logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać elektronikę do Seagate 40GB ST340016A po przepięciu?

piotrek power 18 Paź 2004 22:16 3650 8
  • #1 921682
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Witam.
    zacznę od tego co się stało z dyskiem: mianowicie poszłona niego trochę wyższe napięcie niż powinno i prwdopodobnie spaliła się elektronika bo cuż by innego.
    Tylko szukam wszędzie: na aukcjac (Allegro), komisach itp.
    I nie mogę znaleźć identycznego syku z dobrą elektroniką. czy musi to być ten sam modeli ta sama pojemność i to samo firmaware ??
    Bo może na Allegro mi uciekają dyski z dobrą elektroniką która mi by podeszła, Dysk: Seagate 40GB 7200obr. model: ST340016A, są inne modele i różnią się np. ST340014A lub inną pojemnością, jaka elektronika by mi podeszła (z jakiego dysku).

Pozdrawiam.
    Proszę o porady :)
  • #2 921759
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

Co do zakupu - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic188897.html

Musisz szukać elektroniki dokładnie do modelu dysku jaki posiadasz czyli -
    ST340016A. Dobrze byłoby również aby wersja płytki z elektroniką była zgodna z Twoją.

Pozdrawiam.
  • #3 921785
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Wersja - KONIECZNIE SPRAWDŹ!
    Próbowałem zamienić miejscami w ST340016A wersje 3.05 i 3.75 i nic z tego :(
    Natomiast 3.05 i 3.10 w porządku :)
  • #4 922163
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Witam w tych modelach musi zgadzać się tylko firmver pojemność może
    być nawet duzo większa,jak masz sprawną elektronikę z i innym firmverem wystarczy przelutować flasha z zepsutej chyba że i on padł.
    Ja szukam flasha od 3.05 mogę zamienić na inny.W-wa 608 795 989
  • #5 922872
    dziobass
    Poziom 12  
    Witam,

miałem podobny problem. Byłem posiadaczem dysku Seagate U4 o pojemności 8GB, z niesprawną elektroniką (dysk zawieszał komputer). Mój kolega miał Seagate U4 o pojemności 6GB, z tym ze dysk miał kilka fizycznych badów, i nie mógł z tym nic zrobić, więc dysk dał mi. Po zamianie elektroniki, dysk śmiga, jest wykrywany jako 8GB (taka jest pojemność talerzy).
    Zatem jak napisał satgal, pojemność dysku nie ma kluczowego znaczenia.
    Dyski różnią się również firmware'm: pierwotnie 8-gigowy miał wersje 8.01, natomiast 6-gigowy - 6.01. Teraz dysk 8-gigowy pracuje z elektroniką 6-gigowego, czyli ma starszy firmware, a mimo to jest poprawnie wykrywany. Ponadto oba dyski różnią się współczynnikami CHS. Pomimo tych wszystkich różnic, składak jest wykrywany poprawnie, i pracuje bardzo stabilnie.
    Wyciągnąłem z tego wniosek, że zgodność firmware'u nie jest konieczna, natomiast konieczne jest posiadanie takiej wersji firmware'u, która automatycznie skonfiguruje dysk zaraz po uruchomieniu komputera, na podstawie informacji zczytanych z samego dysku twardego (układów flash).

Pozdrawiam,
    dziobass.
  • #6 923047
    kols6666
    Poziom 11  
    A ja mam kilka pinów z podłączenia do kabla ide wyłamanych. Czy mysze wymieniac całą elektronike czy da rade tylko przelutować samo złącze (całą tą tylną szyne z podłączenie do napięcia, kabla i zworek)
  • #7 930860
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

:arrow: piotrek power - możesz zobaczyć - tutaj jest: http://www.hadek.pl/dyski.html

Gdyby jeszcze nie te ceny 8O

Pozdrawiam.

Ps.
    Oczywiście nie sprzedają tu elektroniki, ale w sytuacji bez wyjścia (chodzi o postawienie diagnozy - dysk, czy elektronika) oferta może okazać się dobrą alternatywą.
  • #8 932442
    havoc666
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    kols6666 napisał:
    A ja mam kilka pinów z podłączenia do kabla ide wyłamanych. Czy mysze wymieniac całą elektronike czy da rade tylko przelutować samo złącze (całą tą tylną szyne z podłączenie do napięcia, kabla i zworek)

spokojnie mozesz przytlutowac. robilem to wieloktrotnie z roznymi dyskami i nie bylo najmniejszych problemow. Jedynie trzeba postarac sie o takie same piny.
  • #9 932986
    radosny1
    Poziom 15  
    co do przelozenia samej elektroniki to z seagate jest roznie: w starszych dyskach do 20gb (medalist) oczywiscie moze byc od dysku z inna pojemnoscia i nie koniecznie musi byc ten sam firmware, jedna te nowsze dyski (baracuda) sa bardziej wybredne i konieczne jest znalezienie elektroniki z tym samym firmware, a nawet z tym samym p/n
    sam ostatnio meczylem sie z takim 120gb, niby to samo a nie startowal, dopiero przy trzeciej elektronice bylo wszystko w porzadku.
    natomiast jesli chodzi o lutowanie pinow to tylko dla osby o stalowych nerwach i bardzo precyzyjnej rece, no i oczywiscie sprzet :D bo czasmi reszta odpada pinow 8O

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate 40GB model ST340016A uległ uszkodzeniu elektroniki wskutek przepięcia. Wymiana elektroniki powinna być wykonana na płytkę dokładnie dedykowaną do modelu ST340016A, najlepiej z identyczną wersją firmware. Pojemność dysku nie musi być identyczna, elektronika z dysków o innej pojemności może działać, pod warunkiem zgodności firmware lub przelutowania pamięci flash z oryginalnej elektroniki. W starszych modelach Seagate (do 20GB) firmware i pojemność są mniej krytyczne, natomiast w nowszych (np. Barracuda) konieczne jest dopasowanie firmware i numeru części (P/N). Wymiana elektroniki wymaga precyzyjnego lutowania, zwłaszcza przy uszkodzonych pinach złącza IDE, które można przelutować zamiast wymieniać całą elektronikę. Przykłady z innych modeli pokazują, że dyski mogą działać z elektroniką o innym firmware, jeśli ta automatycznie konfiguruje dysk po uruchomieniu. Wymiana elektroniki bez zgodności firmware może powodować problemy z rozruchem dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA