkofalowcem który wyłuska informacje z tego całego kwiatu który jest przy SSB), pokrótce nie znalazłem tego sprzętu w PL

Widać po tym wpisie, że masz troszeczkę słabą wiedzę o emisjach i jesteś dość słabo osłuchany w emisji SSB - ale zostawiam to bez komentarza jak również, że :
    Cytat:
    próbowałeś łączności na tych pasmach 11 i 2m? masz doświadczenie na tym polu czy tylko gdzieś o tym słyszałeś?

Wyczuwam tu chęć zaczepki co jest NIE zgodne z regulaminem tego Forum.

Regulamin pkt 3.1.9 .

Proszę bardzo abyście powrócili do tematu, którym jest :

Pozdrawiam.
  • #13 10173576
    mot_cez
    Poziom 12  
    Ocena: 36
    Tak wracając do tematu.
    Może zadam banalne pytanie
    Czy antena bazowa jest zestrojona na częstotliwość używanego kanał navcom.
    z tego co pamiętam to gdzieś około 160Mhz
  • #14 10173614
    tqmeh
    Poziom 19  
    Witam,

Tak.... ja tam nic nie wyczuwam i to nie ja zacząłem dywagacje o CB.
    Po moim wpisie widać jedynie tyle że nie wyobrażam sobie gościa biegającego z szumiącym ręczniakiem w SSB którego nie można kupić w PL (ja nie znalazłem)

Wracając do tematu,na mojej antenie od ręczniaka jest napisane FM 136-174 420-520Mhz wiec działa ona w tym zakresie jak zapewnia producent.Co do anteny bazowej na jaki zakres pasma będzie wyprodukowana - zestrojona tam będzie pracować, musisz to sprawdzić przed zakupem.

Pozdr
  • #15 10173627
    mot_cez
    Poziom 12  
    A masz możliwość sprawdzić SWR tak na wszelki wypadek.
    Przypomnij mi częstotliwość navcom.

Dodano po 2 [minuty]:

Z praktyki wiem,że z antenami od ręczniaków jest różnie
  • #16 10174297
    mple
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    SP5ANJ napisał:

Regulamin pkt 3.1.9 .

Proszę bardzo abyście powrócili do tematu, którym jest :

Pozdrawiam.

Proszę napisać konkretną konfiguracje terenową, częstotliwość, i sprawdzę to dokładnie fizycznie.
  • REKLAMA
  • #17 10174657
    mot_cez
    Poziom 12  
    W WOPR używamy stacji bazowej 156,850Mhz do łączności z radiami ręcznymi.
    Pracujemy na mocy 0,5W na tym kanale(kanał ratunkowy)
    praktyczny zasięg z poprawna łącznościom mamy do 8 km.
    Ze słabą słyszalnością do 10 km
    Warunki są takie sobie bo antena jest zamocowana na wysokości 15 m nad poziomem wody,ale rzeka ma liczne zakręty no i po drodze jest dość dużo kilkupiętrowych budynków.
    Pracując z pełną mocą oczywiście nie na kanale ratunkowym (25W baza,5W radio ręczne) zasięg ten zwiększa się do około 25 km
    Baza Nowy Dwór Mazowiecki,radio ręczne Zalew Zegrzyński
    Ale to są warunki idealne bo po drodze nie ma nic co by zasłaniało anteny a i zalew jest jakieś 20 m wyżej.
    W mieście nie uzyskamy takich łączności.

Dodano po 4 [minuty]:

Baza Icom Ręcze Entel .
    Antena bazowa MA 6000 HOXIN przestrojona na pasmo morskie.
    Radia ręczne mają wymienione anteny na dłuzsze 50cm pracujace na pasmie morskim
  • #18 12301597
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 12301895
    mot_cez
    Poziom 12  
    Jeżeli anteny się widzą to masz rację.
    Natomiast w moim przypadku ukształtowanie terenu jest paskudne dla tego taki mały zasięg.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy forum dyskutują na temat realnego zasięgu radiotelefonu Navcomm TK-890, zwłaszcza w kontekście łączności między stacją bazową a przenośnym radiotelefonem. W terenie zabudowanym zasięg wynosi od 1 do 5 km, w zależności od ukształtowania terenu i wysokości anteny. Użytkownicy podają różne wyniki, od 2 km do 30 km w idealnych warunkach, z uwzględnieniem zastosowania anten zewnętrznych. Wskazują również na konieczność posiadania odpowiednich licencji oraz na ograniczenia związane z używaniem częstotliwości amatorskich. Wspomniano o alternatywnych rozwiązaniach, takich jak emisja SSB, które mogą poprawić zasięg.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA