logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić elektronikę w Seagate U6 ST340810A z firmware 3.99?

lasicowski 28 Gru 2005 19:47 3362 14
  • #1 2123868
    lasicowski
    Poziom 12  
    Witam.Zgubila mnie rutyna i spalilem sobie elektronike w dysku jak w temacie(40 Gb fiemware 3.99) :( Wtyczke wsadzilem odwrotnie do kieszeni i poszedł smąd.Dysk musze postawić jak najszybciej bo były tam super tajne rzeczy :)Jako ze jestem elektronikiem postanowlem sobie ją naprawic ale układ smooth ma dziurkę wypaloną od środka i obok niego 8 nóżkowy też przysmędzony(7223).Nie wiem co więcej ale na pewno na 5V tez cos poszło.Poddałem sie bez walki i postanowiłem wymienić cała elektronikę.Kiedyś wymieniałem juz pare razy ale to były dyski małe i dawno temu. Tu się zacząl problem: Znalazłem juz kilka elektronik i kazdy sprzedajacy inny kit cisnie.Jeden napisal ze wazne ze by sie zgadzalo firmware (3.99 w moim przypadku) a nawet z dysku 60 czy 20 moge do 40 podłozyc elektre bo wazne jest tylko firmware.Drugi pisze ze musze miec nie dosc ze z 40 to 3.99 i jeszcze na elektonice musi sie zgadzac firmware czyli na tej bialej naklejce (10022358 u mnie).Postanowiłem że lepiej zapytac fachowcow od hardware pc bo moja wiedza w tym temacie sie konczy.Postanowilem sobie wylicytowac elektre za male pieniazki z firmware 3.99 ale z innym numerem elktroniki i musze spytac czy jest mozliwa potem zmiana flascha albo czegokolwiek zeby tylko dalo sie odczytac dane nawet bardzo wolno??Chodzi mi o te cale tabele MBR i inne wpisy siedzące w elektronice czy je mozna pozmieniac i zmusic dysk do pracy??Prosze o pomoc!!
  • #2 2124036
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Z tego co mi wiadomo, dysk musi być tej samej serii, ten sam firmware (na innym może działać ale nie musi), pojemność nie ma znaczenia - jest zapisana w SA na dysku.
  • #3 2124131
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    Możesz też przewalić (czyt. przelutować firmware AT45X1024) o ile przeżył. Kiedyś bawiłem się w takie rzeczy i o dziwo kilka dysków z cennymi danymi poszło. Co do różnych firmware, nie będę się wypowiadał , ale można się pokusić (o ile jest elektronika ta sama) to przelutować jeden flash z jednej elektroniki do drugiej (w końcu to jest tylko TSOP32).
  • #4 2124442
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Po co sie bawić w przelutowywanie układów? Można tanio kupić podobny dysk np: z wieloma bad sektorami lub porysowanymi talerzami i przeszczepić tależe z twojego dysku do tego. Kiedyś już robiłem taką rzecz ale mi upadł dysk i sie płytka złamała :D
  • #5 2124634
    maras77
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    djexit napisał:
    Po co sie bawić w przelutowywanie układów? Można tanio kupić podobny dysk np: z wieloma bad sektorami lub porysowanymi talerzami i przeszczepić tależe z twojego dysku do tego. Kiedyś już robiłem taką rzecz ale mi upadł dysk i sie płytka złamała :D

Obawiam się, że przeszczep talerzy to ślepa uliczka. Ciężko wsadzić z jednej strony,a z drugiej w każdym dysku są inaczej minimalnie ustawione głowice - głowica po jednej stronie tależa nie trafi na ścieżkę po drugiej.

Zastanawiałem się nad tym w wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic353872.html

JEstem teraz na etapie przelutowywania scalaka na ramieniu głowic - robię teraz "suche" próby na zwalonym dysku.

Problem ochrony tależy rozwiązałęm obcinająz ze zwalonego dysku pokrywę tak, że po podmiance scalak jest na wierzchu, a talerze osłonięte.
    Lutował będę Aoyue 968 z odsysaniem oparów.
  • #6 2125051
    DjExit
    Poziom 23  
    Ocena: 81
    Ja nie miałem tak trudno z wymianą tależy ale robiłem to na wiekowym dysku(3gb) i praktycznie cały był do rozebrania. 2h pracy + 2h poprawek bo np dysk nie ruszał albo komp sie nie uruchamiał ale wkońcu działało. Chyba jeszcze gdzies w szafce leży tem gruchocik.
  • #7 2125250
    lasicowski
    Poziom 12  
    Dzięki wielkie za zainteresowanie ale dalej mnie cos gryzie :)Na pewno odpada podmiana talerzy bo gdyby na tym dysku byly mp3 Ich Troje to moge zaryzykowac ale mam tam cenne dane.Poczytałem link o wymianie talerzy i wiem ze nie mozna w warunkach warsztatowych podmienic talerzy (to nie perkusja).Kiedys bylem w firmie ktora zajmuje sie odzyskiwaniem danych z padnietych dyskow i widzialem jaki trzeba miec sprzet a co dopiero mowic o wywazeniu i hermetycznych warunkach.
    Prawdobodobienstwo odzyskania danych ta metada jest znikome :(
    Zostaje mi ta elektronika faktycznie pomysł z M29W102BB jest dobry (10 minut roboty).Tylko wszystko co bylo zasilane bezposrednio z 5V dostalo 12V i nie wiem na pewno czy preamp juz nie jest uwalony.Pomierzylem go nie ma zwarc tyle co moge stwierdzic.Na samym poczatku 5V do zasilania układów i pamieci jest stabilizator LX8815-25 wiec mysle ze nie póscil 12V ale układy zasilane bezposrednio z 5V czyli smooth(sterowanie i zasilanie silnika) i ten 8 nozkowy mosfecik przed nim na stabilizacji sa uwalone jak byk.Podmienianie ich z innej elektroniki moze sie okazac skutecne pod warunkiem ze nic wiecej nie padlo.Tylko czy nie lepiej wlasnie podmienic sam firmware ale czy ten preamp jest na pewno na ramieniu w srodku i czy sie uszkodzil.Szkoda zaraz spalic druga elektronike :(Moze ktos ma jakies pomysły lub doswiadczenie z takimi przypadkami.
  • #8 2125260
    maras77
    Poziom 21  
    lasicowski napisał:
    Moze ktos ma jakies pomysły lub doswiadczenie z takimi przypadkami.

Koniecznie musisz mieć taki sam dysk do doświadczeń.

Pomierz opory na stykach do środka mechaniki - jak są 1,4 kohm to jest 90 %, że preamp na ramieniu przeżył i nie spalisz innej elektroniki.

Zabawy z mechaniką i talerzami odradzam - nie ustawi się głowic tak samo.
  • #9 2127189
    lasicowski
    Poziom 12  
    Dzięki Maras:) za dobre rady.Reszta sie chyba obraziła ale i tak pomagaja bo sie dziela wiedzą.Pisze bo chcę sie dostać na 1 stronę może ktos jeszcze coś dopisze ciekawego na razie i tak czekam na przesyłkę.
    Maras napisz czy sie powiodło.Dysku rozbierać i tak nie będe bo dane są z kompa pentagonu i strach się bać jakie wazne ;)Pozdrawiam
  • #10 2127660
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    ma rację kolega k4be, do wymiany elektroniki potrzebne jest troche wiecej informacji.
    z doświadczenia wynika że prace dysku w 100% zapewnia płytka elektroniki tego samego producenta ( kraju), podobna data produkcji oraz naturalnie wersja firmware.
    w dyskach seagate wazne jest takze Rev code np. Rev code # .0.124, parametr ten jest podawany przez terminal dyskowy.
    ponizej stronka z płytkami elektroniki
    http://www.hddtool.net/pc3khrt/hddpcb.htm

:|
  • #11 2128869
    maras77
    Poziom 21  
    lasicowski napisał:

Maras napisz czy sie powiodło.

Właśnie w tech chwili przycinam górną pokrywę obudowy dysku, żeby zrobić osłonkę na czas wymiany scalaka na ramieniu.

Zrobię fotki, jak się uda to zrobię jakiś manual wymiany scalaka na ramieniu.
  • #12 2137468
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    lasicowski napisał:
    Tylko wszystko co bylo zasilane bezposrednio z 5V dostalo 12V i nie wiem na pewno czy preamp juz nie jest uwalony.Pomierzylem go nie ma zwarc tyle co moge stwierdzic.Na samym poczatku 5V do zasilania układów i pamieci jest stabilizator LX8815-25 wiec mysle ze nie póscil 12V ale układy zasilane bezposrednio z 5V czyli smooth(sterowanie i zasilanie silnika) i ten 8 nozkowy mosfecik przed nim na stabilizacji sa uwalone jak byk.

nie tak dawno walczyłem z ST340810A i dzięki koledze Mikippp działa sobie do dziś,
    (na płytce 'umarł' procesor (prawdopodobnie dzięki przegrzaniu w kieszeni) - zero przebiegów w jego otoczeniu) - kupiłem dysk ze sprawnym PCB ale innym firmware, przekładka Flashy i ruszył.

Mam tu jeszcze dwa takie dyski: jeden ma napewno uszkodzenie w środku HDA - porównując rezystancje między dwoma dolnymi stykami złącza do których idzie '-5V' (wytwarzane przez 8 nóżkowy zespół MOSFET+dioda Schottky i dławik obok) i GND, do pomiaru z dysku sprawnego, jest znacznie niższa (ale za zwarcie tego nie można uznać) :cry:

maras77 napisał:

Zrobię fotki, jak się uda to zrobię jakiś manual wymiany scalaka na ramieniu.

to i tak nieźle że się da wymienić, np. w Maxtorku z tego co pamiętam scalak był naniesiony na stałe na folie ze ścieżkami :D
  • #13 2137767
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Jeżeli chodzi o kwestię dobierania elektroniki do podmiany to inne zasady obowiązują w przypadku dysków WD a inne w przypadku dysków Seagate...
    Nawet w przypadku dysków jednego producenta zasady te mogą być odmienne (np. Seagate U6 i 7200.7)
    W przypadku dysków U6 możliwe jest (w stosunkowo prosty sposób) przeprogramowanie pamięci flash (bez wylutowywania z PCB...)
    (Więcej szczegółów na ten ten temat ja nie podam...)

Jeżeli będzie zainteresowanie to mogę zamieścić wsad do tej wersji firmware...

Mikippp
  • #14 2139359
    lasicowski
    Poziom 12  
    Witam w nowym roku.Teraz juz jestem w domu.Konkretne dwa ostatnie posty i reszta wiedzy z poprzednich rozwiewaja moje wątpliwości dysk umarł :(Nawet gdybym dostal nowa elektronike i przeprogramował flascha to nic nie da.Okazało się że układ Smooth oprócz sterowania silnikem dysku zasila także cewke ramienia styki 1,2 i mam na niej zamała wartosc ale do tego ten 8 nózkowiec faktycznie to układ wytwarzania -5V.Jakis mosfet dioda schota,cewka i minimalny prądzik idzie bo ile potrzebuje preamp.
    Widocznie jest tak jakis operacyjny i potrzebuje symerycznego napięcia,a że mój układzik sie spalił i puścił zamiast -5V 12 V mam zwarcie miedzy 17 i 18 i jeszcze tam gdzie bezpośrednio z molexa idzie 5V też za mało omów.Myśląłem że 5V nigdzie nie idzie bezpośrednio oprócz smootha ale na ramie też więc mam pewnosc ze preamp padł(na 9,10 też zwarcie)
    Zostaje mi tylko czekac na powodzenie kolegi wymieniającego ten układ i liczyc ze w moim nie jest klejony na taśmie.Podsumowując moge napisać producent nie przewidział ze ktoś obróci wtyczke i uda mu się ją wepchnąc mimo wycięć i ksztaltu gniazda.Pozdrawiam i dziekuje.
    Nie ma ktos tanio sprzedac 40 ;) ??
  • #15 2139861
    maras77
    Poziom 21  
    To jest zdjęcie dysku na którym ćwiczę, preampa, który czeka na montaż i osłonki, która osłoni talerze i głowicę na czas montażu.
    Jak wymienić elektronikę w Seagate U6 ST340810A z firmware 3.99?

Oczywiście teraz ćwiczę wlutowywanie tego układu, bo będę miał tylko jedną próbę.

Jak się uda, to po przegraniu danych dysk i tak ląduje w koszu, albo na allegro jako zestaw edukacyjny...
    Załączniki:
    • Jak wymienić elektronikę w Seagate U6 ST340810A z firmware 3.99? dysk.JPG (69.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate U6 ST340810A z firmware 3.99 uległ uszkodzeniu elektroniki wskutek podłączenia zasilania odwrotnie, co spowodowało przepalenie układu Smooth i ośmio-nóżkowego elementu (prawdopodobnie MOSFET odpowiedzialnego za generowanie -5V). Wymiana całej elektroniki jest konieczna, jednak kluczowe jest dobranie płytki PCB z identycznym firmware oraz zgodnym numerem seryjnym (np. 10022358) i najlepiej z tej samej serii produkcyjnej. Firmware jest zapisany w pamięci flash (np. AT45X1024 lub M29W102BB) na PCB i można go przelutować lub przeprogramować, co jest istotne dla kompatybilności. Próby wymiany talerzy są odradzane ze względu na precyzyjne ustawienie głowic i konieczność hermetycznych warunków. Zaleca się posiadanie identycznego modelu dysku do testów i pomiarów rezystancji na stykach, aby ocenić stan preampa i innych elementów mechaniki. Wymiana scalaka na ramieniu głowic wymaga precyzyjnego lutowania i odpowiednich osłonek chroniących talerze. W dyskach Seagate U6 możliwe jest przeprogramowanie pamięci flash bez wylutowywania, co ułatwia dopasowanie firmware. Wymiana elektroniki powinna uwzględniać także Rev code i kraj produkcji PCB. Uszkodzenie układu Smooth skutkuje brakiem stabilnego napięcia -5V, co najprawdopodobniej uszkadza preamp i uniemożliwia normalne działanie dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA